Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Leuven naar finale iCapital Awards

Gerelateerde onderwerpen :

,
Leuven naar finale iCapital Awards

© Piet De Kersgieter

De stad Leuven is samen met vijf andere buitenlandse steden genomineerd voor de titel van ‘Europese innovatiehoofdstad’. Met de uitreiking van de iCapital Awards wil de Europese Commissie de stad belonen die er het best in slaagt om via innovatie de levenskwaliteit van de inwoners te verbeteren. Door de selectie voor de finale is Leuven nu al zeker van een geldprijs van 100.000 €. Als de stad effectief de titel van ‘iCapital’ binnenhaalt, komt daar nog eens 1 miljoen € bij. De vijf concurrenten zijn Aarhus (Denemarken), Athene (Griekenland), Hamburg (Duitsland), Toulouse (Frankrijk) en Umeå (Zweden). De winnaar wordt op 6 november bekendgemaakt tijdens de Web Summit in Lissabon.

Om mee te dingen naar de iCapital Award is het betrekken van inwoners bij het beleid van de stad een belangrijk criterium. Ook gaat bijzondere aandacht naar steden die innovatie inzetten voor hun duurzame toekomst. Het Leuvense stadsbestuur diende samen met Leuven MindGate en Leuven 2030 een dossier in en schopte het nu tot finalist. De iCapital Award wordt voor de vierde keer uitgereikt; eerdere winnaars waren Parijs, Amsterdam en Barcelona.

De nominatie is een opsteker voor Mohamed Ridouani, die vanaf 1 januari Louis Tobback opvolgt als burgemeester van Leuven. Ridouani is al twaalf jaar schepen in Leuven en haalde in die periode de banden aan tussen de stad en de Leuvense kenniscentra waaronder imec, het grootste onafhankelijke Europese onderzoekscentrum op het gebied van micro-elektronica, nanotechnologie, ontwerpmethodes en ict-technologie, en het UZ Leuven wat medische technologie betreft. Via de organisatie Leuven 2030 slaan de stad en haar inwoners, de Leuvense bedrijven en kennisinstellingen de handen in elkaar om werk te maken van maatschappelijke uitdagingen zoals het klimaat en de luchtvervuiling. Leuven kreeg voor die inspanningen eerder reeds de ‘European Green Leaf Award’, een prestigieuze klimaatprijs van de Europese Commissie.

Met  de vereniging Leuven MindGate tracht de stad zich ook internationaal te profileren als een wetenschappelijke en creatieve hub. Leuven MindGate organiseerde in mei het And&-festival, een meerdaagse kruising tussen een congres en een festival waar het leven in de stad van morgen centraal stond. Meer dan 100 nationale en internationale topsprekers deelden in Leuven hun visie over innovatie in een heleboel sectoren en de impact ervan op het samenleven in de stad van de toekomst. Er werd onder meer gesproken en gedebatteerd over artificiële intelligentie en robotica, architectuur, data, privacy en security, healthy living & active ageing, het ontwikkelen van sterke ondernemende regio’s en creatieve, slimme en duurzame steden. Voor de organisatie van het festival werd 1,2 miljoen € uitgetrokken, iets meer dan het bedrag waarop Leuven nu kans maakt als de stad wordt uitgeroepen tot European Capital of Innovation 2018.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vlaanderen wil vergunningsstop voorkomen na stikstofarrest

Vlaanderen wil vergunningsstop voorkomen na stikstofarrest

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir verspreidde zopas via een ministeriële instructie richtlijnen aan al haar administraties en alle vergunningverlenende overheden om ervoor te zorgen dat belangrijke investeringsprojecten niet in het[…]

04/05/2021 | VlaanderenOmgevingsverguning
Vlaamse regering wil financiële impact planschaderegeling nagaan

Vlaamse regering wil financiële impact planschaderegeling nagaan

Vlaanderen strijdt tegen illegale boorbedrijven

Vlaanderen strijdt tegen illegale boorbedrijven

Overzicht van werken die Vlaanderen dit jaar uitvoert als bescherming tegen overstromingen

Overzicht van werken die Vlaanderen dit jaar uitvoert als bescherming tegen overstromingen

Meer artikels