Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Leuven stopt voorlopig met bouw van grote studentenresidenties

Leuven stopt voorlopig met bouw van grote studentenresidenties

Het Leuvense stadsbestuur en de KU Leuven stoppen voorlopig met het bouwen van grote studentenresidenties omdat de markt verzadigd raakt. Begin 2012 ging men er nog vanuit dat er de komende jaren minstens 5.000 studenten zouden bijkomen in Leuven. Omdat de hervorming van het onderwijs later werd bijgestuurd, bleek de nood aan extra kwalitatieve studentenkamers uiteindelijk kleiner dan voorzien.

De voorbije jaren sloten stad en de universiteit verscheidene samenwerkingsovereenkomsten voor de bouw van nieuwe studentenresidenties. Daardoor ontstonden verschillende grote projecten, zoals #94 in de Vaartstraat (252 kamers) en Residentie Filmtheaters (109 kamers).

In september zullen nog enkele andere grote studentencomplexen volledig afgewerkt zijn, waaronder de Marbrerie in de Naamsestraat (92 kamers), Waterview aan het Engels Plein (461 kamers), Groenstraat 263 fase I in de Groenstraat (80 kamers) en The Village in de Burgemeesterstraat (190 kamers). Volgend jaar openen ook Studax aan de Martelarenlaan (292 kamers), Vineam in de Wijnpersstraat (75 kamers), De Flint in de Vesaliusstraat (250 kamers) en Groenstraat fase II (56 kamers).

Daarnaast lanceerde de KU Leuven nog enkele eigen projecten waarvoor geen samenwerkingsovereenkomst met de stad Leuven werd gesloten, waaronder De Vesten (296 kamers), het Bijbelinstituut (244 kamers) en residentie Cruysbergs (61 kamers) die de voorbije jaren al werden gerealiseerd.

Dit najaar komt daar ook nog het Amerikaans College (100 kamers) bij en volgend najaar de Regaschool (135 kamers). Op het programma van de universiteit staan nog het Nieuw Abtskwartier in Kessel-Lo (17 kamers), Salve Mater in Lovenjoel (70 kamers) en het project in de Parkabdij in Heverlee (12 kamers). Twee universitaire projecten werden geschrapt: Copal in de Van Waeyenberghlaan (200 kamers) en Aardwetenschappen in de Redingenstraat (200 kamers) worden niet uitgevoerd.

Schepen van Ruimtelijke Ordening Carl Devlies verklaart dat de stad Leuven voorlopig geen vergunningen meer zal afleveren voor de bouw van grote studentenresidenties. Het beoogde aantal kamers zal worden gerealiseerd en in de nabije toekomst is geen extra studentenhuisvesting nodig, wat ook wordt bevestigd door de KU Leuven.

De stad Leuven nam wel maatregelen om te voorkomen dat grote herenhuizen in Leuven systematisch worden omgebouwd tot studentenhuizen. Dat kan enkel nog indien de eigenaar er zelf ook woont. Het reglement zal overigens nog strenger worden gemaakt om alle achterpoortjes te sluiten.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

"Intelligentie moet het centrale element blijven in ons engagement"

"Intelligentie moet het centrale element blijven in ons engagement"

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO of andere leidinggevende uit de brede bouwsector. Deze week mag David Roulin van ArtBuild Architects antwoorden op onze vijf vragen. Van welke nieuwe technologie verwacht u dat ze uw business de[…]

14/01/2022 | Architecten
Besix bouwt mee aan het Parc des Expositions in Ivoorkust

Besix bouwt mee aan het Parc des Expositions in Ivoorkust

Omgevingsvergunning voor rioleringsproject Achterbos in Mol

Omgevingsvergunning voor rioleringsproject Achterbos in Mol

DEME koopt Noors offshore installatieschip

DEME koopt Noors offshore installatieschip