Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Lagere btw voor tuinaannemers

Gerelateerde onderwerpen :

Lagere btw voor tuinaannemers

Het wetsvoorstel van kamerlid Rita Gantois (N-VA) en haar CD&V-collega Roel Desseyn om het btw-tarief van 21 naar 6% te brengen bij de verkoop van plantgoed door tuinaanleggers is met de steun van N-VA, CD&V, Open Vld en MR, Ecolo en cdH aangenomen in de commissie voor Financiën. Ze zetten hiermee een scheefgegroeide situatie recht en komen tegemoet aan een dringende en reeds lang gestelde vraag en bekommernis van de sector.

Wanneer een tuinier plantgoed koopt bij een tuincentrum, betaalt hij momenteel 6% btw. Hij moet wel 21% btw aanrekenen aan zijn klant. Maar als de eigenaar van de tuin de planten zelf koopt bij dezelfde winkel, betaalt die slechts 6% btw. “In de praktijk zien we dus vaak dat de klant de planten koopt, maar dat de tuinier deze ophaalt om vervolgens te planten”, zegt Gantois.

Zo ontwikkelt er zich een parallel circuit naast het officiële. Want als de tuinier geen plantgoed factureert, zullen ook de uren in het zwart worden gepresteerd. “Een tuin aanleggen of onderhouden zonder planten is nogal moeilijk. De bedrijven die de regels correct toepassen, worden op deze manier uit de markt geduwd. Daarom willen wij het btw-tarief verlagen naar 6% voor het plantgoed dat de tuinier bij tuinaanleg of -onderhoud koopt”, stelt Gantois.

Bovendien is dit maatschappelijk belangrijk. De sector biedt namelijk veel werk aan risicogroepen, zoals jonge werkkrachten en laaggeschoolden. Tuinaanleggers die officieel werken, hebben in de praktijk meer aandacht voor veiligheidsnormen, gaan zorgvuldiger om met kilometervergoedingen en arbeidstijdverkorting, enzovoort.

Tot slot merkt Gantois op dat de schatkist nu inkomstenbelasting, btw en RSZ-bijdragen misloopt. “Met ons voorstel ‘verwitten’ we de sector en dragen we zo bij tot de strijd tegen de fiscale en sociale fraude. Door het btw-tarief te verlagen op het plantgoed zullen op termijn de sector en de staatskas beter worden”, besluit Gantois.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vlaamse ouderen blijven langer in eigen huis wonen

Publireportage

Vlaamse ouderen blijven langer in eigen huis wonen

Statistiek Vlaanderen houdt de ontwikkeling van de vergrijzing in Vlaanderen bij. Volgens de voorspelling telt het Vlaamse gewest in 2027 zo’n 1,8 miljoen 65-plussers. Dat zijn er ongeveer 288.000 meer dan in 2017. Het aantal ouderen groeit maar[…]

02/12/2021 |
Kiwa neemt sectorgenoot Vinçotte over

Kiwa neemt sectorgenoot Vinçotte over

Elia ontwikkelt mee autonome inspectie-robots

Elia ontwikkelt mee autonome inspectie-robots

Vanhout stapt met BuildUp in geavanceerde modulaire bouw

Vanhout stapt met BuildUp in geavanceerde modulaire bouw

Meer artikels