Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Leverancier diepvriesgroenten gebruikt afvalwaterreservoir als zonnepark

Gerelateerde onderwerpen :

Leverancier diepvriesgroenten gebruikt afvalwaterreservoir als zonnepark

© SolarEdge

Hoe komt het dat daken van bedrijven in België nog niet massaal voorzien zijn van zonnepanelen? In veel gevallen komt het doordat de daken niet sterk genoeg zijn voor zonnepanelen. En wat met bedrijfsdaken waarop wel maximaal zonnepanelen zijn geplaatst, maar waar de opgewekte capaciteit onvoldoende is? Bedrijven die op hun site een waterbassin hebben, kunnen een drijvend zonnepark aanleggen. Een oplossing die niet alleen energievoordelen biedt, maar ook een positieve impact heeft op het water.

ARDO, een leverancier van diepvriesgroenten in Ardooie, zat in een tweestrijd verwikkeld. Enerzijds wilde het bedrijf zeer graag maximaal investeren in zonnepanelen. Anderzijds bleek enkel het dak van het verpakkingsmagazijn geschikt. De overige daken waren niet voorzien op de plaatsing van zonnepanelen. Het bedrijf heeft echter op de site wel een reservoir waarin het afvalwater na het wassen van de groenten terechtkomt en de plaatstelijke irrigatie voedt. Dat bood voldoende oppervlakte om een zonne-installatie van 4860 zonnepanelen te plaatsen. ARDO richtte daarvoor een joint-venture op met milieutechnologiebedrijf Trevi.

Productie maximaliseren

Elk zonnepaneel werd uitgerust met een Power Optimizer, een toestel dat bij parallel geschakelde zonnepanelen ervoor zorgt dat minder presterende panelen geen invloed hebben op de totale installatie. Door voortdurend het maximumvermogenspunt (MPPT) van elk afzonderlijk paneel te volgen, wordt de energieproductie van het systeem te allen tijde gemaximaliseerd. De installatie bij ARDO genereert jaarlijks 1,7 MWh aan energie en het overschot aan elektriciteit wordt via terugleveringstarieven naar het net geëxporteerd. "De drijvende zonne-installatie maakt slim gebruik van de ruimte, met als voordeel dat het water wordt beschaduwd waardoor de verdamping vermindert”, zegt Dries Van Der Straeten, Projectleider Energie bij Trevi. “Hoewel het waterniveau in het reservoir tot negen meter kan stijgen, blijft het oppervlak stabiel. Dankzij de ontwerpflexibiliteit door de DC-geoptimaliseerde omvormertechnologie konden we meer zonnepanelen op één string plaatsen en minder dure bekabeling gebruiken." 

Monitoring vanop land

De Power Optimizers zijn in staat om in geval van een noodstop het hele systeem automatisch spanningsloos te maken tot een aanraakveilige 1V, waardoor installateurs en onderhoudsploegen beter beschermd zijn. Van Der Straeten voegt hieraan toe: "Toegankelijkheid is een belangrijke troef bij drijvende zonneprojecten en hoewel er altijd een boot beschikbaar is, is het eenvoudiger en sneller om de installatie op afstand vanaf het land te bewaken. We kunnen precies monitoren hoe de zonnepanelen presteren en de algehele werking van het systeem beoordelen via het online monitoring portaal, zonder dat we fysiek naar de locatie hoeven te komen."

Beeld: SolarEdge
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Tessenderlo krijgt vergunning voor gascentrale, Vilvoorde niet

Tessenderlo krijgt vergunning voor gascentrale, Vilvoorde niet

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir weigert de omgevingsvergunning voor de bouw van een nieuwe gascentrale van Engie in Vilvoorde. Zij levert wel een omgevingsvergunning af aan TDS voor een gascentrale in Tessenderlo, dat wel enkele stevige[…]

21/09/2022 | ProjectenVlaamse Regering
Bouwsector dreigt in zwaar weer te belanden

Bouwsector dreigt in zwaar weer te belanden

Premieverlies dreigt door langere leveringstermijnen zonnepanelen

Premieverlies dreigt door langere leveringstermijnen zonnepanelen

Vanaf 01 januari 2023 wordt energiedelen volledig uitgerold voor bedrijven

Vanaf 01 januari 2023 wordt energiedelen volledig uitgerold voor bedrijven

Meer artikels