Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

“Laat asbest verwijderen met kennis van zaken”

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
“Laat asbest verwijderen met kennis van zaken”

Decennialang is asbest gebruikt in allerlei toepassingen, van dakleien tot golfplaten en isolatiemateriaal. Door de risico’s op milieu en gezondheid werd het gebruik in 1998 verboden, maar er zouden naar schatting nog 2,3 miljoen asbesthoudende materialen in omloop zijn. Het nieuws dat Limburg.net klaar is om “gratis” asbest op te halen bij privé-huishoudens doet vele wenkbrauwen fronsen, temeer daar het hiermee ook het doe-het-zelven aanmoedigt, waarschuwt Bouwunie Limburg.

Verbied doe-het-zelven

“De overheid gaat met dit systeem van gratis asbestophaling doe-het-zelven nog meer promoten. Het is de bedoeling dat mensen die bv. asbest golfplaten willen afbreken een pakket kunnen afhalen bij hun plaatselijk containerpark. Voor 30 € krijgen ze één grote afsluitbare bigbag, een handleiding, een veilig mondmasker en een beschermend wegwerppak. Een kraanwagen van Limburg.net komt dat materiaal ophalen tijdens een asbestronde op een aangekondigd tijdstip. Als we als werkgever asbest op een bouwwerf aantreffen, gelden daarentegen strenge beveiligingsmaatregelen: arbeiders moeten maskers, handschoenen en speciale pakken dragen en zijn tevens verplicht om jaarlijks een opleiding te volgen. We hebben niks tegen het gratis ophalen of het voorzien van een gratis container bij grote asbestwerken, maar laat asbesthoudende materies toch verwijderen door een vakman die met kennis van zaken handelt. Zonder gespecialiseerde kennis en uitrusting is de kans immers reëel dat een grote hoeveelheid asbestvezels in de omgevingslucht terechtkomt. Zo stel je jezelf en je omgeving bloot aan onnodige risico’s. Doe in dergelijke gevallen dus een beroep op een professional”, adviseert Christophe Dilissen, voorzitter van Bouwunie Limburg dakwerkers.

Campagne

Het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s Fedris en het sectoraal fonds voor de bouwsector Constructiv lanceerden in september 2018 de campagne “Wees Alert voor Asbest”, waarmee ze waarschuwen voor de risico’s van asbest. Bouwunie Limburg steunt deze campagne voluit, beklemtoont diens gedelegeerd bestuurder Davy Maesen. “Wie een risico denkt te lopen om asbesthoudende materialen tegen te komen bij een afbraak of renovatie schakelt best een professional in die de vereiste opleidingen heeft gevolgd en perfect weet wat hij moet doen. Dat is veilig voor jezelf en voor de omgeving”, stelt hij.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

15% minder arbeidsongevallen in de bouw tijdens eerste helft 2019

15% minder arbeidsongevallen in de bouw tijdens eerste helft 2019

Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar vonden er 3.002 arbeidsongevallen plaats in de bouw. Dat zijn er 15% minder dan tijdens de eerste helft van 2018, toen 3.533 arbeidsongevallen gebeurden op Belgische bouwwerven. De cijfers komen van[…]

16/09/2019 | Confederatie Bouw
Bouw werkt mee aan verkeersveilige schoolomgevingen

Bouw werkt mee aan verkeersveilige schoolomgevingen

Do you speak Globish?

Do you speak Globish?

Confederatie Bouw wil alle bouwklussen weg uit onbelast bijverdienen

Confederatie Bouw wil alle bouwklussen weg uit onbelast bijverdienen

Meer artikels