Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Leuven lanceert betonwandeling

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Leuven lanceert betonwandeling

Febelcem, de Federatie van de Belgische Cementnijverheid en de vzw Stad en Architectuur, lanceren in Leuven een gratis wandelkaart met daarop een aantal opmerkelijke architecturale realisaties in beton. De kaart ‘Als gegoten - Betonwandeling door Leuven’ is digitaal te raadplegen, maar wordt op aanvraag ook gratis toegestuurd met de post.
 

 

De nieuwe wandelkaart wijst je in Leuven de weg naar hedendaagse en historische architectuur waarin beton de hoofdrol speelt. Beton is vandaag immers veel meer dan een eenvoudig ‘low tech’ bouwmateriaal. Er bestaat ondertussen een haast eindeloze reeks betonsoorten met uiteenlopende eigenschappen: hoge sterkte, ultralicht en isolerend, zelfreinigend of lichtdoorlatend beton, onderwaterbeton, enz. Bovenal biedt beton op een vernieuwende manier ruimtelijke oplossingen.
 
Op de kaart vinden we zowel brutalistische universiteitsgebouwen uit de jaren ‘70, recente kantoren in ambachtelijk stampbeton en woongebouwen in opvallend prefabbeton. De erg gevarieerde selectie van in totaal veertien projecten, illustreert de uitzonderlijke mogelijkheden van beton als bouwmateriaal. Ze bewijzen dat beton op vormelijk, constructief en bouwfysisch vlak over bijzondere capaciteiten beschikt om unieke en tijdloze bouwwerken te realiseren.
 
Het zijn pojecten die het hoofd bieden aan complexe vraagstukken en waar beton een toegevoegde waarde levert op het vlak van materialiteit en vormentaal. De gratis kaart zet bouw- en architectuurliefhebbers op weg om deze projecten op eigen houtje te ontdekken. Aan de hand van actuele en historische praktijkgevallen krijgt de wandelaar te zien dat beton een materiaal is dat (landschaps)architecten, stedenbouwkundigen en kunstenaars inspireert en aanzet om te blijven innoveren. Daarnaast verruimt een lexicon je kennis over de verschillende aspecten en toepassingen van beton.
 
De selectie van Leuvense projecten, samengesteld door Stad en Architectuur vzw in samenwerking met Febelcem, wil een staalkaart en inspirator zijn. Een exemplaar van de wandelkaart, via een afhaalpunt of per post, kan je gratis verkrijgen via stadenarchitectuur.be. Op deze website vind je ook een digitale kaart die je de weg wijst naar de projecten met extra informatie.
Foto: De Hoorn © Filip Dujardin
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Art-deco-hotel in Nieuwpoort krijgt zijn allure en grandeur terug

Art-deco-hotel in Nieuwpoort krijgt zijn allure en grandeur terug

Een ingrijpende renovatie en uitbreiding zal het voormalige hotel van de Brusselse architect Apollon Lagache in Nieuwpoort zijn vroegere grandeur teruggeven. Er worden aan het als monument beschermde pand twee verdiepingen toegevoegd, er komt[…]

14/01/2021 | ProjectenArchitecten
Vijf ontwerpers geselecteerd voor Brusselse concertzaal

Vijf ontwerpers geselecteerd voor Brusselse concertzaal

Drie onderzoeksprojecten voor een nieuwe reeks Bouwmeester Labels

Drie onderzoeksprojecten voor een nieuwe reeks Bouwmeester Labels

Antwerpen zoekt ontwerpteam voor projectgebied Wilgenstraat

Antwerpen zoekt ontwerpteam voor projectgebied Wilgenstraat

Meer artikels