Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Leuven transformeert Alfons Smetsplein tot groen rustpunt in de stad

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Leuven transformeert Alfons Smetsplein tot groen rustpunt in de stad

“Het nieuwe Alfons Smetsplein zal zoveel mogelijk obstakelvrij en toegankelijk zijn, zodat iedereen ervan kan genieten”, zeggen Valerie Philippaerts, afdelingshoofd van de Leuvense studiedienst weg- en waterbeheer, en schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets.

In de loop van deze maand wordt de aanbesteding voor de volledige heraanleg van het Alfons Smetsplein in Leuven gepubliceerd. De werkzaamheden starten begin volgend jaar. Onder het plein bevindt zich een ondergrondse parkeergarage die kampt met insijpelend water.

In de loop van deze maand wordt de aanbesteding voor de volledige heraanleg van het Alfons Smetsplein in Leuven gepubliceerd. De werkzaamheden starten begin volgend jaar. Onder het plein bevindt zich een ondergrondse parkeergarage die kampt met insijpelend water. Dat probleem wordt tegelijk met de werken aan het plein aangepakt. De kostprijs van het project wordt geraamd op ongeveer 743.000 €.  De ontwerpwedstrijd voor het nieuwe plein werd gewonnen door de landschapsarchitecten van urbanismebureau Omgeving uit Berchem, dat voor dit project samenwerkte met D+A Consult.

Het plein wordt vooral gebruikt als verbinding tussen de Tiensestraat en het Pauscollege en de Pieter De Someraula en het stadspark wat verderop. Het geheel oogt nogal grijs en saai en is de naam plein eigenlijk amper waard. Het Leuvense stadsbestuur wil deze omgeving transformeren tot een groen en aangenaam rustpunt in de buurt. Behalve meer groen komen er ook zitbanken en een aangepaste verlichting. Het geheel wordt tevens beter toegankelijk gemaakt.

“Het plein bestaat inderdaad louter uit steen en beton, terwijl het potentieel zoveel groter is. We hebben in overleg met de buurtbewoners heel bewust gekozen voor een groen ontwerp, met grasvlakken, bloemen, meerstammige struiken en kleine bomen die tijdens warme zomerdagen voor schaduw moeten zorgen. Het geheel wordt een groene rustplek in het hart van de binnenstad”, zegt schepen van Openbare Werken Dirk Robeets.

“De randen van de groene zones worden vervaardigd uit wit beton en zijn geschikt om op te zitten; ze krijgen ook een anti-graffitibehandeling. Het plein zelf zal bekleed worden met dezelfde kleiklinkers als het autovrije gedeelte van de Tiensestraat. Deze bedekking zal ook worden gebruikt voor de heraanleg van het hier vlakbij gelegen nieuwe Herbert Hooverplein waarvan de werken binnenkort beginnen”, vervolgt Valerie Philippaerts, afdelingshoofd van de Leuvense studiedienst weg- en waterbeheer.

Naast de zitranden langs de graszones worden zitbanken met rugleuningen en armsteunen geplaatst zodat iedereen hier even kan verpozen. Zowat 30% van de aanwezige verharding verdwijnt om ruimte te maken voor brede grastreden. De trappen moeten op het druk bezochte plein leiden tot spontane en informele ontmoetingen. Het groen houdt het regenwater langer vast.

Grondspots

’s Nachts zal het plein beter verlicht zijn dan nu het geval is. Met grondspots gericht op de bomen en ledstrips in de zitranden die de wandelweg duidelijk aangeven, zal het plein er ook in het donker prachtig uitzien. Het nieuwe Alfons Smetsplein zal zoveel mogelijk obstakelvrij en toegankelijk zijn, zodat iedereen ervan kan genieten. Behalve trappen met een leuning komen er ook hellingen voor mensen die zich verplaatsen met een rolstoel of rollator. Ook voor slechtzienden en blinden zijn de nodige hulpmiddelen voorzien.

Het nog vrij jonge Alfons Smetsplein, gelegen tegenover college De Valk in de Tiensestraat, kreeg zijn naam van een voormalige Leuvense burgemeester. In 1614 werd op deze plaats het Baiuscollege gebouwd, bestemd voor studenten in de Godgeleerdheid. In 1750 werd het college helemaal verbouwd en tijdens de Franse bezetting werd het gedeelte langs de Tiensestraat (en in 1810 ook het overblijvende gedeelte) omgevormd tot kazerne. Later werd in de drie overgebleven huizen het Patria-complex gevestigd, waar de Katholieke Kring van het arrondissement Leuven vergaderzalen inrichtte en ter beschikking stelde van verenigingen.

In 1971 werden die gebouwen afgebroken en werd de grond gebruikt als parkeerplaats voor het stadspersoneel. In de jaren ‘80 van vorige eeuw werd het Patria-complex verkocht en wijzigde de hele buurt drastisch van uitzicht.

Het Alfons Smetsplein vormt vandaag de verbinding tussen de Tiensestraat en de achterzijde van het Pauscollege en de doorgang naar Aula Pieter De Somer in de Charles Deberiotstraat. Toen ontstond hier ook de ondergrondse parking in de Tiensestraat, ook vandaag nog de Patria-parking genoemd.

In het paviljoen centraal op het plein vond gedurende vele jaren horecazaak Thai House onderdak, maar die is recent verdwenen. In de kiosk opent binnenkort een nieuwe zaak. Aan de andere zijde van het plein werden appartementen gebouwd.

De blikvanger op het plein werd het Holiday Inn Garden Court Hotel, ontworpen door Hans Van Steenkiste, toen een jonge architect uit Oud-Heverlee, die hiervoor samenwerkte met studiebureau Stabo. De eerste steen werd gelegd op 7 oktober 1988 door Gaston Geens, voorzitter van de toenmalige Vlaamse Executieve, en door -Alfred Vansina, die tot 1994 burgemeester van Leuven was.

Het hotel veranderde al een paar keer van eigenaar en transformeerde enkele jaren geleden tot Mercure Leuven, als onderdeel van de hotelgroep Accor (Ibis, Novotel, …). Momenteel is het hotel in handen van de investeringsmaatschappij CTF Development, eigendom van de familiale groep Cheng uit Hongkong, die het hotel renoveerde en integreerde in de groep Pentahotels, waarvan zij eveneens eigenaar is.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Woningen, kinderopvang en openbaar park in Sint-Gillis

Woningen, kinderopvang en openbaar park in Sint-Gillis

Het vastgoedproject Mairesse Garden aan de Munthofstraat 137-139 in Sint-Gillis zal worden gerealiseerd door aannemer  Louis De Waele. Voor het project sloeg de gemeente Sint-Gillis de handen in elkaar met citydev.brussels. Er komen negen[…]

Zonnige Kempen renoveert gevel in Vinkenhof Berlaar

Zonnige Kempen renoveert gevel in Vinkenhof Berlaar

Robbrecht en Daem ontwerpen Huis aan de Kade

Robbrecht en Daem ontwerpen Huis aan de Kade

Sweco ontwerpt twee waterstoffabrieken voor North Sea Port

Sweco ontwerpt twee waterstoffabrieken voor North Sea Port

Meer artikels