Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Leuvense bouwwerven starten geleidelijk weer op

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Leuvense bouwwerven starten geleidelijk weer op

Besix bouwt in Leuven een nieuwe fietsenstalling onder het Martelarenplein. Het is één van de grootste bouwwerven die momenteel in de stad aan de gang zijn. De jongste weken werd gewoon voortgewerkt, waarbij de maatregelen tegen de virusverspreiding uiteraard werden gerespecteerd.

Om de verspreiding van het coronavirus af te remmen werden de meeste bouwwerven in het land stilgelegd. Ook in Leuven beslisten aannemers dat ze op een aantal plaatsen niet konden voortwerken, meestal omdat ze daarbij de regels rond 'social distancing' niet konden respecteren.

“Ondertussen hebben verschillende aannemers zich kunnen voorbereiden en dankzij extra inspanningen kan het werk op de meeste bouwplaatsen weer geleidelijk opstarten”, zegt schepen van Openbare Werken Dirk Vansina.

De aannemers zullen bijvoorbeeld meer voertuigen huren zodat niet alle arbeiders samen in één wagen naar een bouwwerf moeten. Of ze starten werken met een kleinere ploeg zodat de arbeiders beter de nodige afstand kunnen bewaren.

Overigens bleef men op een aantal bouwwerven gewoon aan de slag. Dat was zo voor de werken aan de Waversebaan, het nieuwe Sint-Agathaplein en de fietsenstalling onder het Martelarenplein. Deze laatste bouwwerf is één van de grootste die momenteel in Leuven aan de gang is.

Centrum

In de Leuvense binnenstad zijn de werken hervat op het Hoornplein, zij het wel aan een lager tempo. In de Mechelsestraat wordt voortgewerkt aan een gescheiden riolering, een nieuw wegdek en een bufferbekken voor regenwater ter hoogte van het Oratoriënhof.

Ook op het Sint-Jacobsplein, in de Sint-Hubertusstraat en de Mgr.Van Waeyenberghlaan is de heraanleg terug gestart. Op het Hogeschoolplein gaat de aannemer aan de slag op 27 april. In de Biezenstraat zal men wellicht volgende week weer opstarten.

Ring

Aan de Lüdenscheidsingel werkt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) opnieuw voort aan de aanleg van het nieuwe fietspad in de berm en de voetgangersbrug. Dat fietspad verbindt het Engels Plein met de Nieuwe Mechelsesteenweg. De voetgangersbrug, waarin de stad investeert, verbindt de Albert Woutersstraat en Stadsvest met de nieuwe bushalte op de Lüdenscheidsingel.

Wilsele - Kessel-Lo

De asfalteringswerken langs de Aarschotsesteenweg in Wilsele die begin april gepland waren, zijn verplaatst naar het weekend van vrijdag 24 tot zondag 26 april. In mei volgen de werkzaamheden aan het fietspad richting Aarschot.

De asfalteringswerken aan de Albert Woutersstraat, tussen de school en de Oude Mechelsesteenweg, zijn intussen terug opgestart. Het volgende stuk gebeurt na de werken in de Eénmeilaan, samen met de Pastoor Legrandstraat.

Heverlee - Parkwegbrug

"Ook uit Heverlee is er goed nieuws. De opening van de Parkwegbrug aan de Abdij van Park is iets waar velen naar uitkijken. De bouw van deze brug lag eveneens stil maar er wordt nu opnieuw hard gewerkt, weliswaar met beperkte mankracht. De aannemer maakt in functie van beschikbaarheid materiaal en personeel een nieuwe planning op", aldus schepen Vansina.

Nutswerken

De nutsmaatschappijen legden hun activiteiten eveneens noodgedwongen stil. Na een grondige analyse beslisten zij om te herstarten met werken die ze alleen kunnen uitvoeren. Geplande werken bij klanten thuis, zoals de plaatsing van digitale meters, aansluitingen of overkoppelingen, hervatten ze tot nader order niet.

De werken aan de Eénmeilaan in Kessel-Lo stonden oorspronkelijk op de planning voor augustus van dit jaar. “Maar omdat er door de coronamaatregelen minder verkeer op de baan is, is het nu een beter moment om deze ingreep uit te voeren,” besluit Dirk Vansina.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

Dit en volgend jaar blijven de vastgoedprijzen stijgen, maar trager dan vorig jaar. Huizen worden dit jaar wellicht ruim 5% duurder, tegen 8% vorig jaar. Dat voorspelt Steven Trypsteen, econoom bij ING België. De forse stijging van de[…]

Afwezigheden door omikron in één week tijd verdubbeld in de bouw

Afwezigheden door omikron in één week tijd verdubbeld in de bouw

Grootschalig bouwfysisch onderzoek luchtreiniging in klaslokalen

Grootschalig bouwfysisch onderzoek luchtreiniging in klaslokalen

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Meer artikels