Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Leuven investeert 50 miljoen ' extra

Gerelateerde onderwerpen :

Leuven investeert 50 miljoen ' extra

Het Leuvense stadsbestuur heeft zijn aangepaste meerjarenplanning 2015-2019 voorgesteld. Na twee volledige werkingsjaren is het duidelijk dat Leuven financiële ruimte heeft om extra te investeren. De komende jaren wordt daarom een bijkomend budget van 50 miljoen ' uitgetrokken. Met de subsidies die Leuven voor de geplande projecten ontvangt, loopt dit bedrag op tot 72 miljoen '. Alle projecten die reeds gepland waren, blijven op de agenda staan. De stad is financieel bijzonder gezond: de rekening 2014 sluit af met een overschot van 19,3 miljoen ', terwijl de uitstaande schuld is gedaald. Vanaf volgend jaar verlaagt Leuven de aanvullende personenbelasting van 7,5 naar 7,3%.

In het begin van de legislatuur bestond in Vlaanderen grote bezorgdheid over de evolutie van de gemeentelijke financiën. Het Leuvense schepencollege was bij de opmaak van de begrotingen voor 2013, 2014 en 2015 bijzonder voorzichtig. Er werd niet beknibbeld op dienstverlening of personeel en de belastingen werden niet verhoogd.

Nieuwe initiatieven bleven echter beperkt en belangrijke investeringsprojecten zoals Hal 9 en de Parkschool werden tijdelijk in de wachtrij gezet, in afwachting van een financiële evaluatie halverwege de legislatuur.

Nu is duidelijk dat er voldoende financiële ruimte is voor bijkomende investeringen. Aan het enorme project rond de Centrale Werkplaatsen in Kessel-Lo wordt al enkele jaren hard gewerkt. Verschillende functies komen hier samen waardoor eigenlijk een nieuwe dorpskern voor deze deelgemeente ontstaat. De casco renovatie van de voormalige spoorweghal 9 begint eind dit jaar, daarna volgt de invulling als jeugdcentrum.

Er wordt geïnvesteerd in de kernversterking van de deelgemeenten. In Heverlee worden het Sint-Lambertusplein en de omgeving heringericht. De bedoeling is om hier opnieuw een echte dorpskern te creëren. In Wijgmaal wordt werk gemaakt van de renovatie van het stationsgebouw, waar nadien een gemeenschapscentrum wordt ingericht. In Wilsele wordt een nieuw zwembad gebouwd. In het centrum wordt de benedenstad autoluw gemaakt, de ontwikkeling van de Hertogensite wordt het voorbeeld van een duurzame stadswijk.

Er vloeit 2,5 miljoen ' extra naar kinderopvang. Voor de versterking van Leuven als handelsstad wordt 900.000 ' voorzien. Er wordt nog meer geïnvesteerd in een aangename, groene omgeving waar fietsers en voetgangers zich veilig kunnen verplaatsen, terwijl ook de bereikbaarheid van de stad wordt gewaarborgd.

Een greep uit de investeringen: uitbouw van een autoluwe benedenstad (22 miljoen '), zwembad Wilsele (16 miljoen '), Parkschool Ruelensvest (14,5 miljoen '), renovatie Hal 9 Kessel-Lo (7 miljoen '), investeringen openbaar domein (7 miljoen '), heraanleg Ierse Predikherenstraat en Noormannenstraat (1,45 miljoen '), fietsverbinding Kessel-Lo - Leuven (1 miljoen '), heraanleg Heuvelstraat, Lindensestraat en Paternosterstraat in Kessel-Lo (603.500 '), bomenplan (500.000 '), klimzaal (500.000 '), kernversterking deelgemeentes (257.000 ') en investering jeugdlokalen (250.000 ').

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

Nieuwe schoolgebouwen gepland in Jette

De gemeente Jette, de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en de Vlaamse overheid werken samen aan nieuwe gebouwen voor de kleuters en de leerlingen van de Nederlandstalige academie voor Muziek-Woord-Dans op de campus Van Asbroeck. In een tweede[…]

27/05/2022 | ProjectenScholen
140 miljoen euro voor nieuw kenniscentrum in Gent

140 miljoen euro voor nieuw kenniscentrum in Gent

Opvangcentrum voor asielzoekers in Rixensart wordt gemoderniseerd

Opvangcentrum voor asielzoekers in Rixensart wordt gemoderniseerd

Fluxys en Gasunie bouwen grensoverschrijdend waterstofnetwerk

Fluxys en Gasunie bouwen grensoverschrijdend waterstofnetwerk

Meer artikels