Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

KWS Infra wil wegen maken met gerecycleerd plastic

KWS Infra wil wegen maken met gerecycleerd plastic

De Nederlandse wegenbouwer KWS Infra wil duurzame wegen van gerecycleerd plastic maken. 'Plastic biedt ontzettend veel voordelen ten opzichte van huidige wegconstructies, zowel bij de aanleg als het onderhoud ervan', aldus Rolf Mars, directeur van KWS Infra. 'Daarnaast is het veel duurzamer en blijft er door de PlasticRoad-constructie ruimte in de 'holle' wegen beschikbaar die bijvoorbeeld ingezet kan worden voor kabels en leidingen of als waterberging.'

Het concept van PlasticRoad sluit goed aan bij ontwikkelingen als cradle-to-cradle en The Ocean Cleanup; het initiatief om de zeeën 'plasticsoepvrij' te maken. Gerecycleerd plastic en kunststof worden verwerkt tot prefab wegdelen, die in z'n geheel worden aangebracht. Door de prefab productie kan niet alleen de kwaliteit (stroefheid, waterafvoer, enz.) beter gegarandeerd worden, wegen kunnen ook veel sneller aangelegd worden. 'Voor zover bekend zijn wij hiermee de eerste in de wereld', aldus Mars.

Levensduur

'PlasticRoad is bovendien een vrijwel onderhoudsvrij product. Het is ongevoelig voor corrosie en weersinvloeden. Zo kan het met gemak temperaturen van - 40 tot + 80° C aan en is het veel beter bestand tegen chemische aantastingen. We schatten dat de levensduur van wegen verdrievoudigd kan worden', somt Rolf Mars de voordelen op.

Hol

Een groot voordeel van PlasticRoad is de holle constructie die eenvoudig op een zandondergrond te plaatsen is. Andere elementen als verkeerslussen, meetapparatuur en aansluitingen voor lichtmasten zijn daardoor gemakkelijk prefab te integreren. Nog belangrijker is echter dat de holle ruimte in de weg ook benut kan worden als bijvoorbeeld waterberging of goot voor kabels en leidingen.

Licht gewicht

'Door het lichte gewicht is de aanleg van een dergelijke weg niet alleen eenvoudiger, maar dit concept is ook ideaal voor minder draagkrachtige ondergrond. Dan heb je het toch al snel over de helft van Nederland', weet de directeur van KWS Infra.

Partners gezocht

Een planning voor de aanleg van een eerste plastic weg kan KWS Infra nog niet geven. 'De potentie van het concept is enorm. Op dit moment zijn we op zoek naar partners die samen met ons een testproject willen uitvoeren. Behalve fabrikanten uit de plastic- en kunststofindustrie denken we dan aan de recyclagesector, universiteiten en andere kennisinstellingen', aldus Rolf Mars.

De gemeente Rotterdam heeft zich reeds gemeld voor een proefplaatsing. 'Wij staan erg positief tegenover de ontwikkelingen rondom PlasticRoad', aldus Jaap Peters van het Ingenieursbureau van de gemeente. 'Rotterdam is een stad die open staat voor experimenten en innovatieve toepassingen in de praktijk. Zodoende hebben we ook een testruimte (Lab op Straat) beschikbaar, waar een innovatie als deze kan worden getest.'

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

De Belgian Construction Awards krijgen een vervolg

De Belgian Construction Awards krijgen een vervolg

De Belgian Construction Awards van Bouwkroniek en La Chronique voor 2020 zijn uitgereikt. De winnaars kregen hun trofee, de champagne is op en de virtuele visitekaartjes zijn uitgedeeld. De tweede editie wordt georganiseerd op 9 december.[…]

Nieuw verwarmingssysteem voor koninklijk domein van Laken

Nieuw verwarmingssysteem voor koninklijk domein van Laken

Nieuwe oproep smart city-projecten op komst

Nieuwe oproep smart city-projecten op komst

Antwerpen legt rup Friendshipsite voorlopig vast

Antwerpen legt rup Friendshipsite voorlopig vast