Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

LeydenJar start proeffabriek voor superaccu

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
LeydenJar start proeffabriek voor superaccu

Foto: LeydenJar

LeydenJar opent dit jaar de deuren van een proeffabriek in Eindhoven. “Hier moeten de eerste accu’s van de band rollen”, zegt Christian Rood. Hij staat mede aan de basis van de in oktober 2015 opgerichte spin-off van onderzoeksinstituut TNO. Met de technologie van LeydenJar moeten de accu’s voor transport of woningen langer meegaan.

Vooral bij grote Europese automakers zijn accu’s steeds gewilder. Komende jaren moet daarom de productie hiervan flink worden opgeschroefd. De Europese Commissie wijdt daar zelfs een grootschalig onderzoeksprogramma aan: Battery 2030+. Want of het nu voor de elektrische auto is, de smartphone of voor energieopslag: gebruikers klagen overal over de korte gebruiksduur. ‘Range-anxiety’ is één van de drempels die elektrisch transport van personen en goederen nog moet overwinnen.

Meer energie

“In onze accu’s zit 50% meer energie dan de klassieke batterijen”, zegt Rood. Het geheim zit hem in de anode (de minpool) van de lithium-ionbatterij. Die wordt in veel gevallen van grafiet gemaakt. LeydenJar maakt hem van silicium.

“Vanwege deze batterijtechnologie zijn we ingestapt’, zegt Marc de Haas van investeerder BOM Brabant Ventures. Samen met TNO en Doen Participaties stak de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij geld in de start-up. Tel daar een Europees innovatiekrediet bij op, en je komt op een totaal van 4 miljoen € aan groeigeld voor de onderneming. Komende zomer wil het bedrijf nog eens 15 miljoen € ophalen. LeydenJar, dat nu dertien medewerkers telt, wil dan vijfentwintig werknemers op de loonlijst hebben. LeydenJar denkt pas over twee jaar winst te maken

De Haas denkt dat LeydenJar een cruciale bijdrage kan leveren aan de energietransitie. “De meeste batterijen worden gemaakt met de uitstoot van veel CO2”, zegt hij. “LeydenJar maakt minder gebruik van ruwe materialen en gebruikt als hoofdbestanddeel zand.”

Toeleverancier

Uiteindelijk wil het bedrijf een soort toeleverancier van machines worden waarmee andere ondernemingen deze superbatterijen kunnen maken. “Vanuit Nederland willen we met onze technologie een concurrerende batterijsector in Europa ondersteunen’, zegt Rood ambitieus. Maar eerst moet de eigen massaproductie van superbatterijen nog beginnen.”

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Voetbalveld Standaard Muide wordt warmtebron voor buurt

Voetbalveld Standaard Muide wordt warmtebron voor buurt

In 2023 plant Stad Gent de heraanleg van het voetbalveld van Standaard Muide. Dit zal met de aanleg van een warmtenet gepaard gaan: een unicum in een Belgisch openbaar domein. De gewonnen warmte gaat naar de huizen en sociale appartementen die[…]

Duurzaamheid prioritair bij de bouw van nieuwe gevangenis in Haren

Duurzaamheid prioritair bij de bouw van nieuwe gevangenis in Haren

Een milieupaspoort voor elk product

Een milieupaspoort voor elk product

Voorzichtig optimisme over aardwarmteproject in Mol

Voorzichtig optimisme over aardwarmteproject in Mol

Meer artikels