Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Ledverlichting vermindert jetlag

De luchtvaartmaatschappij KLM laat zeven nieuwe Airbus-passagiersvliegtuigen uitrusten met speciale ledverlichting die jetlags moeten verminderen. Dergelijke toestellen van het type A350 worden ook al door Qatar Airways ingezet. De maatschappij uit het Arabische Emiraat aan de Persische Golf gebruikt ze op langeafstandsvluchten tussen de Verenigde Staten, Europa en Azië, die vaak gepaard gaan met een jetlag. De holding Air France-KLM heeft 25 exemplaren van de nieuwe Airbus besteld, waarvan dus zeven stuks bij KLM zullen worden ingezet.

De led-verlichting aan boord kan 16,7 miljoen kleuren aannemen, van licht naar donker, om zo het verschil in zonlicht te imiteren naarmate de vlucht vordert. Dit moet het menselijke lichaam helpen om sneller te synchroniseren met de tijdzone van de bestemming. Daarnaast moet een verhoogde luchtvochtigheid ervoor zorgen dat uitdroging en daarmee de kans op een zware jetlag vermindert. Het toestel beschikt over een filtersysteem dat de lucht in het toestel iedere twee tot drie minuten ververst. De verbeterde luchtkwaliteit moet ervoor zorgen dat passagiers beter slapen.

Een jetlag is de hinderlijke verstoring van het slaap-waakritme die optreedt wanneer iemand in korte tijd, bijvoorbeeld per vliegtuig, naar een plaats op aarde reist waar het volgens de plaatselijke tijd substantieel vroeger of later is dan op de plaats van vertrek. Het aantal tijdzones dat men overbrugt, speelt mee: hoe groter het tijdsverschil, hoe langer de symptomen (vermoeidheid, desoriëntatie, dehydratie, verminderde concentratie, verstoring van de eetlust en darmproblemen) kunnen aanhouden, soms tot vijf dagen lang.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Wedstrijd voor groepswoningbouwproject in Beveren

Wedstrijd voor groepswoningbouwproject in Beveren

Dit najaar starten de infrastructuurwerken om het binnengebied Leurshoek in de Oost-Vlaamse gemeente Beveren te ontwikkelen. Het gemeentebestuur werkt hiervoor samen met Danneels Development nv. Vlaanderen Bouwt vzw (Vlabo), projectregisseur van[…]

19/05/2022 | WedstrijdWoningbouw
Ontharding Hollebeekvallei in hartje Antwerpen op komst

Ontharding Hollebeekvallei in hartje Antwerpen op komst

Nationale Bank waarschuwt voor dalende marges bij ondernemingen

Nationale Bank waarschuwt voor dalende marges bij ondernemingen

Omgevingsvergunning voor sanering asbeststort in Rumst

Omgevingsvergunning voor sanering asbeststort in Rumst