Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Led en oled

Led staat voor light-emitting diode en is een klein lampje dat brandt wanneer er stroom doorheen gaat. Oled is een organic light-emitting diode. Net als led is ook oled een type halfgeleiderlichtbron, met dit verschil dat oled geen puntbron is maar een grote-vlakkenstraler.

Het 'organische' refereert aan de koolwaterstoffolie die zich tussen de anode en de kathode bevindt. Wanneer tussen deze geleiders spanning opgewekt wordt, straalt de folie licht uit. In plaats van een lampje zoals een led is een oled eerder een stukje film dat licht uitzendt wanneer er elektriciteit wordt doorgejaagd.

Oled straalt een zacht, diffuus en aangenaam licht uit en is evenals led-verlichting milieuvriendelijk en energie-efficiënt met een minimale warmte-uitstraling. Oled wordt op glas gemonteerd, maar er wordt onderzocht of ook andere materialen zoals kunststof mogelijk zijn die oled bescherming biedt tegen de effecten van vocht en lucht.

Displays van oled geven uit zichzelf licht en zijn daardoor uiterst dun. Oled is tevens flexibel waardoor de schermen buigzaam zijn. Ook transparante schermen behoren tot de mogelijkheden, net als interactieve projectiewanden, lichtgevende ramen en interactieve spiegels. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Act&Sorb bouwt mdf-recyclagefabriek in Genk

Act&Sorb bouwt mdf-recyclagefabriek in Genk

Act&Sorb heeft in Genk zopas de eerste symbolische steen gelegd van een fabriek met bijhorend laboratorium. Dat had al veel eerder moeten gebeuren, want de bouw is al flink gevorderd. Het plechtige moment werd echter uitgesteld wegens de[…]

30/09/2020 | HoutRecyclage
Vlaamse regering lanceert relanceplan van 4,3 miljard €

Vlaamse regering lanceert relanceplan van 4,3 miljard €

Fusie DK Rental en Loxam België

Fusie DK Rental en Loxam België

"Aannemers moeten vaker hun mening durven geven"

"Aannemers moeten vaker hun mening durven geven"