Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Leuven wil meer gevelgroen in het straatbeeld

Groene gevels verfraaien het straatbeeld. Gevelgroen doorbreekt de eentonigheid en geeft kleur aan de straat. Met extra steun wil de stad Leuven haar inwoners stimuleren om hun omgeving mee te vergroenen. Een tegeltuin aanbrengen kan eenvoudigweg door een tegel uit de stoep te nemen en daarin een klimplant te plaatsen.

Tegeltuintjes, hoe klein ze ook zijn, dragen bij tot een aangename en mooie leefomgeving. Groen in de stad draagt ook bij tot de luchtkwaliteit en de biodiversiteit en helpt het hitte-eilandeffect in de stad temperen. Bovendien toont onderzoek aan dat uitzicht op een groene omgeving een positieve invloed heeft op je humeur.

Omdat de beschikbare ruimte in de straat vaak beperkt is, wil de stad Leuven extra inzetten op verticaal groen, met name gevelgroen. 'We willen Leuvenaars stimuleren om met een simpele ingreep bij te dragen tot meer groen in de stad. Daartoe halen we zoveel mogelijk drempels weg en bieden we zowel financiële als praktische ondersteuning', vertelt schepen van leefmilieu Mohamed Ridouani.

Voor een tegeltuintje vraag je een vergunning aan via een eenvoudig formulier, waarmee je meteen ook een subsidie van 25 ' aanvraagt. De voorbije vijftien jaar werden ongeveer 500 vergunningen verleend. Sinds enkele jaren kunnen straten ook een gezamenlijke aanvraag doen.

Bij de aanleg van nieuwe stoepen in de straat voorziet de stad meteen de mogelijkheid voor de bewoners om te kiezen voor een uitsparing waar een perkje kan aangelegd worden. Op deze manier kan een hele straat op een eenvoudige en efficiënte manier vergroend worden. Inwoners krijgen ook praktische hulp bij het aanleggen van een tegeltuin: een tegel weghalen, door de verharde ondergrond geraken zonder nutsleidingen te beschadigen, klimhulp aanbrengen en zelfs advies bij de plantenkeuze of beheer en verzorging na de aanleg.

De stad werkt aan een kader voor de uitbreiding van een tegeltuin naar een geveltuin. Hierbij wordt rekening gehouden met de nutsleidingen die zich onder de stoepen bevinden en met de noden van alle gebruikers van het openbaar domein. Zo zijn de normen van toegankelijkheid, maar ook duurzaamheid en kwaliteit van het openbaar domein bepalende factoren. 'Om het potentieel aan gevelgroen volop te benutten, slaan de milieudienst, de studiedienst weg- en waterbeheer, de technische dienst en de afdeling groenbeheer de handen in elkaar om meer inwoners te stimuleren tot de aanleg van gevelgroen', besluit schepen van Openbaar Groen Myriam Fannes.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

PWC maakt vergelijkende studie energieprijzen

PWC maakt vergelijkende studie energieprijzen

In gezamenlijke opdracht van de vier energieregulatoren, voerde PricewaterhouseCoopers (PWC) een vergelijkende studie uit naar de elektriciteits- en aardgasprijzen in België en de ons omringende landen (Duitsland, Frankrijk, Nederland en[…]

27/05/2022 | ElektriciteitActueel
Geen nieuwe vergunning voor oppompen grondwater in Heers

Geen nieuwe vergunning voor oppompen grondwater in Heers

Vlaamse scholen kunnen besparen dankzij energieprestatiecontracten

Vlaamse scholen kunnen besparen dankzij energieprestatiecontracten

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette