Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Kwart Belgen vindt woonomgeving belangrijker dan eigen woning

Kwart Belgen vindt woonomgeving belangrijker dan eigen woning

Vlamingen willen vooral hun zin doen als het op bouwen aankomt; Franstaligen willen in hun woonbuurt vooral een harmonie aan architectuurstijlen. Het zijn twee conclusies uit een rondvraag met als thema 'De Belgen en hun buurt' die Matexi zopas uitvoerde bij 1.500 landgenoten. De projectontwikkelaar wilde weten hoe belangrijk Belgen hun woonomgeving vinden. In bepaalde gevallen zelfs belangrijker dan hun eigen huis, zo blijkt.

82% van de Belgen die op zoek gaat naar een woning, vindt de buurt belangrijk. Voor een kwart van de Belgen is de toekomstige buurt zelfs belangrijker dan de woning zelf. Bij Brusselaars en jongeren tussen 25 en 34 jaar weegt de buurt nog zwaarder door: daar gaat het om respectievelijk 36% en 34%. Het sociaal contact dat een buurt biedt, speelt daarbij blijkbaar een grote rol: 61% geeft aan dat zijn buren kennen en goed met elkaar overweg kunnen het belangrijkste is in zijn woonsituatie.

De ideale buurt volgens de Belg is er één waar verschillende leeftijden samenwonen. Een mix van culturen en klassen vinden we minder belangrijk. Het imago van zijn buurt laat het merendeel van de Belgen koud. 'In Knokke of Sint-Martens-Latem wonen kan aantrekkelijk lijken, maar blijkbaar ligt niet iedereen daar wakker van. Mensen kijken wel naar de voorzieningen in de buurt, en of het er netjes is', aldus Bart Aerts, hoofd Urban Planning bij Matexi.

Harmonie

Opmerkelijk is dat Vlamingen, Walen en Brusselaars vooral uiteenlopende verwachtingen hebben inzake architectuurstijlen. Slechts 26,6% van de Vlamingen (versus de helft van de Walen en Brusselaars) heeft graag een harmonie in architectuurstijlen in zijn of haar buurt, met gelijkaardige gevels zonder dat elke woning dezelfde is. Bij nieuwbouw wil slechts 30% (versus 64% Franstaligen) het uitzicht van zijn woning aanpassen zodat die goed integreert met de omliggende woningen. Franstaligen willen ook graag meer buren van dezelfde leeftijd.

Bart Aerts stelt met plezier vast dat 82% van de mensen de buurt belangrijk vindt bij het zoeken naar een woning. Al betekent dat niet voor iedereen hetzelfde. De ene is op zoek naar een sociaal actieve buurt, de andere heeft graag zijn familie en vrienden dichtbij zich. Er zijn trouwens heel wat initiatieven die tonen dat de buurt belangrijker wordt, zoals de Gentse buurtsubsidies achter 'Wijk aan Zet' en het bottum-up netwerk 'Lab van Troje', het burgerinitiatief in Antwerpen om de Oudaan te kopen, ' Ook het Team Vlaamse Bouwmeester is er mee bezig.

'Uit deze enquête blijkt dat vooral de Vlaming nog heel individualistisch kijkt naar wonen. We willen het bewustzijn creëren bij mensen dat er méér is dan hun woning alleen, dat die onderdeel is van een groter geheel. Met de grote demografische groei die op ons afkomt, zullen we dichter op elkaar gaan wonen. Als we enkel blijven vasthouden aan onze eigen woning, wordt dat moeilijk', vervolgt Bart Aerts.

'We zullen de inzichten uit dit onderzoek gebruiken bij nieuwe buurtontwikkelingen. Los van individuele verwachtingen houden we daarbij vast aan een aantal principes. Zo moeten er voldoende voorzieningen in de buurt zijn, zoals scholen, winkels, openbaar vervoer, ' Bij elk project willen we ook voldoende openbare ruimte die aanpasbaar is aan wijzigende woonnoden. Als we duurzame buurten willen creëren, moeten we die flexibiliteit inbouwen', aldus Aerts.

Matexi presenteerde de volledige resultaten van het onderzoek 'Belgen en hun buurt' tijdens zijn jaarlijkse seminarie. De vragenlijst voor het onderzoek werd opgesteld in samenwerking met de Université Catholique de Louvain en werd afgenomen bij een representatief staal van de Belgische bevolking (1.500 respondenten). Het is gebaseerd op de resultaten van vijf focusgroepen, onder begeleiding van het marktonderzoeksbureau Profacts. Met deze nationale enquête wil Matexi de vinger aan de pols houden op het vlak van culturele verschillen op het terrein.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen