Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Leuven restaureert zuidelijk tolhuis aan Brusselsepoort

Gerelateerde onderwerpen :

,
Leuven restaureert zuidelijk tolhuis aan Brusselsepoort

De stad Leuven zal nog vóór het einde van dit jaar het historische zuidelijke tolhuis aan de Brusselsepoort restaureren. Het noordelijke tolhuis werd al in 2014 grondig gerenoveerd. Beide tolhuizen zijn de laatste die in Leuven nog bestaan. Ze werden in 1825 gebouwd, maar geraakten na de afschaffing van het tolrecht in 1860 buiten gebruik. In 1989 werden ze beschermd als monument. Het gerenoveerde tolhuis wordt gebruikt door een vereniging, Tolhuis Zuid staat momenteel leeg en is slechts beperkt toegankelijk door de slechte staat waarin het verkeert. Daar komt binnenkort dus een einde aan.

Vorig jaar werd het architectenbureau Origin Architecture & Engineering uit Brussel aangesteld voor de studieopdracht voor de restauratie en herbestemming tot kantoorgebouw. Ondertussen is de omgevingsaanvraag ingediend. Als alles volgens plan verloopt kunnen de restauratiewerken eind dit jaar beginnen. De oplevering, en ingebruikname door de ‘Instelling voor Morele Dienstverlening’ die ook al zijn intrek nam in Tolhuis Noord, is begin 2021 gepland.“We zijn blij dat we nieuwe bewoners gevonden hebben voor het gebouw. De beste manier om een monument te behouden, is het ook een bestemming te geven. De restauratie van de gevels gebeurt met het behoud van zoveel mogelijk oorspronkelijk materiaal. Alle schrijnwerk wordt volgens het originele historische model vernieuwd. Ook de originele indeling van het interieur wordt hersteld. De schouwmantels, de houten trap en de paneeldeuren worden gereconstrueerd. Tegelijk wordt ook de isolatie van de buitenschil verbeterd en worden duurzame technieken zoals een warmtepomp en een systeem voor regenwaterrecuperatie geïnstalleerd. Het bijgebouw, dat later aan het zuidelijke tolhuis werd toegevoegd, zal worden verwijderd”, zegt schepen van Openbare Werken en Restauraties Dirk Vansina.Het gebouw was lange tijd onbewoond. In 2016 plaatste het Leuvense stadsbestuur al een nooddak op het zuidelijke tolhuis om het te beschermen tegen waterinsijpeling. Een grondige verdere renovatie drong zich op. Als de restauratiewerken klaar zijn, krijgt deze invalsweg naar de stad opnieuw een sterk imago.  “De historische tolhuizen vormen samen een mooi geheel waarmee we bezoekers bij het binnenkomen van de stad onmiddellijk charmeren”, besluit Lalynn Wadera, schepen van Stadsgebouwen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vlamingen vinden behoud onroerend erfgoed belangrijk

Vlamingen vinden behoud onroerend erfgoed belangrijk

Het Agentschap Onroerend Erfgoed onderzocht hoe belangrijk Vlamingen onroerend erfgoed vinden en welke zorg ze ervoor dragen. “Bijna 70% van de Vlamingen vindt het behoud van ons onroerend erfgoed belangrijk. Het draagvlak voor[…]

27/02/2020 | VlaanderenErfgoed
Antwerpen start aanleg fietshelling Parkbrug

Antwerpen start aanleg fietshelling Parkbrug

Antwerpen zoekt ontwerpteam voor herwaardering stadspark

Antwerpen zoekt ontwerpteam voor herwaardering stadspark

Brussels Airport opent gerenoveerde Skyhall

Brussels Airport opent gerenoveerde Skyhall

Meer artikels