Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Laureaten Vlaamse Houtproef gehuldigd

Laureaten Vlaamse Houtproef gehuldigd

Onlangs werden in De Casino in Sint-Niklaas de laureaten van de Vlaamse Houtproef gehuldigd. Maar liefst 940 leerlingen uit het tso, bso en buso namen deel. De wedstrijd is een initiatief van de Confederatie Bouw-Vlaamse Schrijnwerkers en wil de opleiding houtbewerking promoten.

64 scholen, goed voor 940 leerlingen, namen deel aan de regionale voorrondes op donderdag 14 april. Uiteindelijk werden 49 laureaten (score hoger dan 71%), waarvan 16 uit het tso, 24 uit het bso en 9 uit het buso, geselecteerd voor de Vlaamse prijsuitreiking. Voor de meesten was het de eerste kennismaking met het professionele werkveld.

'Behalve het klassieke schoolrapport is dit de manier bij uitstek om zich te meten met de klasgenootjes en met schrijnwerkend Vlaanderen', meent Willy Simoens, voorzitter van de Confederatie Bouw-Vlaamse Schrijnwerkers, de organisator van deze officieuze olympiade voor schrijnwerk.

Knelpuntberoep

Ondanks het succes van de wedstrijd blijft het beroep van schrijnwerker een knelpunt. Dat komt omdat veel mensen nog steeds denken dat tso en bso minderwaardig zijn. 'De situatie is stilaan nijpend', waarschuwt de voorzitter. 'Er is amper instroom vanuit het onderwijs, terwijl het beroep van schrijnwerker volgens de VDAB een kwalitatief knelpuntberoep is.'

Met het initiatief wil de Confederatie Bouw de negatieve perceptie rond de opleiding dan ook wegwerken. 'De Vlaamse Houtproef toont dat dergelijke richtingen niet moeten onderdoen. Hier mag en moet je ambitie en passie hebben. Dat is ook nodig om deze wedstrijd te winnen', besluit Simoens.

Winnaars

De winnaars van deze editie waren: Kilian Van Nijnatten (tso) en Emiel Beyens (bso), beiden van Vito Hoogstraten, en Matthias Vlasselaar (buso) van Sint Janshof Mechelen. Zij ontvingen een cadeaubon ter waarde van 300 ' van Mediamarkt.

De Vlaamse houtproef promoot de opleiding tot houtbewerker en overtuigt jongeren van de veelzijdigheid van het vak. Ze is ondertussen toe aan de 15de editie. Het concept is steevast hetzelfde: De deelnemers krijgen een schooldag de tijd om een houten meubelstuk in elkaar te boksen volgens de plannen die ze maar die ochtend te zien kregen. De wedstrijd test de technische vaardigheden en is zo een ideale voorbereiding voor het professionele werkveld.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Beste houthakkers uit de Benelux verzamelen in Oudenaarde

Beste houthakkers uit de Benelux verzamelen in Oudenaarde

De beste houthakkers uit de Benelux nemen het op zaterdag 21 september vanaf 15 uur tegen elkaar op tijdens het Stihl Timbersports Benelux Kampioenschap 2019. Ze strijden om de Benelux titel en een plaats in de finale van het wereldkampioenschap[…]

19/09/2019 | MaterieelWedstrijd
Fruytier Group transporteert rondhout met Scania’s

Fruytier Group transporteert rondhout met Scania’s

Antwerpse leerlingen hout in de bloemetjes

Antwerpse leerlingen hout in de bloemetjes

Steeds minder jongeren volgen een houtopleiding

Steeds minder jongeren volgen een houtopleiding

Meer artikels