Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Leiedal herontwikkelt deel Douterloigne-site in Anzegem

Gerelateerde onderwerpen :

,
Leiedal herontwikkelt deel Douterloigne-site in Anzegem

Leiedal koopt op vraag van de gemeente Anzegem een voormalige productiesite van de firma Douterloigne. De site van 5 ha langs de Vichtsesteenweg in het dorpje Heirweg (Anzegem) zal door Leiedal ingericht worden als een gemengd project met ruimte voor kleine en ambachtelijke bedrijven, woningen en groen. Met dit project willen Leiedal en de gemeente Anzegem de site opnieuw beter integreren in het dorp.

Douterloigne, fabrikant van betonwelfsels en blokken, heeft een deel van zijn activiteiten overgebracht van Anzegem naar Doornik. Zo kwam een deel van haar site in Anzegem vrij. In opdracht van het gemeentebestuur van Anzegem onderzocht Leiedal de mogelijkheid om de site opnieuw in te richten als een gemengd project met een meerwaarde voor de omgeving. Op 13 december 2016 sloten Leiedal en de firma Douterloigne een akkoord over de aankoop van de site.

Kmo’s

Een groot deel van het terrein zal plaats bieden aans acht tot tien kleine en ambachtelijke bedrijven, al dan niet met een bedrijfswoning. De vraag naar kavels voor kmo’s is in de regio Kortrijk heel groot. Daarnaast komt er een aangenaam woonerf voor een dertigtal woningen. Het dorpse karakter van deze woonomgeving is voor Leiedal en Anzegem een belangrijk aspect. Leiedal zal er bouwkavels aanbieden voor verschillende types: vrijstaande woningen, driegevelwoningen of rijwoningen die per drie of vier geschakeld zijn. Kopers zullen er een eigen woning kunnen bouwen, samen met een architect die ze kunnen kiezen uit een pool van tien architecten.

Groene zone

Eén derde van de oppervlakte van de site zal ingericht worden als groene zone. Een natuurlijke plek om te verpozen met water en een speelruimte voor kinderen. Voor de inrichting van de groene ruimtes werken Leiedal en Anzegem samen met een dertigtal studenten Groenmanagement en Landschaps- en tuinarchitectuur van de Hogeschool Gent. Deze studenten werken in het kader van een testproject voorstellen uit voor een biodiverse inrichting van de groene ruimtes.

Ontwerp

Voor het gebied werd samen met stedenbouwkundige Els Nulens een inrichtingsplan gemaakt. Dit inrichtingsplan vormt het uitgangspunt voor het een ruimtelijk uitvoeringsplan, dat in overleg met het gemeentebestuur voort vorm krijgt. Ondertussen treft Leiedal voorbereidingen voor de herontwikkeling. Zo stelde ze recent Bureau Cnockaert uit Kortrijk aan om de sloopwerken te coördineren. De sloopwerken zullen in de loop van 2018 worden uitgevoerd. Studiebureau Arcadis uit Brussel zal samen met ontwerpbureau Cluster uit Antwerpen instaan voor het ontwerp van de publieke ruimtes zoals de wegen, groenvoorzieningen, het woonerf, enz. Deze werken staan op het programma voor 2019.

Douterloigne

Douterloigne, onderdeel van de Ierse bouwmaterialengroep CRH, is gespecialiseerd in prefabvloeroplossingen, zowel gewapend als voorgespannen. Het bedrijf investeerde vorig jaar ruim 300.000 € in de vestiging in Anzegem. Er kwam een nieuwe waterzuiveringsinstallatie, waardoor het bedrijf geen afvalwater meer moet lozen. Daarnaast investeerde Douterloigne in een nieuwe zaagstraat. Daarmee kan het bedrijf alle betonwelfsels ook in de langsrichting zagen, waardoor het op maat gevraagde breedtes kan aanbieden. Douterloigne ontwikkelde onlangs een unieke gaatjesmachine. De machine maakt gaatjes in de welfsels, waardoor water zich niet meer in de kanalen van de welfsel kan opstapelen. Hiermee vermijdt het bedrijf vorstschade, roestvorming en een waterdouche wanneer je een gat in het plafond boort.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouw grootste Zeeuwse zonnepark North Sea Port gestart

Bouw grootste Zeeuwse zonnepark North Sea Port gestart

Op het Valuepark Terneuzen start Gutami Holding met de bouw van een 60 MW zonnepark, dat zonne-energie zal opwekken voor ruim 14.000 gezinnen. Het is het grootste Zeeuwse zonnepark op het terrein van Valuepark Terneuzen, een samenwerking tussen[…]

19/06/2021 | ZonnepanelenNederland
Heraanleg stationsomgeving Ekeren begint in 2022

Heraanleg stationsomgeving Ekeren begint in 2022

Studiebureau Jonckheere verhuist naar cohousingproject in Brugge

Studiebureau Jonckheere verhuist naar cohousingproject in Brugge

Grootste woonproject van Antwerpen gaat laatste rechte lijn in

Grootste woonproject van Antwerpen gaat laatste rechte lijn in

Meer artikels