Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Leerlingen VTI Deinze vervangen schrijnwerk van hun school

Gerelateerde onderwerpen :

Leerlingen VTI Deinze vervangen schrijnwerk van hun school

Het VTI van Deinze investeert 100.000 € in nieuwe cnc-gestuurde machines voor aluminium schrijnwerk. Daarmee geeft deze school als één van de enige Vlaamse scholen een opleiding in het maken van aluminium ramen en deuren. De leerlingen zullen de zelf geproduceerde ramen ook plaatsen in de eigen schoolgebouwen. Oude houten ramen met enkel glas worden eindelijk vervangen.

Het schrijnwerk van het gebouw van de afdeling Bouw van het VTI van Deinze is reeds enige tijd aan vervanging toe. Het gebouw werd voltooid in 1979 en was indertijd een heel modern opgevat bouwwerk waarbij vooral de blokramen een esthetische meerwaarde gaven. De werkzaamheden werden toen ook al uitgevoerd door eigen leerlingen: het metselwerk door de leerlingen Bouw en het schrijnwerk door de leerlingen Hout. 40 jaar later zijn de ramen, gemaakt in oregon en voorzien van enkel glas, al lang aan vervanging toe.

Metselwerk

Tegelijkertijd met het vervangen van de ramen zal ook het gevelmetselwerk vernieuwd worden. Hiervoor gebruiken de leerlingen bakstenen van Wienerberger met een dunne voeg (3 mm) en pur-isolatie van Unilin. Voor het vervangen van de ramen werd gekozen om aluminium te gebruiken omwille van het minder intensieve onderhoud en de grote stijfheid bij grote raampartijen. De firma Sapa heeft vooraf een berekening gemaakt op basis van de stabiliteit.

Dubbel glas

De nieuwe opleiding ‘Maken en plaatsen van aluminium schrijnwerk’ van het VTI van Deinze past perfect in de opleiding Derde graad beroeps secundair onderwijs (BSO) Schrijnwerk. De ramen worden gemaakt door de leerlingen van 5 Beroep Hout onder leiding van Jacques Vanaelst en diezelfde ramen met dubbel glas worden geplaatst door de leerlingen van 6 Beroep Hout onder leiding van Johan Van Wassenhove. Het dubbele glas met een U-waarde van 1 W/m²K is aan de kant van het sportterrein voorzien van veiligheidsglas. De ramen hebben onderaan een onderbouwrubber die dienst doet als koudebrugprofiel.

Machines

De aangekochte machines komen van Rogiers-Vanpoucke en van het merk FOM Industries. Het nieuwe machinepark omvat o.m. een volledig geautomatiseerde dubbele verstek-afkortzaag en een drie-assige cnc-freesbewerkingsmachine. Beide machines worden gestuurd via software van Sapa die ondersteund wordt door het grafische programma Chacal.

 
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vijf webinars over terug in Omloop-projecten

Vijf webinars over terug in Omloop-projecten

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), het Departement Omgeving, het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO), het Agentschap voor Binnenlands Bestuur en het Team Vlaams Bouwmeester hebben zes jaar geleden de pilootprojecten[…]

24/04/2021 | OVAM
BIM-platform organiseert gratis event over het digitale bouwteam

BIM-platform organiseert gratis event over het digitale bouwteam

Leerlingen Richtpunt Eeklo bouwen kasten voor AZ Alma

Leerlingen Richtpunt Eeklo bouwen kasten voor AZ Alma

Hoger geschoolde vrouwen vinden steeds vaker hun weg naar de bouw

Hoger geschoolde vrouwen vinden steeds vaker hun weg naar de bouw

Meer artikels