Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

KU Leuven bouwt vijfde Bio-Incubator in Wetenschapspark Arenberg

Gerelateerde onderwerpen :

,
KU Leuven bouwt vijfde Bio-Incubator in Wetenschapspark Arenberg

Zo zal de nieuwe Bio-Incubator 5 eruitzien.

© Proof-of-the-Sum, SVR Architects, Exilab en Riessauw

De KU Leuven heeft op 8 juni samen met het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) in het Wetenschapspark Arenberg de symbolische eerste steen gelegd voor de bouw van Bio-Incubator 5. Het project zou klaar moeten zijn tegen begin 2024. De kostprijs bedraagt 12 miljoen euro.

Bio-Incubator Leuven biedt ruimte en ondersteuning voor startups en gevestigde waarden in de biotechnologische sector. Biotechnologie heeft de voorbije jaren een hoge vlucht genomen in Leuven. Om aan de enorme vraag naar aangepaste labo- en kantoorruimte te voldoen wordt alweer een nieuwe Bio-Incubator gebouwd. Het ontwerpteam bestaat uit Proof-of-the-Sum, SVR Architects, Exilab en Riessauw.
 
Bio-Incubator 5 zal 3.300 m² flexibele labo- en kantoorruimte omvatten voor ongeveer 160 werknemers. Bovendien kan de komst van nieuwe bedrijven ook indirecte tewerkstelling opleveren. Bio-Incubator 5 biedt op die manier een grote toegevoegde waarde voor de regio en versterkt het regionale ecosysteem.
 
In het Wetenschapspark Arenberg, dat zich niet toevallig vlakbij de KU Leuven, het UZ Leuven, het VIB en het technologisch onderzoekscentrum imec bevindt, bieden nu al drie Bio-Incubatorgebouwen onderdak aan een heel aantal biotechbedrijven en aan het Centre for Drug Design and Discovery (CD3), dat de vertaalslag helpt te maken van fundamenteel onderzoek naar nieuwe medicijnen.
 
Dit najaar opent in het Wetenschapspark ook Bio-Incubator 4 waarvan de bouw al een heel tijd bezig is. Zo komt er alweer 4.500 m² labo- en kantoorruimte bij. Bio-Incubator 4 zal zich opnieuw in de eerste plaats richten op bedrijven, maar ook translationeel onderzoek van de KU Leuven en het VIB zal er een plaats krijgen.
 
De bouwwerken aan Bio-Incubator 4 zijn nog volop bezig, maar alle vrije ruimte in het gebouw is al gereserveerd. Daarom wordt nu ook al het startschot gegeven voor de bouw van Bio-Incubator 5. Samen zullen Bio-Incubator 4 en 5 de zogenaamde ‘Arenberg Accelerator’ vormen, omdat ze zich expliciet richten op biotechnologiebedrijven die sneller willen groeien.
 
Bij de bouw van Bio-Incubator 4 en 5 staat duurzaamheid voorop. Zo wordt gebruikgemaakt van CO2-arme cement en zullen de gebouwen worden verwarmd zonder fossiele brandstoffen.
 
bankfinanciering en een kapitaalsinbreng van KU Leuven en VIB. Stad Leuven en de provincie Vlaams-Brabant verleenden hun volledige medewerking bij de realisatie van het project.
 
De eerste steen werd gelegd door professor Jan Delcour (KU Leuven en voorzitter Bio-Incubator Leuven), Bart Nevens en Ann Schevenels (gedeputeerden provincie Vlaams-Brabant), dit in aanwezigheid van gedelegeerd bestuurder Michael De Blauwe (Bio-Incubator Leuven), Koen Debackere (ere-voorzitter van Bio-Incubator Leuven en voormalig algemeen beheerder KU Leuven) en Lalynn Wadera (schepen van Economie van de stad Leuven).

Copyright: Proof-of-the-Sum, SVR Architects, Exilab en Riessauw
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Het Brusselse Gewest gaf zopas een bouwvergunning aan Belfius Insurance voor de grondige renovatie en transformatie van het Pacheco-gebouw. Het iconische gebouw op de hoek van de Pachecolaan en de Kruidtuinlaan in Brussel, dat oorspronkelijk[…]

29/09/2022 | RenovatieHerbestemming
Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Toekomstplan voor universitaire campussen UGent

Team aangesteld voor toekomstvisie wijk Watersportbaan in Gent

Team aangesteld voor toekomstvisie wijk Watersportbaan in Gent

Meer artikels