Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Leuven recupereert voortaan waardevolle materialen bij afbraak van stadsgebouwen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Leuven recupereert voortaan waardevolle materialen bij afbraak van stadsgebouwen

Alle gerecupereerde materialen worden verzameld in de Materialenbank, aldus de schepenen Lalynn Wadera (l.) en Thomas Van Oppens (r.).

De stad Leuven zal voortaan samen met de vzw Atelier Circuler alle waardevolle materialen recupereren uit stadsgebouwen die gerenoveerd of afgebroken worden. Die krijgen een tweede leven via de Leuvense Materialenbank. Deze ‘urban mining’ past in de ambitie van het stadsbestuur om van Leuven een circulaire stad te maken, waarbij materialen en grondstoffen maximaal hergebruikt worden. De oude schietstand op het militair domein in Heverlee is het eerste stadsgebouw dat op deze manier wordt behandeld.

 

Stadsontginning, of in het Engels ‘urban mining’, betekent dat waardevolle materialen uit gebouwen bij de renovatie of afbraak ervan, gerecupereerd worden. Het gaat dan vaak over hout en metaal maar ook tegels, gootstenen en deuren komen in aanmerking. Voor het ontginnen van deze materialen werkt de stad Leuven samen met de lokale vzw Atelier Circuler, het vroegere Sociaal Atelier Leuven.
 
“Eén van de belangrijkste pijlers in onze circulaire strategie is dat we de materialen en grondstoffen die in onze stad beschikbaar zijn, hier willen houden en hergebruiken. We moeten de stad beschouwen als dé belangrijkste bron aan grondstoffen en materialen. Zo voorkomen we dat we nieuwe grondstoffen moeten ontginnen”, licht schepen van Afvalbeleid Thomas Van Oppens toe.
 
“De stadsgebouwen die gerenoveerd worden, hebben nog veel bruikbaar materiaal. We engageren ons om die systematisch bij elke verbouwing te laten weghalen en om ze te recupereren in andere publieke of private bouwprojecten. Zo geven we het goede voorbeeld, dragen we bij aan een duurzame stad en worden stadsgebouwen letterlijk van elke Leuvenaar. Het Guido Gezellehuis staat als volgende gebouw op de planning om gemined te worden”, vertelt schepen van Stadsgebouwen Lalynn Wadera.
 
De aftrap van het Leuvense ‘urban mining’-project werd gegeven in de oude schietstand in Heverlee. Hier zullen onder meer houten bruggen en latten, een aantal houten tafels, een afzuiginstallatie, metalen wandbekleding, roldeuren en sanitair worden verzameld. De stad wil nadien het gebouw inrichten zodat het bruikbaar is voor jeugdverenigingen, speelpleinwerkingen en kantoren voor jeugd- en jongerenverenigingen. 
 
“Voor alle materialen die gerecupereerd worden, zoeken we uiteraard nieuwe eigenaars. Daarom zullen de materialen verzameld worden in de Materialenbank, gevestigd aan de Vaart. Vanaf eind januari kan iedereen via een webwinkel het gerecupereerde bouwmateriaal bestellen. Op  termijn zullen we trouwens bekijken op welke manier we ook particulieren kunnen verplichten om deze ‘urban mining’-procedure te volgen”, besluit Thomas Van Oppens.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

De Damiaansite, gelegen voorbij de Sint-Antoniuskapel op het Pater Damiaanplein ligt enigszins verborgen in hartje Leuven. Achter de historische gevels langs het Damiaanplein, de Ramberg en de Sint-Antoniusberg gaan een klooster met een[…]

Renovatie Leuvense poort in Tervuren start in 2024

Renovatie Leuvense poort in Tervuren start in 2024

Brussel koopt art-nouveaukantoor Hotel van Eetvelde

Brussel koopt art-nouveaukantoor Hotel van Eetvelde

Ringoven van Ninove: één van de laatste getuigen van de baksteennijverheid Vlaamse leemstreek

Ringoven van Ninove: één van de laatste getuigen van de baksteennijverheid Vlaamse leemstreek

Meer artikels