Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Leuven wil Community Land Trust oprichten

Gerelateerde onderwerpen :

,
Leuven wil Community Land Trust oprichten

“Een CLT is een eerste stap om wonen in Leuven beter betaalbaar te maken”, zegt schepen Lies Corneillie (l.), met naast haar Geert De Pauw, Sarah Tresignie (AGSL), Laura Baets en Nele Arnouts die net als Geert deel uitmaken van het onderzoeksteam.

De stad Leuven en het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven (AGSL) willen een Community Land Trust (CLT) oprichten. Dat is een organisatie die grond verwerft en deze samen met de gemeenschap beheert.

De scheiding tussen de eigendom van de grond en het gebouw staat centraal. Hierdoor zakt de prijs van een woning. Het is één van de oplossingen die het stadsbestuur naar voren schuift om wonen in Leuven meer betaalbaar te maken. Met een haalbaarheidsstudie zet de stad de komende maanden de eerste stappen naar de oprichting van een CLT.

Het concept komt overgewaaid uit de Verenigde Staten en vindt nu ook in België geleidelijk ingang. Een CLT koopt grond en blijft daarvan de eigenaar. De bewoners worden eigenaar van de woningen. Zij krijgen een eeuwig gebruiksrecht op hun huis, met dezelfde voordelen en verantwoordelijkheden als een gewone eigenaar. Ze mogen hun huis verbouwen of verkopen en hun erfgenamen kunnen het later erven. Wel moeten ze de woning altijd zelf bewonen en mogen ze deze dus niet voort verhuren. Om de woning ook op lange termijn betaalbaar te houden, wordt de herverkoopprijs beperkt.“Door grond te bewaren in een gemeenschap ontwikkelt de stad formules van betaalbaar wonen in een context met sterk stijgende woning- en vooral grondprijzen. Het is één van de nieuwe recepten om wonen in Leuven opnieuw betaalbaar te maken. Doordat je de grond niet moet betalen, wordt de aankoop van een woning automatisch voordeliger. De gronden blijven eigendom van de CLT zodat je op lange termijn een beleid kan blijven voeren op die gronden”, zegt Lies Corneillie, schepen van Wonen.

In een CLT zijn bewoners, de overheid en het middenveld betrokken. Die participatie is belangrijk voor het succes van een CLT en zorgt voor een groot draagvlak voor betaalbare woningen. “Om wonen in Leuven beter betaalbaar te maken bestaat niet één oplossing, maar moeten we echt innovatief tewerk gaan. Ik ben blij dat we met dit onderzoek de eerste stappen naar een CLT in Leuven zetten. Met een CLT geven we gezinnen met een lager inkomen niet alleen toegang tot betaalbare koopwoningen, maar werken we ook aan levendige buurten en ontwikkelen we projecten die de hele gemeenschap ten goede komen”, vervolgt Lies Corneillie.

In Brussel bestaat reeds een CLT. Ook in Gent en Antwerpen is de oprichting van een CLT-project op komst. Een onderzoeksteam, geleid door Community Land Trust Brussel en met de steun van de onderzoeksgroep Cosmopolis Centre for Urban Research van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), zal verschillende belanghebbenden samenbrengen, het concept bij hen introduceren en een testproject voorbereiden. De oplevering van de studie is gepland voor februari 2020.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Portugese architect herontwikkelt Scheutbospark Anderlecht

Portugese architect herontwikkelt Scheutbospark Anderlecht

Het verlaten terrein aan het Scheutbospark in Anderlecht krijgt binnenkort een nieuwe toekomst. De Brusselse projectontwikkelaar Motown kreeg zopas een vergunning voor een woonproject met 64 appartementen. De bouw start in januari 2021 en als[…]

Limburgs familiebedrijf investeert 20 miljoen € in lokale verankering

Limburgs familiebedrijf investeert 20 miljoen € in lokale verankering

Marleen De Vijt voorzitter CIB Antwerpen

Marleen De Vijt voorzitter CIB Antwerpen

Vynckier-site in Gent wordt bedrijventerrein

Vynckier-site in Gent wordt bedrijventerrein

Meer artikels