Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Laadpaal slaat zonne-energie op

In Utrecht werden de eerste 'Vehicle-to-grid-laadpalen' in gebruik genomen. Deze laadpalen voorzien elektrische auto's van stroom, maar kunnen tevens opgewekte zonne-energie opslaan voor later gebruik. De slimme laadpalen kunnen ook worden gekoppeld aan zonnepanelen op de omliggende huizen van bewoners, daken van bedrijven en openbare gebouwen. De publieke palen kunnen de accu van alle types elektrische auto's laden en ontladen. Hierdoor kan de auto worden gebruikt als energieopslag.

De eerste twintig laadpalen werden in werking gesteld in de Utrechtse wijk Lombok. Het is de bedoeling de slimme laadpalen in heel Nederland te introduceren. De revolutionaire laadpaal is een wereldprimeur en kwam tot stand dankzij een consortium bestaande uit netbeheerder Stedin, de stad Utrecht, GE, Vidyn, Last Mile Solutions, Economic Board Utrecht en LomboXnet.

De nieuwe technologie voorkomt tevens investeringen in netverzwaring. Om grote aantallen elektrische auto's te kunnen laden, zou de komende jaren alleen al in Nederland een verzwaring van het stroomnet nodig zijn die 40 tot 60 miljard ' gaat kosten. Het investeren in slimme laadnetwerken is een milieuvriendelijk en voordelig alternatief voor deze verzwaring.

Dagelijks worden wereldwijd ongeveer 700.000 zonnepanelen geïnstalleerd. Om die stroom ook te kunnen gebruiken als de zon niet schijnt, is opslag cruciaal. De strijd voor de levering van batterijen voor deze opslag is reeds ingezet door o.a. Tesla en BMW. Met slimme laadpalen zoals in Utrecht kunnen ook de steeds grotere batterijen in elektrische auto's worden ingezet om zonne-energie op te slaan.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouwsector vraagt soepeler coronamaatregelen

Bouwsector vraagt soepeler coronamaatregelen

De verplichte coronamaatregelen die momenteel van toepassing zijn in de bouwsector zijn gedateerd, stelt Bouwunie. De sectorvereniging vraagt om de strenge regels nog vóór het bouwverlof te evalueren en aan te passen zodat er vanaf[…]

15/06/2021 | Corona
Vier consortia dingen mee naar bouw gevangenis Vresse-sur-Semois

Vier consortia dingen mee naar bouw gevangenis Vresse-sur-Semois

Bouwbedrijven kunnen arbeiders flexibeler inschakelen

Bouwbedrijven kunnen arbeiders flexibeler inschakelen

Schetsontwerp fase 2 Park Brialmont in Antwerpen goedgekeurd

Schetsontwerp fase 2 Park Brialmont in Antwerpen goedgekeurd