Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Ledverlichting vermindert jetlag

De luchtvaartmaatschappij KLM laat zeven nieuwe Airbus-passagiersvliegtuigen uitrusten met speciale ledverlichting die jetlags moeten verminderen. Dergelijke toestellen van het type A350 worden ook al door Qatar Airways ingezet. De maatschappij uit het Arabische Emiraat aan de Persische Golf gebruikt ze op langeafstandsvluchten tussen de Verenigde Staten, Europa en Azië, die vaak gepaard gaan met een jetlag. De holding Air France-KLM heeft 25 exemplaren van de nieuwe Airbus besteld, waarvan dus zeven stuks bij KLM zullen worden ingezet.

De led-verlichting aan boord kan 16,7 miljoen kleuren aannemen, van licht naar donker, om zo het verschil in zonlicht te imiteren naarmate de vlucht vordert. Dit moet het menselijke lichaam helpen om sneller te synchroniseren met de tijdzone van de bestemming. Daarnaast moet een verhoogde luchtvochtigheid ervoor zorgen dat uitdroging en daarmee de kans op een zware jetlag vermindert. Het toestel beschikt over een filtersysteem dat de lucht in het toestel iedere twee tot drie minuten ververst. De verbeterde luchtkwaliteit moet ervoor zorgen dat passagiers beter slapen.

Een jetlag is de hinderlijke verstoring van het slaap-waakritme die optreedt wanneer iemand in korte tijd, bijvoorbeeld per vliegtuig, naar een plaats op aarde reist waar het volgens de plaatselijke tijd substantieel vroeger of later is dan op de plaats van vertrek. Het aantal tijdzones dat men overbrugt, speelt mee: hoe groter het tijdsverschil, hoe langer de symptomen (vermoeidheid, desoriëntatie, dehydratie, verminderde concentratie, verstoring van de eetlust en darmproblemen) kunnen aanhouden, soms tot vijf dagen lang.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Deinze: werken voor Torck-site gestart

Deinze: werken voor Torck-site gestart

Op de site van de oude fabriekspanden van Torck in de Ommegangstraat in Deinze is gestart met de grondwerken voor de bouw van 60 wooneenheden en een commerciële ruimte, een fietsenstalling en een ondergrondse parking. Reeds 20% van de[…]

20/04/2021 | Deinze
Nieuwe brug verbindt Brusselse Noordwijk met Thurn & Taxis

Nieuwe brug verbindt Brusselse Noordwijk met Thurn & Taxis

Vijf kandidaten voor bouw gemeentehuis Middelkerke

Vijf kandidaten voor bouw gemeentehuis Middelkerke

Bouw gestart van MVRDV's Mission Rock-toren in San Francisco

Bouw gestart van MVRDV's Mission Rock-toren in San Francisco