Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Leuvense bomen krijgen water dankzij Besix-bouwwerf

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Leuvense bomen krijgen water dankzij Besix-bouwwerf

Vooraan op de foto vanaf l.: schepen van Klimaat en Duurzaamheid David Dessers, schepen van Openbaar Groen Lalynn Wadera en schepen van Openbare Werken Dirk Vansina.

De jonge bomen in de stad Leuven worden vanaf deze week bevloeid met grondwater dat afkomstig is uit een Leuvense bouwwerf van Besix. Het Belgische bouwbedrijf realiseert op het Martelarenplein aan het spoorwegstation in opdracht van de NMBS een grote ondergrondse fietsenparking. Daar wordt voortaan al het opgepompte water gerecupereerd. Samen met het recyclagewater dat de Leuvense Groendienst ophaalt bij brouwer AB InBev bespaart de stad elke dag 50.000 liter water.
De bouw van de ondergrondse fietsenstalling neemt zeventien maanden in beslag en de werkzaamheden zullen nog duren tot eind dit jaar. De kostprijs van het project bedraagt 6,87 miljoen €. De ondergrondse fietsparking sluit aan op de bestaande autoparking De Bond en heeft een capaciteit van ongeveer 4.000 fietsen. Na de voltooiing van het project zullen in de omgeving van het station in totaal meer dan 10.000 overdekte fietsstalplaatsen beschikbaar zijn.
 
Tijdens de werken in de diepe bouwput wordt heel wat grondwater opgepompt. Tot nu toe werd dit water via een afgescheiden riolering geloosd in de Leuvense waterlopen. De stad Leuven en Opensource.Brussels zorgden ervoor dat dit grondwater voortaan gerecupereerd kan worden.
Vanaf deze week komt de Leuvense Groendienst meermaals per dag langs op de bouwwerf om telkens een tank van 4.000 liter te vullen. “Hiermee bewateren we vooral de zeshonderd jonge bomen die we dit voorjaar hebben geplant, want die hebben nu veel water nodig. We recupereren sinds enkele jaren ook het water van brouwerij AB InBev. Met het water van deze bouwwerf erbij, hergebruiken we nu dagelijks 50.000 liter water”, legt schepen van Openbaar Groen Lalynn Wadera uit.
 
In de voorbije weken heeft het nauwelijks geregend en daardoor staat het grondwater in Vlaanderen erg laag. Volgens schepen van Klimaat en Duurzaamheid David Dessers komt deze droogte al uitzonderlijk vroeg op het jaar.
 
“We beleven momenteel de droogste start van het hydrologische zomerseizoen in honderd jaar. Dankzij deze samenwerking vermijden we dat kostbaar water gebruikt wordt voor toepassingen waarvoor ook grondwater geschikt is, want elke druppel telt”, aldus David Dessers.
 
Binnen enkele weken gaat Leuven nog een stapje verder en zal het opgepompte water zelfs gebruikt kunnen worden door de inwoners, via grote vaten met een kraantje. Zo hoeft niet langer drinkwater gebruikt te worden om bijvoorbeeld planten water te geven.
 
“Leuven streeft in alle stadsontwikkelingsprojecten en omgevingsvergunningen naar waterneutrale projecten, waarbij het grondwater zoveel mogelijk op het terrein zelf gebruikt wordt of infiltreert”, besluit schepen van Openbare Werken Dirk Vansina.
 
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vlaanderen investeert 1,2 miljoen euro in vier strategische projecten die moeten leiden tot minder verharding, klimaatbestendige steden en een beter toegankelijke natuur in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen. Voor deze oproep werden zeven[…]

18/08/2022 |
76 nieuwe appartementen in Aarschot

76 nieuwe appartementen in Aarschot

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Meer artikels