Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Leuven plaatst zonnepanelen op elf openbare gebouwen

Gerelateerde onderwerpen :

,
Leuven plaatst zonnepanelen op elf openbare gebouwen

De stad Leuven gaat zonnepanelen installeren op elf publieke gebouwen van de stad Leuven, het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven (AGSL), Museum M en Zorg Leuven. De stad zoekt een partner voor het prefinancieren, leveren, plaatsen en exploiteren van de zonnepanelen. Ook de Leuvenaars worden opgeroepen om te participeren in dit project waarmee de stad de lokale productie van hernieuwbare energie wil opkrikken. 

"Op dit moment wordt in Leuven amper 11 GWh elektriciteit per jaar geproduceerd via zonne-energie. Het technische potentieel voor elektriciteit via zonnepanelen wordt echter geschat op iets meer dan 400 GWh. Er zijn dus nog heel wat onbenutte mogelijkheden beschikbaar. Het aandeel zonne-energie moet flink omhoog indien we als stad klimaatneutraal willen worden. Door zonnepanelen te installeren op daken van elf publieke gebouwen willen we ons steentje bijdragen en eigenaars van huizen en gebouwen aanmoedigen om dit ook te doen. Met deze zonnepanelen zullen we naar schatting jaarlijks 180 ton CO2 besparen", zegt David Dessers, schepen van Klimaat en Duurzaamheid.

De zonnepanelen komen op de daken van het Politiehuis op de Philipssite, de ontmoetingscentra 't Celestijntje en Genadedal, de Sportschuur in Wilsele, het kinderdagverblijf De Girafant, Museum M, de Bib Leuven Tweebronnen, de woonzorgcentra Edouard Remy en Ter Vlierbeke, de facilitaire diensten van Zorg Leuven op de Geldenaaksebaan en de assistentiewoningen in het Ruelenspark.

De zonnepanelen zullen ongeveer 720.000 kWh per jaar opleveren. Dit komt overeen met het elektriciteitsverbruik van ongeveer 200 Leuvense gezinnen. Het voordeel voor de stad na 20 jaar wordt geraamd op ruim 165.000 € voor de vier gebouwen van de stad: namelijk ‘t Celestijntje, Genadedal, de Sportschuur en de Bib Leuven Tweebronnen. Na die periode wordt de installatie kosteloos overgedragen, waardoor de stad nog enkele jaren van gratis stroom kan genieten.Er liggen momenteel al zonnepanelen op het stadskantoor, het zwembad en de sporthal van Kessel-Lo en de gebouwen van de reinigings- en technische dienst. De gemiddelde jaarproductie komt overeen met het doorsnee elektriciteitsverbruik van zowat 75 Vlaamse gezinnen, wat  een CO2-besparing met van ongeveer 66 ton betekent.

Het Leuvense stadsbestuur roept inwoners, instellingen en organisaties op om financieel te participeren in dit project. De stad streeft bij nieuwe projecten rond hernieuwbare energie op haar grondgebied en op haar eigendommen immers naar minstens 50% rechtstreekse participatie via coöperaties.

“We zien graag dat inwoners, Leuvense instellingen en organisaties maximaal en rechtstreeks financieel in het project participeren en kunnen investeren in hernieuwbare energie. Alle natuurlijke energiebronnen zouden gemeenschappelijk goed moeten zijn. We willen dat de Leuvenaar de kans heeft om het zonlicht, de wind en andere bronnen maximaal te ‘oogsten’. Dit zal ook het draagvlak hernieuwbare energie versterken", vult David Dessers aan.

Meer informatie over hoe de Leuvenaar kan participeren volgt in het najaar. Investeringen in lokale hernieuwbare energie komen ook de plaatselijke economie en welvaart ten goede. De uitgaven voor elektriciteit en verwarming bedragen in Leuven momenteel ongeveer 250 miljoen € per jaar. Slechts een klein deel daarvan wordt lokaal geïnvesteerd.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Aertssen geeft e-busbatterij een tweede leven

Aertssen geeft e-busbatterij een tweede leven

1.250 ton CO2 besparen op 15 jaar. Dat is wat Aertssen en Zenobē willen bereiken door het overschot aan zonne-energie van de logistieke site van het familiebedrijf op te slaan in een tweedehandse batterij van 1,4 MW, volgens Aertssen een primeur[…]

30/11/2021 | EnergieElektriciteit
Nieuw bouwbedrijf ontwikkelt enkel CO2-neutrale projecten

Nieuw bouwbedrijf ontwikkelt enkel CO2-neutrale projecten

Gent krijgt de komende vier jaar meer dan duizend extra laadpunten

Gent krijgt de komende vier jaar meer dan duizend extra laadpunten

Bouwsector vreest voor tekort aan vakmensen om Vlaamse klimaatplannen uit te voeren

Bouwsector vreest voor tekort aan vakmensen om Vlaamse klimaatplannen uit te voeren

Meer artikels