Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

KWS Infra wil wegen maken met gerecycleerd plastic

KWS Infra wil wegen maken met gerecycleerd plastic

De Nederlandse wegenbouwer KWS Infra wil duurzame wegen van gerecycleerd plastic maken. 'Plastic biedt ontzettend veel voordelen ten opzichte van huidige wegconstructies, zowel bij de aanleg als het onderhoud ervan', aldus Rolf Mars, directeur van KWS Infra. 'Daarnaast is het veel duurzamer en blijft er door de PlasticRoad-constructie ruimte in de 'holle' wegen beschikbaar die bijvoorbeeld ingezet kan worden voor kabels en leidingen of als waterberging.'

Het concept van PlasticRoad sluit goed aan bij ontwikkelingen als cradle-to-cradle en The Ocean Cleanup; het initiatief om de zeeën 'plasticsoepvrij' te maken. Gerecycleerd plastic en kunststof worden verwerkt tot prefab wegdelen, die in z'n geheel worden aangebracht. Door de prefab productie kan niet alleen de kwaliteit (stroefheid, waterafvoer, enz.) beter gegarandeerd worden, wegen kunnen ook veel sneller aangelegd worden. 'Voor zover bekend zijn wij hiermee de eerste in de wereld', aldus Mars.

Levensduur

'PlasticRoad is bovendien een vrijwel onderhoudsvrij product. Het is ongevoelig voor corrosie en weersinvloeden. Zo kan het met gemak temperaturen van - 40 tot + 80° C aan en is het veel beter bestand tegen chemische aantastingen. We schatten dat de levensduur van wegen verdrievoudigd kan worden', somt Rolf Mars de voordelen op.

Hol

Een groot voordeel van PlasticRoad is de holle constructie die eenvoudig op een zandondergrond te plaatsen is. Andere elementen als verkeerslussen, meetapparatuur en aansluitingen voor lichtmasten zijn daardoor gemakkelijk prefab te integreren. Nog belangrijker is echter dat de holle ruimte in de weg ook benut kan worden als bijvoorbeeld waterberging of goot voor kabels en leidingen.

Licht gewicht

'Door het lichte gewicht is de aanleg van een dergelijke weg niet alleen eenvoudiger, maar dit concept is ook ideaal voor minder draagkrachtige ondergrond. Dan heb je het toch al snel over de helft van Nederland', weet de directeur van KWS Infra.

Partners gezocht

Een planning voor de aanleg van een eerste plastic weg kan KWS Infra nog niet geven. 'De potentie van het concept is enorm. Op dit moment zijn we op zoek naar partners die samen met ons een testproject willen uitvoeren. Behalve fabrikanten uit de plastic- en kunststofindustrie denken we dan aan de recyclagesector, universiteiten en andere kennisinstellingen', aldus Rolf Mars.

De gemeente Rotterdam heeft zich reeds gemeld voor een proefplaatsing. 'Wij staan erg positief tegenover de ontwikkelingen rondom PlasticRoad', aldus Jaap Peters van het Ingenieursbureau van de gemeente. 'Rotterdam is een stad die open staat voor experimenten en innovatieve toepassingen in de praktijk. Zodoende hebben we ook een testruimte (Lab op Straat) beschikbaar, waar een innovatie als deze kan worden getest.'

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Dag van de architectuur zet honderd gebouwen in de kijker

Dag van de architectuur zet honderd gebouwen in de kijker

Tijdens de Dag van de architectuur op zondag 17 oktober kan je kennismaken met een heleboel bijzondere projecten in Vlaanderen en Brussel. Ruim honderd gebouwen en veertig architectenkantoren zetten de deuren open voor een uitzonderlijke blik[…]

Objectief schattingsverslag vormt basis voor bedrag woonlening

Objectief schattingsverslag vormt basis voor bedrag woonlening

Cofinimmo bouwt woonzorgcentra in Frankrijk en Spanje

Cofinimmo bouwt woonzorgcentra in Frankrijk en Spanje

Geen vergunning voor gascentrale in Dilsen-Stokkem

Geen vergunning voor gascentrale in Dilsen-Stokkem