Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Lean-onderzoeksproject moet efficiëntie verhogen

Wie zelf een woning heeft gebouwd, weet dat de uiteindelijke bouwtermijn van gemiddeld anderhalf jaar een stuk zou kunnen ingekort worden als alle partijen sneller en meer in onderling overleg zouden kunnen voortwerken. 'Lean bouwen', een methodologie die in Nederland opgeld maakt, tracht tijdverlies en faalkosten te reduceren. Hogeschool PXL en de Confederatie Bouw Limburg starten een onderzoek dat moet uitwijzen of en hoe lean ook in Vlaanderen toekomst heeft.

'Puur in bouwtijd heb je voor een gemiddeld huis ongeveer 1.700 uur nodig, wat overeenkomt met amper 71 dagen van 24 uur. Toch duurt het gemiddeld anderhalf jaar of 550 dagen vooraleer een huis wordt opgeleverd. Heel veel van die verloren tijd is wachttijd: wachten op materialen die niet op tijd geleverd zijn, op een vloerder of een sanitair installateur waardoor de andere werkzaamheden ook tijdelijk stilliggen, enz. Dat proces kan veel sneller en efficiënter. Bouwbedrijven en aannemers die dit grondig willen herzien en aanpakken, kunnen de kwaliteit van hun werk verbeteren en tegelijk nodeloze kosten reduceren', meent Arie Buteneers, docent en onderzoeker aan de PXL-bouwopleiding.

Toyota

Eén van de methodologieën die de jongste jaren vooral in Nederland in opmars zijn, is lean bouwen. 'Lean komt oorspronkelijk uit de automotive-industrie en heeft een bedrijf als Toyota groot gemaakt. Vele lean-principes kunnen ook in de bouwsector perfect toegepast worden: door alle bouwpartijen sterk multidisciplinair te laten samenwerken in alle fases van het bouwproject en een performant managementsysteem te hanteren, kan je de tijdsversnippering aanzienlijk inperken en de doorlooptijden van bouwprojecten aanzienlijk inkorten. Op die manier halen sommige (vooral buitenlandse) bedrijven al kostenreducties van 10 tot 15%. We gaan in dit onderzoek alle lean-parameters en -technieken in kaart brengen, hun relatieve impact op bouwprocessen van naderbij analyseren en zo een stappenplan uittekenen dat Vlaamse bouwbedrijven kan helpen om zelf ook lean-technieken toe te passen', meldt Arie Buteneers.

Voor het onderzoek werkt PXL nauw samen met de Confederatie Bouw Limburg en een aantal grote Limburgse bouwbedrijven. 'We zijn blij met dit projectonderzoek van PXL, want het sluit naadloos aan op de lean-pilootprojecten die we onlangs zelf i.s.m. Cevora en met acht bouwpartners hebben gestart. Ons doel en onze uitdaging zijn dezelfde: onze bouwbedrijven steunen in hun zoektocht naar meer klantwaarde, minder nodeloze kosten en meer werkplezier', glundert Chris Slaets, directeur van de Confederatie Bouw-Limburg.

Hogeschool PXL organiseert in zeven departementen en twee 'schools of arts' 22 basisopleidingen (19 bachelors en drie masters) en 24 afstudeerrichtingen. Met vele postgraduaten, bachelor-na-bacheloropleidingen, na- en bijscholingen, congressen en seminaries is ze toonaangevend in levenslang leren. De 100.000 jaarlijkse bezoekers van PXL-Congress bewijzen dit. Ook in praktijkgericht onderzoek staat Hogeschool PXL ten dienste van het werkveld. De vele expertisecellen van PXL-Research hanteren een vraaggestuurde no-nonsense aanpak. Hogeschool PXL werkt doorgedreven samen met de Universiteit Hasselt in de Associatie Universiteit-Hogescholen Limburg. Ze heeft vestigingen in Hasselt, Diepenbeek en Genk en biedt onderdak aan ruim 8.000 studenten en 900 personeelsleden.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen