Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Kunstmatige intelligentie analyseert bouwwerven en zorgt voor efficiënter werkproces

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Kunstmatige intelligentie analyseert bouwwerven en zorgt voor efficiënter werkproces

De start-up Balloon Inc. uit Moorsel krijgt van het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) een onderzoekssubsidie van 2.017.530,92 € om bouwbedrijven te helpen om efficiënter te bouwen, beter te plannen en faalkosten drastisch te verlagen.
Balloon Inc. werd in 2016 opgericht en heeft vijf mensen in dienst. Het bedrijf biedt analyses voor de bouwsector aan door gebruik te maken van artificiële intelligentie en machine learning. Geïntegreerde camera-hardware en eigen software-algoritmes bieden meer inzicht in het bouwproces en helpen bouwbedrijven om beter, sneller en efficiënter te werken.
 
Moderne bouwbedrijven zijn steeds vaker op zoek naar betere manieren om de kloof tussen de planningsfase en het bouwproces te dichten. Building Information Modeling (BIM) is van oudsher een hulpmiddel om het bouwproces te vereenvoudigen, aangezien
het een volledig interactief 3D-model van een bouwwerf biedt.
 
Niettemin blijft de kloof tussen het virtuele model en de bouwrealiteit nog steeds groot. Het nieuwe BoB Project (BIM on Building site) wil die kloof overbruggen door bouwbedrijven toe te laten om de vooruitgang op de werf te koppelen aan virtuele bouwmodellen door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning on edge (ML) om bouwfouten, vertragingen en meer te lokaliseren.
 
In 2019 werd AICON gelanceerd, een AI- en ML-oplossing die met slimme camera’s analyseert en leert wat er op een bouwwerf gebeurt. Van personeel dat zich verplaatst over machines en vrachtwagens die operationeel zijn, tot de stroom van goederen en materialen. Algoritmes detecteren automatisch activiteit in toegewezen regio’s om bouwbedrijven te voorzien van actuele informatie.
Ligt het betonstorten voor op schema? Verloopt het graven volgens plan? Welke delen van de bouw lopen achter? Geavanceerde algoritmes analyseren, leren en waarschuwen bouwbedrijven automatisch. Het resultaat is een betere planning, minder verspilling en een efficiëntere en kosteneffectievere bouw.
 
“Alles tot aan de bouwfase van een project is al grotendeels gedigitaliseerd. Nu is het tijd dat de bouwwerf zelf een inhaalbeweging maakt. Met AI en ML krijgen bouwbedrijven toegang tot ongekende data. Hoe lang duurt het om het beton te storten, hoeveel graafmachine-uren zijn er aan een opgraving besteed, hoe lang is een kraan ter plekke al operationeel, zijn slechts enkele van de vele gegevens die kunnen worden verzameld”, vertelt Django Liénart, Business Developer bij Balloon Inc.
 
Het BoB-project zal ruimte bieden om al die datagegevens van de bouwwerf te combineren en die bovenop een virtueel model te leggen, zodat bouwbedrijven efficiënter kunnen bouwen. Door de reële en virtuele voortgang in elke fase van de bouw live te vergelijken, kunnen bedrijven de planning direct aanpassen, budgetoverschrijdingen in de hand houden en faalkosten beperken. De nieuwe inzichten zullen beschikbaar worden gesteld in een online platform om een ongekende groei in bouwefficiëntie te stimuleren met correcte en live gegevens.
 
“De subsidie van VLAIO maakt het voor alle partijen mogelijk om onderzoek, modellering en analyse te combineren en toe te passen op echte bouwomgevingen. Dat stelt ons in staat om innovatie in de bouwsector te versnellen. Ik twijfel er niet aan dat we op het punt staan om de manier waarop we in de toekomst zullen bouwen, te transformeren”, besluit Wouter Devriendt, CEO van Balloon Inc.
De subsidie werd toegekend binnen het imec.icon-project BoB, dat industriële partners en academische onderzoekers samenbrengt om de digitalisering van de moderne bouwwerf te versnellen. Balloon Inc. werkt hiervoor samen met BIM-dienstverlener D-Studio, de bouwbedrijven Willemen Groep en Dethier en met de imec-onderzoeksgroepen IDLab (UAntwerpen/UGent) en IPI (UGent). Balloon Inc is gevestigd in Moorsel en heeft vestigingen in Boston, Massachusetts in de Verenigde Staten.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Greenbizz viert vijfde verjaardag

Greenbizz viert vijfde verjaardag

Meer dan 75 startups hebben al kunnen genieten van het unieke ecosysteem van Greenbizz, de Brusselse incubator die innovatief duurzaam ondernemerschap stimuleert en die eind vorig jaar zijn vijfde verjaardag vierde.  Greenbizz is een[…]

Nieuwe bedrijven – starters 2022

Nieuwe bedrijven – starters 2022

Viruscrisis krijgt ondernemende Vlaming niet klein

Viruscrisis krijgt ondernemende Vlaming niet klein

Infrajoint neemt bouwtechnische administratie over

Infrajoint neemt bouwtechnische administratie over

Meer artikels