Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Leuven restaureert poort Driutiuscollege

Gerelateerde onderwerpen :

Leuven restaureert poort Driutiuscollege

Het Leuvense stadsbestuur gaat de poort van het voormalige Driutiuscollege in de Schrijnmakersstraat restaureren. Het bestek voor de restauratie werd onlangs goedgekeurd door de gemeenteraad. Het Drieux- of Driutiuscollege werd gesticht in de zestiende eeuw door Michiel Drieux of Driutius, doctor in Rechten en professor Kerkelijk recht sinds 1530. Na zijn dood werd het ter beschikking gesteld van beursstudenten; dat had hij in zijn testament vastgelegd. Boeken uit zijn bibliotheek kwamen na omzwervingen terecht in de bibliotheek van de Abdij van Park.

In 1775 werd een nieuw collegegebouw in classicistische stijl opgetrokken dat grotendeels verwoest werd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Eerder bood het pand onderdak aan het vredegerecht, de Academie voor Schone Kunsten en de Leuvense muziekschool. Vandaag rest enkel nog de majestueuze toegangspoort op de oorspronkelijke locatie van het Drieuxcollege in de Schrijnmakersstraat.

Gehavende ornamenten

De monumentale poort in de Leuvense Schrijnmakersstraat, die de Vaartstraat met de Mechelsestraat verbindt, valt op tussen de overige gevels in de straat. De poort leidt naar een private parking, maar het onderhoud ervan valt onder de stedelijke bevoegdheid. De verkleuringen, de gehavende ornamenten en vandalisme hebben ervoor gezorgd dat een restauratie zich opdringt.

De poort wordt nu helemaal gereinigd. De barsten in de blauwe hardsteen worden hersteld en de houten poort wordt gerestaureerd en herschilderd. De totale kostprijs wordt geraamd op ongeveer 100.000 '. De poort is niet beschermd als monument; daardoor kan de stad ook niet rekenen op een restauratiepremie.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Twee teams strijden voor beste ontwerp Leuvense Vaartkom

Twee teams strijden voor beste ontwerp Leuvense Vaartkom

De voorbije jaren heeft de Leuvense Vaartkom een grondige metamorfose ondergaan met nieuwe en gerenoveerde gebouwen en heel wat groen, waaronder het Sluispark en het toekomstige Park Tweewaters. Als sluitstuk van de transformatie van de vroegere[…]

BUUR wordt deel van Sweco

BUUR wordt deel van Sweco

Stad en Architectuur zoekt kwalitatieve fietsinfrastructuur

Stad en Architectuur zoekt kwalitatieve fietsinfrastructuur

Ontwerpers gezocht voor sportcomplex aan kanaal Brussel

Ontwerpers gezocht voor sportcomplex aan kanaal Brussel

Meer artikels