Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Laureaten Vlaamse Houtproef gehuldigd

Laureaten Vlaamse Houtproef gehuldigd

Onlangs werden in De Casino in Sint-Niklaas de laureaten van de Vlaamse Houtproef gehuldigd. Maar liefst 940 leerlingen uit het tso, bso en buso namen deel. De wedstrijd is een initiatief van de Confederatie Bouw-Vlaamse Schrijnwerkers en wil de opleiding houtbewerking promoten.

64 scholen, goed voor 940 leerlingen, namen deel aan de regionale voorrondes op donderdag 14 april. Uiteindelijk werden 49 laureaten (score hoger dan 71%), waarvan 16 uit het tso, 24 uit het bso en 9 uit het buso, geselecteerd voor de Vlaamse prijsuitreiking. Voor de meesten was het de eerste kennismaking met het professionele werkveld.

'Behalve het klassieke schoolrapport is dit de manier bij uitstek om zich te meten met de klasgenootjes en met schrijnwerkend Vlaanderen', meent Willy Simoens, voorzitter van de Confederatie Bouw-Vlaamse Schrijnwerkers, de organisator van deze officieuze olympiade voor schrijnwerk.

Knelpuntberoep

Ondanks het succes van de wedstrijd blijft het beroep van schrijnwerker een knelpunt. Dat komt omdat veel mensen nog steeds denken dat tso en bso minderwaardig zijn. 'De situatie is stilaan nijpend', waarschuwt de voorzitter. 'Er is amper instroom vanuit het onderwijs, terwijl het beroep van schrijnwerker volgens de VDAB een kwalitatief knelpuntberoep is.'

Met het initiatief wil de Confederatie Bouw de negatieve perceptie rond de opleiding dan ook wegwerken. 'De Vlaamse Houtproef toont dat dergelijke richtingen niet moeten onderdoen. Hier mag en moet je ambitie en passie hebben. Dat is ook nodig om deze wedstrijd te winnen', besluit Simoens.

Winnaars

De winnaars van deze editie waren: Kilian Van Nijnatten (tso) en Emiel Beyens (bso), beiden van Vito Hoogstraten, en Matthias Vlasselaar (buso) van Sint Janshof Mechelen. Zij ontvingen een cadeaubon ter waarde van 300 ' van Mediamarkt.

De Vlaamse houtproef promoot de opleiding tot houtbewerker en overtuigt jongeren van de veelzijdigheid van het vak. Ze is ondertussen toe aan de 15de editie. Het concept is steevast hetzelfde: De deelnemers krijgen een schooldag de tijd om een houten meubelstuk in elkaar te boksen volgens de plannen die ze maar die ochtend te zien kregen. De wedstrijd test de technische vaardigheden en is zo een ideale voorbereiding voor het professionele werkveld.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Ondernemersvertrouwen houtverwerkende industrie in vrije val

Ondernemersvertrouwen houtverwerkende industrie in vrije val

Hoewel het ondernemersvertrouwen tegen midden 2021 steeg tot het hoogste niveau in de voorbije vijf jaren, verzwakte het in de tweede helft van 2021 echter iedere maand. Door de oorlog in Oekraïne begin 2022 is het ondernemersvertrouwen in[…]

23/05/2022 | Socio-EconomieActueel
Textiel-, hout- en meubelindustrie vreest nieuwe crisis

Textiel-, hout- en meubelindustrie vreest nieuwe crisis

Een primeur in Wallonië: 10.000 hectare gemeentelijk bos FSC-gecertificeerd

Een primeur in Wallonië: 10.000 hectare gemeentelijk bos FSC-gecertificeerd

Hout uit Rusland en Wit-Rusland is 'conflicthout'

Hout uit Rusland en Wit-Rusland is 'conflicthout'

Meer artikels