Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Ledz wil straatverlichting rationaliseren

Ledz wil straatverlichting rationaliseren

Led's palmen steeds meer het verlichtingslandschap in en vervangen geleidelijk het traditionele lampenarsenaal. De firma Ledz uit Schilde, die zich tot nu toe vooral concentreerde op o.m. de verlichting van toonzalen, wil haar actieterrein uitbreiden naar straatverlichting. Ze verwacht dat binnen vijf tot tien jaar alle traditionele verlichting is vervangen door led-licht.

Led's en laserverbindingen zijn al twintig jaar populair in Duitsland en worden waarschijnlijk ook meer in Nederland dan bij ons gebruikt. Pas de jongste tien en vooral vijf jaar zijn ze ook helemaal doorgebroken in België en vandaag vertegenwoordigen ze 7 tot 10% van de nationale verlichtingsmarkt.

René De Beule volgt de led-markt al jaren, ook in China. Led's bieden volgens hem dan ook tal van voordelen tegenover traditionele verlichting. Zo kost hun verbruik hoogstens de helft en in het beste geval amper 15%, waardoor je klassieke lampen van 200 W kan vervangen door led's van 15 W. Hun levensduur loopt op tot 50.000 uren of 27 jaar bij gewoon verbruik. Led-lampen zijn ook milieuvriendelijk, want ze bevatten geen schadelijke stoffen. Led-verlichting blijft bovendien branden, terwijl een tl-lamp vijftig maal per seconde uitgaat; dat zie je misschien niet, maar je voelt het wel. Led's stralen tevens geen warmte uit, want de energie wordt omgezet in licht i.p.v. in warmte.

Koeling

'Het belangrijkste element van led's is de koeling. Een brandend led-lampje geeft 150° C af en deze temperatuur mag ook niet hoger liggen; je moet immers een redelijk koelvlak hebben. Innoverende led-verlichting werkt op laagspanning, waarbij je in bijna minder dan een jaar je investering terugwint en de daaropvolgende jaren winst maakt. Op je elektriciteitsrekening vertegenwoordigt de energie zelf 27% van je factuur; de rest zijn o.m. taksen (zoals de Turteltaks) en distributiekosten. We betalen in België 24 eurocent per kWh, waarmee we één van de duursten zijn in Europa; in Nederland bv. kost 1 kWh slechts 12 tot 13 eurocent', verklaart René De Beule.

Led-verlichting maakt tevens een waaier aan lichtkleuren mogelijk, waarmee o.a. de voedingssector zijn voordeel doet. Zo moet fruit fel uitgelicht worden met koud licht. Brood moet okerachtiger ogen en dus warmer worden uitgelicht, terwijl vlees roziger moet worden belicht. Een banaan moet er geel uitzien en behoeft dus koud licht. Als de zon schijnt, bedraagt de temperatuur 16.000 Kelvin (K) of 15,727° C, natuurlijk licht is gelijk aan 4.000 K of 3,727° C. Vroeger was warm licht meer in zwang, maar vandaag neigt de tendens meer naar 'natural light'. Voor straatverlichting moet je geen spierwit licht hebben en volstaat 2.700 tot 3.000 K (2,427 tot 2,727° C).

'In België worden in talrijke magazijnen traditiegetrouw kwikhogedruklampen van 480 Watt (400 W plus 80 W voor de ballast) gebruikt, die verboden zijn sinds 14 april 2015. Die kunnen we vervangen door een led-lamp van 120 W. We hebben een installatie uitgevoerd voor FlyingGroup, het bedrijf van ceo Bernard Van Milders, waarbij we de verlichtingssterkte van 480 lux (lx) op 70 cm hoogte hebben kunnen opwaarderen naar 560 lx tegen 25% van de energieprijs', vertelt René De Beule trots.

Bij het fabricageproces moeten genoeg koeling en voldoen aluminium worden voorzien en kwalitatieve componenten in de voedingen worden gebruikt. Voor bv. supermarkten bestaan lampen die in elkaar klikken, zodat je een lijn van ettelijke meters bekomt.

Indicatorlampjes

Led's (light emitting diodes) bestaan reeds sinds 1962, maar halen pas de jongste tien jaar een kwalitatief niveau voor verlichting. 'Lichtgevende diodes bestonden inderdaad al heel lang als kleine lampjes voor versterkers en indicatorlampjes voor electronical devices, maar daarmee kon je geen woonkamer verlichten. Nu zitten we aan een lichtstroom van 180 Lumen/Watt en dat cijfer gaat crescendo; twee jaar geleden haalden we nog slechts 100 Lm/W', signaleert René De Beule.

Ledz legt zich sinds drie jaar toe op led-verlichting. Deze oorspronkelijke bvba veranderde wegens groot succes zopas haar rechtspersoon in een nv. Het bedrijfje, dat met René De Beule en Freddy Van Gaever twee vennoten telt en werk biedt aan (voorlopig) vier zelfstandige vertegenwoordigers voor België, kan reeds bogen op een heleboel referenties van bedrijven en de overheid. Het biedt naar eigen zeggen de hoogste kwaliteit en noemt zichzelf een klachtenloze firma.

'Tot onze visitekaartjes behoren enkele winkels van Selexion van Hans Carpels, drie verfwinkels van Tony Mertens, de FlyingGroup en sommige nieuwbouwprojecten. We hebben ook al gewerkt voor Brabantia, de VAB-rijschool in Sint-Niklaas, Vandeputte Oliefabriek in Moeskroen (huishoudolie) en het Japanse Fuji Oil (olie voor voeding) en panelen geleverd aan kantoren, autogarages (van Mercedes, Citroën, Renault en Mitsubishi), toonzalen en carrossiers om hun (energieverslindende) autospuitcabines te verlichten. Daarnaast mikken we op logistieke bedrijven, ziekenhuizen, motorwinkels, zorgcentra, parkings, schietclubs, keukencentra, verpakkingsbedrijven, tuincentra, ...', deelt René De Beule mee.

Ledz laat zijn producten assembleren in verschillende Chinese fabrieken. De componenten komen uit Japan, Taiwan en Zuid-Korea.

'Led's vormen een waardige vervanger van HQ-lampen, die verboden zijn. Zo geven onze 'Corn Lights' van 120 W meer licht dan traditionele verlichting van 480 W; dat hebben we bij Global Flight uitgemeten. Daarom willen we ons in de nabije toekomst op straatverlichting richten, want tenslotte heeft iedereen licht nodig', glundert René De Beule.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Brussel lanceert projectoproep rond gender en stedenbouw

Brussel lanceert projectoproep rond gender en stedenbouw

De stad Brussel lanceert een open projectoproep gericht op initiatieven die inzetten op gender en stedenbouw. Ze maakt hiervoor 80.000 euro vrij. Volgens het Brusselse stadsbestuur is de publieke ruimte van en voor iedereen, maar wordt deze in[…]

Gent opent fiets- en voetgangersonderdoorgang aan Coupure

Gent opent fiets- en voetgangersonderdoorgang aan Coupure

De Lijn werkt aan drie stelplaatsen voor elektrische bussen

De Lijn werkt aan drie stelplaatsen voor elektrische bussen

Voorlopig nog geen vergunning voor gascentrale Vilvoorde

Voorlopig nog geen vergunning voor gascentrale Vilvoorde