Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Leuven vernieuwt Alfons Smetsplein

Leuven vernieuwt Alfons Smetsplein

De landschapsarchitecten van urbanismebureau Omgeving uit Berchem hebben de ontwerpwedstrijd voor het nieuwe Alfons Smetsplein gewonnen. In het voorstel van Omgeving verdwijnt 30% van de aanwezige verharding om ruimte te maken voor brede grastreden. De traptreden moeten op het druk bezochte plein leiden tot spontane en informele ontmoetingen. Het groen houdt het regenwater langer vast. Op het plein worden ook meerstammige struiken geplant evenals kleine bomen die tijdens warme zomerdagen voor schaduw moeten zorgen. De werkzaamheden aan het plein zijn voorzien vanaf eind 2017. Omgeving werkte voor dit project samen met D+A Consult.

Het nog vrij jonge Alfons Smetsplein, gelegen tegenover college De Valk in de Tiensestraat, kreeg zijn naam van een voormalige Leuvense burgemeester. In 1614 werd op deze plaats het Bayuscollege gebouwd, bestemd voor studenten in de Godgeleerdheid.

In 1750 werd het college helemaal verbouwd en tijdens de Franse bezetting werd het gedeelte langs de Tiensestraat (en in 1810 ook het overblijvende gedeelte) omgevormd tot kazerne. Later werd in de drie overgebleven huizen het Patria-complex gevestigd, waar de Katholieke Kring van het arrondissement Leuven vergaderzalen inrichtte en ter beschikking stelde van verenigingen. In 1971 werden die gebouwen afgebroken en werd de grond gebruikt als parkeerplaats voor het stadspersoneel.

In 1989 werd het Patria-complex verkocht en wijzigde de hele buurt drastisch van uitzicht. Het Alfons Smetsplein vormt vandaag de verbinding tussen de Tiensestraat en de achterzijde van het Pauscollege en de doorgang naar Aula Pieter De Somer in de Charles de Bériotstraat. In een rond paviljoen centraal op het plein vond een horecazaak onderdak. Aan de andere zijde van het plein werden appartementen gebouwd.

De blikvanger op het plein werd het Holiday Inn Garden Court Hotel, ontworpen door Hans Van Steenkiste, toen een jonge architect uit Oud-Heverlee, die hiervoor samenwerkte met studiebureau Stabo. De eerste steen werd gelegd op 7 oktober 1988 door Gaston Geens, de voorzitter van de toenmalige Vlaamse Executieve, en door de Leuvense burgemeester Alfred Vansina.

Het hotel veranderde al een paar keer van eigenaar en transformeerde enkele jaren geleden tot Mercure Leuven, als onderdeel van de hotelgroep Accor (Ibis, Novotel, ?). Momenteel is het hotel in handen van de investeringsmaatschappij CTF Development, eigendom van de familiale groep Cheng uit Hongkong, die het hotel renoveerde en integreerde in de groep Pentahotels, waarvan zij eveneens eigenaar is.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

AMB brengt bouwmaterialen over het water naar Antwerpen

AMB brengt bouwmaterialen over het water naar Antwerpen

Antwerpen start met een pilootproject stedelijke logistiek via dee binnenvaart aan het Asiadok. De tijdelijke maatschappij Antwerpen Mobiele Bouwlogistiek (AMB) zal daar een jaar lang als test een terrein uitbaten om palletten met bouwmaterialen[…]

7,7 miljoen € voor nieuwe wegen en riolering in Leuven

7,7 miljoen € voor nieuwe wegen en riolering in Leuven

Besix bouwt meer dan 1 km lange kaaimuur in haven van Zeebrugge

Besix bouwt meer dan 1 km lange kaaimuur in haven van Zeebrugge

TINC investeert in Nederlands windpark

TINC investeert in Nederlands windpark

Meer artikels