Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Leuvens woonproject wordt verwarmd met rivierwater

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Leuvens woonproject wordt verwarmd met rivierwater

Het woonproject Janseniushof in Leuven wordt vanaf deze zomer verwarmd met rivierwater. Het ‘Aquathermisch Optimalisatiemodel’ van Extraqt, in samenwerking met de KU Leuven, projectontwikkelaar Resiterra, de Vlaamse Milieumaatschappij en de Vlaamse Waterweg, ontvangt voor het project een innovatiepremie van 77.260  € van de provincie Vlaams-Brabant.
Het project is uniek in België en zorgt ervoor dat rivierwarmte kan gebruikt worden voor de verwarming van gebouwen. Het zet in op het vooraf kunnen berekenen van de juiste omvang van de warmte-installatie, afhankelijk van de vraag in het gebouw en de mogelijkheden van de rivier.

Het project Janseniushof in Leuven is vooruitstrevend op vlak van energievoorziening. Het gebruikt ondiepe bodemwarmte. Maar om de ondiepe bodemlagen op temperatuur te houden moet er opnieuw warmte worden ingepompt. Deze zomer zal voor het eerst de warmte van de Dijle in de bodem gepompt worden.

De provincie Vlaams-Brabant geeft ook 149.455 € innovatiesteun aan ‘Intowall’ van bouwexperten WTCB en BAM, energie-experten Green Energy Park en Flux50, financierders/verzekeraar ING en Alter Reim, onder leiding van de VUB.

Zij ontwikkelden een project dat speurt naar isolatie(gebreken) en waterlekken in muren. Met een totaal nieuwe radartechniek, ontwikkeld en gepatenteerd door de VUB, wordt in de muren gekeken op zoek naar fouten die een goede isolatie in de weg staan. Ook kan met deze techniek de bron van waterlekken worden gevonden.

Uit onderzoek blijkt dat bijna driekwart van onze gebouwen beter moet geïsoleerd worden. Ook bekend is dat 80% van alle herstellingskosten in de bouwsector te maken hebben met waterlekken en 60% van alle schadeclaims bij verzekeraars. De bedoeling is om de nieuwe radartechnologie binnen de twee jaar op de markt te brengen via de gekende detectiefirma’s.

Een derde project dat door de provincie met 150.000 € wordt gesteund, is de ‘Fabriek van de Toekomst’ van Paleo, een jong bedrijf uit het Leuvense, in samenwerking met duurzaamheids- en community-expert De Akker, KU Leuven en POM Vlaams-Brabant. Zij treffen voorbereidingen voor de bouw van een proeffabriek en belevingscentrum op de Feed Food Healthcampus in Tienen. De bouwgrond is al gekocht.

Er gaat tevens 130.750 € provinciale innovatiesteun naar ‘ACIRC Modulaire Studio’ van Ideal Acoustics, een geluidsexpert uit Werchter en circulaire wanden-expert Juunoo. De bedoeling is om een 100% circulaire geluidsstudio te ontwikkelen.

Momenteel wordt bij de bouw van geluidsstudio’s veel afval geproduceerd, zoals gyproc, isolatiemateriaal, houtafval, metalstuds, enz. Geluidstudio’s worden in de loop van hun gebruik vaak nog eens verbouwd, wat opnieuw afval oplevert.

De nieuwe circulaire geluidsstudio’s zullen in Werchter geproduceerd worden en in een kant-en-klaar bouwpakket verscheept worden naar eender welke bestemming in Europa. Op bestemming kunnen deze met een videohandleiding in elkaar worden gestoken of meermaals afvalvrij verbouwd.

De eerste test komt met de realisatie van de vele geluidstudio’s in het nieuwe VRT-gebouw in 2025. Het project zet ook in op de strengste certificering door onafhankelijke geluidsexperten van de KU Leuven. Er zal worden gekeken naar mogelijkheden om hergroeibare isolatiematerialen te gebruiken. Ook worden mogelijkheden onderzocht om samen te werken met de sociale economie en de productie ten minste deels door hen te laten gebeuren.

Een vijfde en laatste project dat 115.437 € innovatiesteun ontvangt, is ‘The Hardware Incubator’ van het engineering bedrijf Comate, in samenwerking met het jonge prototype-ontwikkelingsbedrijf Machinified, tech-accelerator Imec.Istart en een aantal hardware starters, zoals Mahi, Empower en Zeal Robotics.

Het doel van dit project is de creatie van een consortium om hardware startups zo efficiënt mogelijk naar een succes in de markt te loodsen. Er bestaat nog geen dedicated ecosysteem voor hardware start-ups of startups in de maakindustrie, die een heel specifieke aanpak vereisen. Veel van dergelijke startende bedrijven zijn in Vlaanderen op zoek naar de ultieme stek om hun idee te zien groeien tot een economisch succes.

Met het project ‘The Hardware Incubator’ wil Comate van Vlaams-Brabant deze stek maken. In een eerste fase wordt er een entourage opgebouwd van bestaande partijen om zes innovatieve startups intensief te begeleiden richting een eerste mijlpaal binnen hun ontwikkelingstraject. Het gaat onder meer om een autonoom varende boot, een verfrobot en een medische camera ter diagnose van stemproblemen.

“De voorbije 15 jaar gaf de provincie Vlaams-Brabant al meer dan 6,3 miljoen € steun aan innovatieve projecten in de regio. Met een subsidiepercentage van 50% vertegenwoordigt dit meer dan 12,6 miljoen € totale waarde aan projecten. Dit jaar kent de provincie 622.892 € toe aan vijf innovatieprojecten. Samen met de eigen bijdragen vertegenwoordigt dit zo’n 1.359.360 € aan totale projectwaarde”, aldus Ann Schevenels, gedeputeerde voor Economie.
Met deze pomp kan rivierwater gebruikt worden voor de verwarming van huizen
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Opvangcentrum voor asielzoekers in Rixensart wordt gemoderniseerd

Opvangcentrum voor asielzoekers in Rixensart wordt gemoderniseerd

De Regie der Gebouwen begint met de tweede fase van de herinrichtingswerken op het gelijkvloers in het Centrum voor asielzoekers (Fedasil) van Rixensart.  Het gaat om een open opvangcentrum van 230 plaatsen dat gericht is op de opvang van[…]

24/05/2022 | SHVAC & ElectroIsolatie
Gimv koopt meerderheid in Variass

Gimv koopt meerderheid in Variass

Daikin Europe verdubbelt productiecapaciteit in Oostende

Daikin Europe verdubbelt productiecapaciteit in Oostende

Opvangcentrum voor asielzoekers in Rixensart wordt gemoderniseerd

Opvangcentrum voor asielzoekers in Rixensart wordt gemoderniseerd

Meer artikels