Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Leuven heropent gerestaureerde Sint-Lambertuskerk in Heverlee

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Leuven heropent gerestaureerde Sint-Lambertuskerk in Heverlee

In de Leuvense deelgemeente Heverlee is de Sint-Lambertuskerk na een lange en doorgedreven restauratie opnieuw geopend. De parochiekerk onderging de afgelopen decennia heel wat beproevingen en was lange tijd gesloten voor het publiek. Geplaagd door vele tegenslagen tijdens de werkzaamheden, zorgde ook de corona-epidemie voor extra vertraging. In totaal werd ongeveer 700.000 € besteed.
Tijdens Wereldoorlog II sneuvelden de meeste glasramen van de kerk. Deze werden vervangen door de huidige glas-in-loodramen. In de jaren ’60 van vorige eeuw regende het binnen en werd de kerk gerestaureerd en meteen ook voorzien van een weekkapel en kooromgang. Maar al in 1970 werd het altaar door brandstichting vernield. In 2001 kwam in de linkerkruisbeuk een deel van het pleisterwerk naar beneden waardoor er opnieuw water begon in te sijpelen en het houten dakgebinte en de bepleistering werden aangetast.
 
In 2010 werd het aanbestedingsdossier voor de restauratie van dakwerken goedgekeurd. De subsidies volgden in 2011. Maar nog vóór de werken begonnen, viel alweer een gedeelte van het plafond naar beneden. De deuren gingen vier jaar dicht voor dakrenovatie, nieuwe bepleistering en het herschilderen van de gewelven. Kostenplaatje: 1 miljoen €, waarvan 300.000 € voor de Vlaamse overheid.
 
“Tot 2015 moesten de kerkgangers uitwijken naar de Jezuïetenkapel op de Waversebaan. De werken konden bovendien pas in 2013 beginnen. Het houten dak bleek zwaarder aangetast dan gedacht, zelfs weggerot. Tegelijkertijd werd ook de riolering vernieuwd en de mazoutketel vervangen door een gasketel”, vertelt Guy Delbar, voorzitter van de kerkraad Sint-Lambertus.
 
De jongste renovatiefase begon op 1 juni 2020 en duurde tot dit najaar. Tijdens een druk bijgewoonde inhuldigingsviering in aanwezigheid van onder meer de Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani en de schepenen Carl Devlies (Onroerend Erfgoed), Dirk Vansina (Openbare Werken en Restauraties) en Johan Geleyns (Werk), kon men het resultaat bewonderen.
 
“Het voorbije jaar werden naast de voorziene pleister-, elektriciteits- en schilderwerken ook tal van andere zaken opgeknapt, zoals het roosvenster en de zuiltjes aan de hoofdingang, de voorzetbeglazing van het roosvenster, de duivenwering, de audiovisuele installatie en onder het doksaal werden de vermolmde balken vervangen door nieuwe exemplaren. Tot slot werd alles toegankelijk gemaakt voor mindervaliden”, somt schepen Carl Devlies op.
 
Extra restauratiewerk
 
Iedereen kan vanaf nu genieten van een mooie en goed uitgeruste kerk, maar een aantal zaken zitten nog in de pijplijn. “Drie glas-in-loodramen achter het koor vertonen tekenen van loodmoeheid en hebben nood aan een restauratie. Ook zou het torenuurwerk vervangen moeten worden en in een derde fase van de renovatie moet de buitenkant van de kerk aangepakt worden. De glazen toegangsdeur wordt idealiter geautomatiseerd. Daarnaast is de stad Leuven bezig met een studie rond de restauratie van de historische kasten in de sacristieën.
 
“In de toekomst zouden we deze zone verder willen versterken voor lokale gemeenschapsvoorzieningen. We willen werk maken van een meer uitgesproken kern voor Heverlee met de kerk en het deelgemeentehuis – in haar huidige, of nieuwe gedaante – als uitvalsbasis”, aldus schepen Devlies.
 
De kerk is geen beschermd monument, maar staat wel op de lijst bouwkundig erfgoed. “Destijds dacht men eraan om de kerk af te breken en een nieuwe te bouwen, maar omwille van het beeldbepalende karakter voor de buurt koos de stad voor renovatie”, zegt pastoor Gerben Zweers.
 
“De heilige Sint-Lambertus kerstende een groot deel van onze regio. Daarom vind je in deze streek heel wat ‘Sint-Lambertuskerken’. Heverlee alleen al telde er drie, als je de twaalfde-eeuwse Sint-Lambertuskapel in het Arenbergpark en de afgebroken kerk uit 1762 – gelegen op het speelpleintje aan de huidige kerk – meetelt. Omdat die kerk te klein werd, startte men in 1876 met de bouw van de huidige neoromaanse kerk”, besluit de priester.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Wintercircus bekroond met Gentse Monumentenprijs

Wintercircus bekroond met Gentse Monumentenprijs

Tijdens de uitreiking van de driejaarlijkse Gentse Monumentenprijs hebben zowel de vakjury als het publiek het Wintercircus tot winnaar verkozen in de categorie publieke gebouwen. Bij de particuliere gebouwen koos de jury voor Eethuis De Fobie,[…]

07/12/2022 | Monumentenzorg
Architect Daniel Libeskind hertekent Antwerpse skyline

Architect Daniel Libeskind hertekent Antwerpse skyline

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Het Steen wint de Vlaamse Erfgoedprijs

Het Steen wint de Vlaamse Erfgoedprijs

Meer artikels