Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Leuven stelt ontwerpers aan voor Parksite

Gerelateerde onderwerpen :

De Parksite aan de Ruelensvest en de Geldenaaksebaan in Leuven wordt volledig vernieuwd. De plannen bestaan uit drie belangrijke onderdelen: de basisscholen, de circusschool en de stedelijke academie. Binnenkort wordt het ontwerpersteam aangeduid om het Victor Broosgebouw (de thuisbasis van de Cirkusschool) te renoveren en een passiefbouw voor de Stedelijke Academie en Conservatorium (SLAC) te ontwerpen, die in de plaats van het Guido Gezellehuis komt. De twee scholen in de buurt krijgen nieuwe klaslokalen en meer groene speelruimte. Daarvoor wordt nog een ontwerpteam gezocht.

De site omvat de Parkschool (een basisschool voor buitengewoon onderwijs), de Stedelijke School voor Kleuter- en Lager Onderwijs (SKLO), de Stedelijke Academie en Conservatorium (SLAC) en Cirkus in Beweging. Het hele project past in de gedachte van een ‘Brede School’, waar de ruimte gedeeld wordt tussen de scholen, de verenigingen en de buurtbewoners.

Het huidige Paul Van Ostaijenpark blijft publiek toegankelijk. De eerder geplande nieuwbouw voor het SKLO in het Paul Van Ostaijenpark wordt niet meer uitgevoerd, omwille van wettelijke wijzigingen in het onderwijs en door de afgenomen behoefte aan extra ruimte in het basisonderwijs. Bovendien zou voor die nieuwbouw een ingrijpende wijziging van de stedenbouwkundige situatie nodig zijn.

“Dat vermijden we door een beter alternatief uit te werken en te realiseren, waarin voldoende plaats is voor alle activiteiten die nu al een plekje hebben op de site en er ruimte is voor nieuwe verenigingen en buurtinitiatieven. We willen onze scholen ook de zuurstof geven die ze nodig hebben om de uitdagingen van het hedendaagse onderwijs op te vangen”, zegt de Leuvense schepen van Onderwijs Mohamed Ridouani.

Op de Parksite aan Parkpoort bevinden zich twee basisscholen. Het Stedelijk Buitengewoon Lager Onderwijs (SBLO) Parkschool ziet sinds de invoering van het M-decreet zijn leerlingenaantal gestaag dalen. Dat decreet stimuleert leerlingen met specifieke noden die voorheen in het buitengewoon onderwijs zaten om zich in te schrijven in het reguliere basisonderwijs. De basisschool SKLO is al jaren een eerder kleine buurtschool, waar Leuven plaats wil garanderen voor 240 kleuters en kinderen uit de buurt. De eerdere nood aan extra ruimte en leslokalen voor de basisscholen neemt af dankzij de 500 extra plaatsen die de stad de jongste vier jaar samen met de basisscholen heeft gerealiseerd.

Sportzaal

“We gaan wel de huidige en verouderde klaslokalen van beide scholen vervangen door nieuwe, en de speelplaats vergroten en vergroenen en er een overdekte ruimte voorzien. Bovendien zullen we het geheel wat moderniseren. Het oude kloostergebouw aan de Ruelensvest, ontworpen door Victor Broos, wordt meer dan ooit  de thuishaven van Cirkus in Beweging, de Leuvense circusschool die veel succes kent maar momenteel te krap gehuisvest is. Het hele gebouw zal gerenoveerd worden en de SLAC verhuist naar de nieuwbouw van het Guido Gezellegebouw, zodat Cirkus in Beweging alle mogelijkheden en ruimte heeft om te groeien”, zegt Ridouani.

Het Guido Gezellehuis, dat achter het Broosgebouw ligt, wordt afgebroken en vervangen door een passiefbouw. “Daar komt een stedelijke school voor kunst, waar de Academie en het Conservatorium intrekken en waar ook plaats is voor de sociaal-artistieke sector, verenigingen uit de buurt en de speelpleinwerking. We vooorzien tevens een multifunctionele sportzaal, die in de eerste plaats dienst zal doen als turnzaal voor de scholen”, besluit schepen Ridouani.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Woningen, kinderopvang en openbaar park in Sint-Gillis

Woningen, kinderopvang en openbaar park in Sint-Gillis

Het vastgoedproject Mairesse Garden aan de Munthofstraat 137-139 in Sint-Gillis zal worden gerealiseerd door aannemer  Louis De Waele. Voor het project sloeg de gemeente Sint-Gillis de handen in elkaar met citydev.brussels. Er komen negen[…]

Zonnige Kempen renoveert gevel in Vinkenhof Berlaar

Zonnige Kempen renoveert gevel in Vinkenhof Berlaar

Robbrecht en Daem ontwerpen Huis aan de Kade

Robbrecht en Daem ontwerpen Huis aan de Kade

Sweco ontwerpt twee waterstoffabrieken voor North Sea Port

Sweco ontwerpt twee waterstoffabrieken voor North Sea Port

Meer artikels