Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

'Lelijkste gebouw van Gent' krijgt nieuwe toekomst

Gerelateerde onderwerpen :

'Lelijkste gebouw van Gent' krijgt nieuwe toekomst

AC Portus (foto) aan de Keizer Karelstraat in Gent, dat ook wel 'het lelijkste gebouw van Gent' genoemd wordt, krijgt een make-over en een nieuwe invulling. De eigenaars van de voormalige Belgacomgebouwen kiezen voor een volledige herontwikkeling van de site. Op termijn komt er een geheel van nieuwe woningen, kantoren, diensten, voorzieningen en groen.

De gebouwen zijn verkocht aan projectontwikkelaar Gedevco, die een volledige herontwikkeling van de site ambieert. Het kantoorgebouw blijft bestaan, maar krijgt een grondige 'make over'. De overige constructies op de Portussite verdwijnen: de zogenaamde gesloten 'bunker', ophogingen, keermuren ' In de plaats komen woningen aan de kant van de Doornsteeg.

Het Veermanpark wordt uitgebreid met 2.000 m² en verdubbelt zo in oppervlakte. Er komt een doorgang voor fietsers en wandelaars en een aantrekkelijke publieke ruimte aan de kant van de sluis en de Nederschelde. Het gebouw en de ruimte errond vormen nu veeleer en eiland in de stad.

Met dit project zal de site veel beter ingebed zijn in de omgeving, waar met de openlegging van de Nederschelde en de terrasjes op de Oude Beestenmarkt al een nieuwe dynamiek op gang is gekomen. Het stadspersoneel vindt een nieuw onderkomen in de stadsgebouwen aan het Zuid.

Hoe de nieuwe site er precies zal uitzien, is nog niet bekend. Om een hoogwaardig stedenbouwkundig en architecturaal project te kunnen realiseren, schrijft Gedevco, in overleg met de stad Gent, een architectuurwedstrijd uit. Om de wedstrijd uit te werken, heeft Gedevco BUUR als externe organisator aangetrokken.

Om de site te kunnen herontwikkelen, moet het bestaande bijzonder plan van aanleg gewijzigd worden. Daarvoor maakt de stad een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan op. De inbreng van de buurt is daarbij heel belangrijk. In overleg met de wijkregisseur wordt een participatietraject opgezet. Zowel bij het begin als het einde van de architectuurwedstrijd komen er infomomenten.

Op 23 januari worden vijf ontwerpers geselecteerd die een voorstel mogen uitwerken. De ontwerpen worden in de zomer beoordeeld, waarna het definitieve ontwerpteam wordt aangesteld. 2016 en 2017 worden gereserveerd voor het uitwerken en goedkeuren van het rup. Bedoeling is om begin 2021 te starten met de werken op het terrein. ' LVDB

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts lanceert de eerste oproep van het nieuwe scholenbouwprogramma Scholen van Vlaanderen. Voor het eerst zullen burgers hun eigen spaargeld kunnen investeren in deze schoolgebouwen. “We geven Vlamingen[…]

03/12/2021 | Ben WeytsScholen
Dilbeek stelt masterplan Keperenberg voor

Dilbeek stelt masterplan Keperenberg voor

Bouw van meest energiezuinige woonbuurt van Waregem gestart

Bouw van meest energiezuinige woonbuurt van Waregem gestart

Houthulst krijgt een kmo-park van 7.200 m²

Houthulst krijgt een kmo-park van 7.200 m²

Meer artikels