Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Leuven transformeert Accosite tot nieuwe woonwijk van 2 ha

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Leuven transformeert Accosite tot nieuwe woonwijk van 2 ha

Het stadsbestuur van Leuven heeft het licht definitief op groen gezet om op de voormalige Accosite aan de Brusselsestraat een nieuwe woonwijk van 2 ha en een parktuin van 4.600 m² te bouwen. Het woonproject Burenberg is één van de laatste mogelijke residentiële ontwikkelingen van grote omvang in het stadscentrum. Het project wordt aangepakt door ION.
De voorbije jaren heeft de de stad Leuven hard ingezet op vernieuwing, leefbaarheid en duurzaamheid. Stadskankers verdwijnen en verloederde plekken worden aangepakt om plaats te maken voor nieuwe woningen. Ook de nieuwe Burenbergwijk past in die strategie. De woonbuurt komt op de locatie waar vijftien jaar geleden de bekende drukkerij van Acco stond. Sinds de uitgeverij haar drukactiviteiten naar Herent verplaatste, wordt de site niet meer gebruikt. De jongste jaren was de plek vooral in trek bij krakers.
 
In 2009 waren er al eens ontwikkelingsplannen, maar toen waren er zoveel protesten uit de buurt dat de stad het project uiteindelijk annuleerde. Enkele jaren geleden werd het dossier opnieuw opgevist. In 2014 werd een nieuw inrichtingsplan opgemaakt waarin onder andere. bijkomende studentenhuisvesting en assistentiewoningen waren opgenomen. Samen met ION werkte de stad een hele tijd aan een nieuwe invulling voor de omgeving tussen de Brusselsestraat, de Kaboutermansstraat en de Goudbloemstraat. Het project is doorheen de jaren grondig bijgestuurd,  beter aangepast aan de directe omgeving en integreert een veel diverser woonaanbod.
 
Het masterplan van de wijk, dat ook plaats biedt aan enkele kantoren en horeca, werd uitgetekend door het Leuvense ontwerpbureau BUUR. Voor de ontwikkeling is ook een beroep gedaan op aNNo Architecten, POLO Architects, OYO Architects en C+S Architects. De site omvat ook het voormalige kloostergebouw van de Broeders van Liefde en enkele aanpalende eigendommen, waaronder drie historische arbeiderswoningen in de Goudsbloemstraat.
 
In de plannen valt vooral op hoe het woonproject bestemd is voor een zeer gevarieerd publiek. Er komen 125 appartementen en studio’s, 16 ééngezinswoningen en 29 co-living kamers, evenals 67 studentenkamers, 19 sociale appartementen, een woonzorgcentrum met 46 aangepaste zorgkamers en 27 assistentieflats.
 
“Zowel de historische arbeiderswoningen als het oude kloostergebouw worden duurzaam gerenoveerd met respect voor de erfgoedwaarden. In het kloostergebouw komen bovendien 21 kamers die kaderen in het Initiatief voor Beschut Wonen, uitgebaat door de Broeders van Liefde”, verklaart Kristof Vanfleteren, de co-CEO van projectontwikkelaar ION.
 
Projectontwikkelaar ION, die in Leuven al verschillende grote projecten realiseerde en een tijd geleden nog in het nieuws kwam met het Boerentoren-project in Antwerpen, wil vooral zijn stempel drukken door sterk in te zetten op duurzaamheid. De vastgoedontwikkelaar wil van Burenberg een energieneutraal project maken. Daarom voorzien de plannen onder andere zonnepanelen en een geothermisch warmtenet, waardoor de hele wijk zonder fossiele brandstoffen verwarmd kan worden.
 
De blikvanger van het project is de publieke parktuin van 4.600 m² die in het midden van de wijk komt te liggen en waar alle Leuvenaars welkom zullen zijn. Die tuin is te benaderen via verschillende ingangen. De grote lindeboom aan het klooster blijft bewaard en er worden tientallen nieuwe bomen aangeplant.
 
Het is de bedoeling dat de bouwwerken in het najaar starten. Naar alle verwachting worden de eerste wooneenheden in 2024 opgeleverd. De verkoop van Burenberg is reeds begonnen.
 
De Leuvense schepen van Ruimtelijk Beleid Carl Devlies vindt de herbestemming van waardevol erfgoed een topprioriteit. In het gerenoveerde klooster van de Broeders van Liefde behouden de broeders een twintigtal kamers. In de kapel behoren een restaurant met sociale tewerkstelling of gemeenschapsvoorzieningen tot de mogelijkheden. De kerk in de Goudsbloemstraat blijft deels behouden en zal beschikbaar worden gesteld voor erediensten en andere parochiale activiteiten.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vier strategische projecten voor minder verharding

Vlaanderen investeert 1,2 miljoen euro in vier strategische projecten die moeten leiden tot minder verharding, klimaatbestendige steden en een beter toegankelijke natuur in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen. Voor deze oproep werden zeven[…]

18/08/2022 |
76 nieuwe appartementen in Aarschot

76 nieuwe appartementen in Aarschot

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Tweede kans voor woonproject Melkerij in Mol

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Volgende fase voor Pomppark Zuid in Antwerpen

Meer artikels