Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

LandschapLodge en Finch: duurzame bouwconcepten

LandschapLodge en Finch: duurzame bouwconcepten

De Groot Vroomshoop, bekend van duurzame bouwsystemen, houtbouw en gelijmde houtconstructies, pakt uit met enkele interessante bouwconcepten. Zo is er de LandschapLodge, ontworpen als hotelkamer binnen het concept LandschapHotel. Het ontwerp van de lodge komt van schipperdouwesarchitectuur. Loohuis Groep heeft het ontwerp van de installaties voor haar rekening genomen. De LandschapLodge wordt prefab geproduceerd en kan in één dag geplaatst worden, direct in de natuur.

Het idee is dat de lodges verspreid liggen door het landschap op grond van derden en zo zijn ingericht dat de bewoner vanuit elke ruimte van de natuur geniet. Het is de eerste toepassing van een nieuw ontwikkeld zelfvoorzienend gebouwconcept, dus zonder gas-, water- en elektra- aansluitingen. Het duurzaamheidsconcept werd ontwikkeld vanuit Pioneering, het platform van en voor vernieuwers in de Twentse bouw en is inmiddels de testfase voorbij. Het eerste project is inmiddels verkocht.

Finch is een duurzaam modulair bouwsysteem, ontwikkeld door Finch Buildings van architect Jurrian Knijtijzer. Finch is geschikt voor binnenstedelijke inbreiding en tijdelijke en permanente huisvesting. De Groot Vroomshoop, exclusief partner van Finch, bouwt de modules van massief hout (CLT). Het principe werkt als lego. De basis is een unit van 25 m², waarin de functies van zit- en slaapkamer, keuken en badkamer samenkomen.

De units zijn met een energielabel A++ heel comfortabel en energieneutraal. Dankzij een overstek is ook een overdekte buitenruimte inbegrepen. Door de combinatie van modules kunnen de meest uiteenlopende gebouwen ontwikkeld worden, tot vijf hoog en zelfs zonder hulpconstructies. Door 'plug and play' past het gebouw zich naadloos aan aan een veranderende marktvraag, bewonerswensen of de omgeving. De modules zijn verplaatsbaar en kunnen helemaal worden hergebruikt. Een aanpassing van de wet voor tijdelijke huisvesting maakt het concept financieel aantrekkelijk, ook voor locaties die tijdelijk beschikbaar zijn.

De Groot Vroomshoop realiseert de Finch in ongeveer vijf dagen. Het streven is de complete Finch, waar mogelijk, per schip te vervoeren naar de bouwplaats. De thuishaven van het bedrijf in Vroomshoop wordt zo nieuw leven ingeblazen. Dat zal bij velen gevoelens van nostalgie oproepen. De scheepvaart is een relatief duurzame manier van vervoer, waarvoor ook subsidies worden gegeven.

De eerste twaalf Finches worden in opdracht gerealiseerd. Binnenkort prijkt een 'Finch building' in de herontwikkelde hippe en creatieve wijk nabij station Lelylaan in Amsterdam. De waterverbinding met Amsterdam is er. Een proefopstelling van Finch Buildings is binnenkort te bekijken op Park2020 in Hoofddorp, de verzamelplaats en testomgeving voor concepten, kennis en ervaring inzake cradle-to-cradle. Er zijn al vervolgopdrachten op komst.

"De Groot Vroomshoop kan en wil zich niet verschuilen achter de crisis die de bouw de jongste jaren in haar greep hield. De economie trekt weer aan, maar de zwakkere jaren hebben onze ogen in elk geval geopend voor innovatie en creativiteit. We leerden anders tegen de zaken aankijken dan we gewend waren. Terwijl vroeger de focus vooral lag op het vullen van onze productie en de optimalisatie van beschikbare productiecapaciteit is nu de marktvraag ons vertrekpunt. Extra productiecapaciteit kunnen we organiseren en ruimte kan worden gehuurd. Bovendien gaan we intern slimmer samenwerken vanuit de werkmaatschappijen Houtbouw, Bouwsystemen en Gelijmde Houtconstructies', aldus Chris de Groot, directeur van De Groot Vroomshoop.

De Groot Vroomshoop bouwt modulair opgebouwde permanente en semi-permanente huisvesting voor onderwijs, zorg en kantoren. De flexibiliteit is mogelijk door standaard maatvoering die tegelijk alle ruimte biedt voor architectonische wensen. De onderdelen voor het gebouw worden in de fabriek geprefabriceerd, in optimale omstandigheden. Op de bouwplaats zelf is het een kwestie van monteren. Dat beperkt de bouwtijd, er wordt schoon en efficiënt gewerkt en de overlast voor gebruikers en omwonenden blijft beperkt. De onderdelen kunnen gedemonteerd en hergebruikt worden. Fabrieksmatige voorbereiding drukt bovendien de kosten van de bouw. Het resultaat is een flexibel, efficiënt en doelmatig bruikbaar gebouw, mooi afgewerkt en prettig om in te werken.

'Wij bouwen bewust met hout', is het motto van De Groot Vroomshoop. Wat maakt hout beter of duurzamer dan andere bouwmaterialen' In de eerste plaats is hout een hernieuwbare grondstof. Een boom doet er gemiddeld 100 jaar over om zich van plant tot beschikbare grondstof te ontwikkelen. Staal en aluminiumerts, beton en olie voor kunststof doen hier tienduizenden jaren over. Meer gebruik van hout voorkomt schaarste en uitputting van fossiele grondstoffen. Bovendien is voor de bewerking van hout maar weinig energie nodig. Na gebruik kan hout eenvoudig geschikt worden gemaakt voor vele malen hergebruik en over honderden jaren dienen als brandstof.

Om hout als bouwstof te gebruiken, moeten bomen worden gekapt. Als dat verantwoord gebeurt, is dat geen enkel probleem. Verantwoord bosbeheer wordt regelmatig gecontroleerd en geverifieerd met certificeringssystemen. De bekendste zijn PEFC en FSC. Houtproducten met een certificaat dragen zeker bij tot het voorkomen van uitputting van fossiele brandstoffen en reductie van CO2.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Leuven asfalteert dit jaar een dertigtal straten

Leuven asfalteert dit jaar een dertigtal straten

De stad Leuven investeert ieder jaar 2,5 miljoen € in de vernieuwing van asfaltlagen. Dat is nodig om ernstige schade op korte en middellange termijn te vermijden. In de loop van dit jaar zullen in Leuven een dertigtal straten nieuwe asfalt[…]

Bouw grootste Zeeuwse zonnepark North Sea Port gestart

Bouw grootste Zeeuwse zonnepark North Sea Port gestart

Heraanleg stationsomgeving Ekeren begint in 2022

Heraanleg stationsomgeving Ekeren begint in 2022

Denys geselecteerd voor Porthosproject in Rotterdam

Denys geselecteerd voor Porthosproject in Rotterdam