Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Langste composietbrug ter wereld staat in Brugge

Gerelateerde onderwerpen :

Langste composietbrug ter wereld staat in Brugge

© ID/ Lieven Van Assche


Gheysens Kranen heeft in opdracht van West Construct (Besix) en waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg nv op 26 februari de eerste van twee nieuwe fietsers- en voetgangersbruggen geplaatst naast de Canadabrug in Brugge.

De bestaande houten bruggen waren erg beschadigd en worden vervangen door nieuwe exemplaren uit composiet. Het gaat om een dubbele primeur. Het is de eerste fietsbrug in Vlaanderen van deze omvang in glasvezelversterkte kunststof en het is meteen de langste composietfietsbrug uit één stuk ter wereld.

Technisch hoogstandje

De nieuwe fietsers- en voetgangersbruggen zijn gemaakt uit composiet. Dit materiaal heeft heel wat voordelen: het is licht, stevig en niet gevoelig voor corrosie. Bovendien gaat composiet lang mee en vraagt het materiaal weinig onderhoud. Met een lengte van 42 m elk worden het de langste composiet fietsers- en voetgangersbruggen uit één stuk ter wereld. Ter vergelijking: de lengte van een gemiddelde Boeing 737 is 35 m.De vervanging van de fiets- en voetgangersbruggen gebeurt in opdracht van waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg nv. Het departement Mobiliteit en Openbare Werken, het programma Innovatieve Overheidsopdrachten en het departement Economie, Wetenschap en Innovatie van de Vlaamse overheid ondersteunen het project.

Testproject

De composietbruggen in Brugge zijn een testproject met een groot potentieel voor de rest van Vlaanderen. De bruggen hebben een verwachte levensduur van meer dan 100 jaar en zijn bovendien flexibel en snel te installeren. In de tweede fietsers- en voetgangersbrug worden sensoren geplaatst. De Vlaamse overheid hoopt met deze sensoren veel bij te leren over het ontwerp en het gedrag van deze bruggen, zodat er in de toekomst meer gewerkt kan worden met composietmaterialen.

Plaatsing

De bruggen worden gefabriceerd in de fabriek van FiberCore in het Nederlandse Rotterdam. In de nacht van 25 op 26 februari werd de eerste brug vervoerd vanuit Rotterdam naar Brugge. Op 26 februari 2019 plaatste aannemer West Construct nv deze eerste brug van 22 ton. Gheysens Kranen gebruikte twee kranen (één van 300 ton en één van 120 ton) om de klus te klaren.

Canadabrug

Na 70 jaar intensief gebruik is de Canadabrug aan een grondige renovatie toe. De renovatiewerken zijn behoorlijk ingrijpend. Zowel de onder- als de bovenbouw van de brug worden volledig vernieuwd en ook de leuning wordt hersteld. De werken aan de Canadabrug, die gestart zijn in november 2018, zitten op schema en worden zonder onvoorziene omstandigheden eind april afgerond.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Gents Vastgoedevent wordt Real.Gent

Gents Vastgoedevent wordt Real.Gent

Real.Gent is de nieuwe naam voor het Vastgoedevent. Voor de dertiende editie werd in Gent opnieuw een nieuwe locatie gevonden: het ICC.  Real.Gent is het vastgoedplatform bij uitstek voor de stad Gent en de provincie Oost-Vlaanderen. Het[…]

15/11/2019 | MobiliteitProjecten
Grondige update voor Nissan NV300 en NV400

Grondige update voor Nissan NV300 en NV400

Opel verkoopt elektrische Vivaro-e vanaf 2020

Opel verkoopt elektrische Vivaro-e vanaf 2020

Kilometerheffing vrachtwagens: wijzigingen vanaf 1 januari

Kilometerheffing vrachtwagens: wijzigingen vanaf 1 januari

Meer artikels