Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Leuvense Materialenbank recupereert 100 ton bouwmaterialen

Gerelateerde onderwerpen :

,
Leuvense Materialenbank recupereert 100 ton bouwmaterialen

De Materialenbank, een initiatief van de stad Leuven en Atelier Circulern verkoopt gerecupereerde bouwmaterialen. In het eerste jaar na de oprichting in 2021 werd ongeveer 40 ton bouwmaterialen gerecupereerd en dit jaar is ze goed op weg om de kaap van 60 ton te halen. Het streefdoel is om dit in 2023 op te trekken naar 120 ton. Omwille van het succes is de Materialenbank intussen verhuisd naar een nieuwe grotere locatie met meer opslagruimte aan de Klein Dalenstraat in Herent. 

In Vlaanderen is er jaarlijks 5,2 miljoen ton bouw- en sloopafval. Hoewel het grootste deel hiervan bestaat uit steenachtige materialen zoals beton en asfaltpuin, is een aanzienlijk deel niet-steenachtig en dus perfect geschikt voor hergebruik. Denk maar aan hout, pvc, harde plastics, metalen en glas. Met de Materialenbank wil Leuven die grote hoeveelheid bouwafval terugdringen en waardevolle bouwmaterialen een tweede leven geven.
 
De materialen die de Materialenbank verzamelt en verkoopt zijn onder meer afkomstig van ‘urban mining’. Hierbij worden bruikbare materialen gered uit gebouwen die gesloopt of gerenoveerd worden. De Materialenbank focust zich in de eerste plaats op hout, maar zal in de nabije toekomst steeds meer inzetten op andere reststromen zoals herbruikbaar gesteente en andere materiaalstromen zoals loodgieterij. De jongste tijd wordt ook ingezet op reststromen uit de productie- en de transportsector, zoals afgekeurde stromen van producten en hout van transportkisten en -paletten.
 
De Materialenbank rekent op patrimoniumbeheerders en organisaties in de stad om samen te kunnen ‘minen’. Zo stelt Leuven reeds gebouwen of sites ter beschikking waar bruikbaar materiaal kan gerecupereerd worden. In de toekomst wil de Materialenbank gelijkaardige samenwerkingen opzetten met andere grote patrimoniumbeheerders zoals UZ Leuven, KU Leuven en imec.
 
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Eerste Vlaamse Betonakkoord is een feit

Eerste Vlaamse Betonakkoord is een feit

De bouwsector lanceert het eerste Vlaamse Betonakkoord, waaraan de voorbije twee jaar naar Nederlands voorbeeld werd gewerkt. Omdat primaire grondstoffen schaarser worden en de klimaatambities moeten worden opgeschroefd, is dit een cruciale stap[…]

06/12/2022 | MilieuActueel
Prijzen meeste bouwmaterialen nog steeds in stijgende lijn

Prijzen meeste bouwmaterialen nog steeds in stijgende lijn

Goederenoverslag North Sea Port stijgt met meer dan 9%

Goederenoverslag North Sea Port stijgt met meer dan 9%

Bouwsector dreigt in zwaar weer te belanden

Bouwsector dreigt in zwaar weer te belanden

Meer artikels