Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Levensloopbestendig wonen wordt een trend

Gerelateerde onderwerpen :

Levensloopbestendig wonen wordt een trend

Vastgoedexperts voorspellen voor dit jaar een grondige wijziging inzake woontrends. Vlaams bouwmeester Leo Van Broeck heeft het over een hybride toekomst waarbij gekozen wordt voor compacte huizen of appartementen. De appartementen worden pakweg 10% kleiner en zullen niet langer voorzien worden van een klassieke verwarmingsketel.

Geothermische netwerken doen hun intrede. De technologische evolutie staat evenmin stil en zorgt ervoor dat heel wat projectontwikkelaars appartementen ook levensloopbestendig gaan inrichten en uitrusten.

Bij levensloopbestendig wonen denkt men meteen aan brede deuren, drempelloze overgangen en een aantal vaak stigmatiserende zorggerelateerde elementen zoals beugels en handvaten. Maar niets is minder waar: door een combinatie van slimme technologie en een moderne bekabeling kunnen projectontwikkelaars vandaag smart living appartementen aanbieden, die technologisch kunnen meegroeien met de noden en behoeften van de bewoners. De Belgische hard- en softwareproducent IPBuilding is in deze materie één van de pioniers en leverde intussen meer dan 1.300 bouwprojecten op.

“De meerderheid van de kopers van appartementen zijn ouder dan 50 en deze generatie denkt bewust na over het levensloopbestendige karakter van hun nieuwe woonst. Projectontwikkelaars kiezen daarom steeds en meer voor het concept Smart (Assisted) Living. Wij realiseren vandaag smart living woonomgevingen waarbij alle technieken worden gecombineerd op één digitaal platform. Bewoners kunnen verlichting, multimedia, zonnewering, beveiliging, toegang, … bedienen met een touchscreen in de woning, maar evengoed vanop afstand via een tablet of een smartphone. Dit zorgt voor meer comfort, veiligheid en een reductie van het energieverbruik”, zeggen Kris Pensaert en Michael Van Buggenhout van IPBuilding.

Zij stellen vast dat de noden en behoeften wijzigen bij het ouder worden. Gebruiksgemak, veiligheid en opvolging nemen dan een prominente plaats in. Indien de situatie het vereist, kan zonder breek- of kapwerken bijkomende technologie zoals een  intelligent noodoproepsysteem worden toegevoegd aan het reeds aanwezige IPBuilding smart living systeem. Senioren kunnen via een draadloze alarmknop, een knop op het ­touchscreen of via een hals- of polsband gemakkelijk contact opnemen met een persoon naar keuze. Dit kan familie zijn, maar evengoed een professionele hulpverlener zoals een thuisverplegingsdienst. Bewoners kunnen dus na verloop van tijd naadloos overschakelen van smart living naar smart assisted living. IPBuilding ontwikkelde ook een aangepaste layout voor en samen met ouderen die intussen succesvol wordt toegepast in verschillende smart assisted livingprojecten en in verschillende complexen van assistentiewoningen.

“Heel wat projectontwikkelaars nemen het concept ‘levensloopbestendig wonen’ vandaag al mee in het opzet van hun appartementsprojecten. Zij beseffen dat Vlamingen zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen. Het overgrote deel van de kopers van appartementen in Vlaanderen is ouder dan 50. Het aanbieden van assistentieve techologie in appartementen is dan ook nodig geworden om projecten te laten slagen”, besluiten Pensaert en Van Buggenhout.

IPBuilding is een internationaal actief Belgisch bedrijf gespecialiseerd in de ontwikkeling van toepassingen voor Smart Care, Smart Building en Smart Homes. Het bedrijf heeft meer dan tien jaar ervaring in het onderzoek, de ontwikkeling en de productie van hardware en software om woningen en gebouwen intelligent uit te rusten. Daarbij staan de gebruiksvriendelijkheid en de flexibiliteit voor de eindgebruiker centraal. IPBuilding plaatste al meer dan 1.300 intelligente systemen in zowel particuliere woningen en appartementen als assistentiewoningen, woonzorgcentra, kantoren en winkels.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Grootste woonproject van Antwerpen gaat laatste rechte lijn in

Grootste woonproject van Antwerpen gaat laatste rechte lijn in

De ontwikkeling van de Regattawijk, het grootste woonproject van Antwerpen, gaat na tien jaar bouwen de laatste rechte lijn in. Projectontwikkelaar Vooruitzicht is gestart met de voorbereiding van het laatste bouwveld dat goed is voor de[…]

Waardedaling winkelvastgoed kan nog twee jaar duren

Waardedaling winkelvastgoed kan nog twee jaar duren

Start Arte Nova-project in Mechelse stationsomgeving

Start Arte Nova-project in Mechelse stationsomgeving

Stadsboerderij in Nieuwpoort wordt woonbuurt

Stadsboerderij in Nieuwpoort wordt woonbuurt

Meer artikels