Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Laatste binnenrestauratie Leuvense Sint-Pieterskerk begint in 2018

Gerelateerde onderwerpen :

Laatste binnenrestauratie Leuvense Sint-Pieterskerk begint in 2018

Eén van de vele projecten die in Leuven aan de gang zijn, is de binnenrestauratie van de Sint-Pieterskerk op de Grote Markt. Die werd gestart na het einde van de buitenrestauratie in 2011. Sindsdien wordt ieder jaar een nieuwe restauratiefase aangevat. De elektriciteit en verwarming werden reeds volledig vernieuwd. Nu is de restauratie van de zijkapellen bijna afgerond. Na Pasen worden het schip en de zijkapellen van de kerk afgesloten voor de volgende restauratiefase. De laatste fase van de binnenrestauratie is gepland voor 2018.

Voor de jongste restauratiefase (fase 9) werd een beroep gedaan op de tv Denys en Iparc (zijkapellen, altaren en kunstwerken) en op restaurateur Bernard Delmotte (gewelfschilderingen) als onderaannemer. De natuurstenen muren van de kapellen werden gereinigd. Waar de steen verpoederde, werd die opnieuw gefixeerd. Voegen werden hersteld.

De restauratie van de gewelven omvatte tevens de consolidatie van het zestiende-eeuwse pleisterwerk en schilderingen. De verflaag van de plafondschilderingen was verpoederd en schilferde af. De schilderingen werden gefixeerd. Verdwenen plafondschilderingen werden toegevoegd op een manier waardoor ze duidelijk van de authentieke te onderscheiden zijn. Tijdens de restauratie kwamen ook oude restanten van muurschilderingen naar boven. Zes vrijstaande beelden (Maria met Kind, Heilige Blasius, Heilige Marcoen, Heilige Albertus van Leuven, het crucifix en de Engelbewaarder met Jezuskind) werden gereinigd en behandeld tegen houtworm.

Het muurepitaaf van Xavier De Ram aan het noordertransept werd eveneens gereinigd. De Ram was de eerste rector van de in 1835 opnieuw geopende Katholieke Universiteit (nadat ze in 1779 door de Franse republiek was opgeheven en in 1816 als Rijksuniversiteit werd heropend). De stof- en roetlaag die in de loop der jaren het epitaaf had vervuild, werd verwijderd. Het schitterende bas-reliëf waarop de rector die knielt voor de Sedes Sapientiae te zien is, komt nu weer mooi tot zijn recht.

Wie het resultaat wil zien moet immers snel zijn: nadat de volgende restauratiefase begint, zal het een jaar duren vooraleer de zijkapellen opnieuw toegankelijk zijn. In de omheining die de bouwwerf van het koorgedeelte zal afsluiten, komen kijkgaten zodat de bezoekers de restaurateurs wel nog aan het werk kunnen zien. Vanaf april 2016 wordt het schip weer opengesteld en wordt het transept afgesloten met het oog op de restauratie van de sacramentstoren en de bouw van inkomsassen. Aan de kant van de Grote Markt komt een inkomsas voor het onthaal van de bezoekers voor de schatkamer van Sint-Pieter, inclusief ticket- en boekenverkoop.

De inrichting van de kapellen werd in de achttiende eeuw gefinancierd door gilden en broederschappen en individuele rijke burgers. Dat de brouwers-, apothekers- en hoedenmakersgilde bijdroegen tot deze financiering is duidelijk te merken aan symbolen die werden aangebracht op de balustrades. Zo zijn er afbeeldingen zichtbaar van brouwersgereedschap, een hoed en een apothekersvijzel met stamper. De brouwersgilde was duidelijk de rijkste. Zij konden zich echt marmer veroorloven, terwijl in de andere kapellen veelal met imitatiemarmer werd gewerkt. De noordelijke kapellen (kant Mathieu de Layensplein) zijn het best bewaard gebleven en bezitten nog hun identieke aankleding. In tegenstelling tot de zuidelijke kapellen werden zij gespaard van de brand tijdens Wereldoorlog I. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Architecturale interventie op het domein Rubenskasteel in Elewijt

Architecturale interventie op het domein Rubenskasteel in Elewijt

Toerisme Vlaanderen lanceert in augustus 2023 de evenementenreeks Stories Unfold, die vanaf dan om de twee jaar en op vijf verschillende locaties (inter)nationale (media)aandacht wil genereren voor de Vlaamse kastelen en tuinen. Voor de eerste[…]

12/08/2022 | Ontwerp
Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

Ontwerper gezocht voor reeks luifelconstructies

Ontwerper gezocht voor reeks luifelconstructies

Zorgproject in Kortrijk wint New European Bauhaus Prize

Zorgproject in Kortrijk wint New European Bauhaus Prize

Meer artikels