Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Kruispunt Zwarte Ring Lummen wordt veiliger

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Kruispunt Zwarte Ring Lummen wordt veiliger

(c) AWV

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) is begonnen met de voorbereidende werken voor de aanleg van een rotonde op het kruispunt van de Grote Baan (N29) met de Meldertsebaan en Blanklaarstraat (N725) in Lummen.
Dat kruispunt staat in de regio al jaren bekend als een gevaarlijke plek waar in het verleden al heel wat zware ongevallen gebuerden. Zonder weerverlet of onvoorziene werfomstandigheden zal de rotonde eind dit jaar klaar zijn. Volgend jaar zijn dan de gemeentewegen aan de beurt.
 
“Een rotonde in de plaats van een lichtengeregeld kruispunt moet zowel de verkeersveiligheid voor alle weggebruikers verhogen als de doorstroming garanderen. We voorzien vrijliggende fietspaden en fiets- en voetgangersoversteekplaatsen en ook de nabijgelegen bushaltes worden vernieuwd. Het gaat om een totaalproject van 3,5 miljoen €”, verklaart Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. 
 
De Meldertsebaan werd het afgelopen anderhalf jaar reeds vernieuwd en de herinrichting van de Blanklaarstraat is volop aan de gang. De rotonde is een volgende ontbrekende schakel in de verdere uitbreiding van comfortabele en veilige fietspaden langs de N725 tussen Tessenderlo en Kermt.
 
Voor de nieuwe rotonde Zwarte Ring (N29 x N725) gaat vanaf deze maand ook de schop in de grond op de Grote Baan. Ondergronds legt rioolbeheerder Fluvius een gescheiden rioleringsstelsel aan. De gemeente Lummen vernieuwt aansluitend de gemeentewegen Baanhuisstraat, Borgersstraat en Heuvelweg.
 
De werken van de nutsmaatschappijen zijn al enkele maanden aan de gang in de wegbermen. Nu start de aannemer met de verdere voorbereidende werken. Het gaat om de aanleg van een tijdelijke werfweg aan de kant van Friesland Campina. Gelijktijdig vinden de eerste rioleringswerken plaats in de Blanklaarstraat, tot net voorbij Mobic, waar ze aansluiten op de werken in uitvoering richting Vleugt.
 
Midden augustus beginnen dan de rioleringswerken op de Grote Baan. In eerste instantie wordt de rijstrook richting Paal opgebroken. Dan zal ook de hinder toenemen. Het verkeer op de Grote Baan N29 tussen Diest en Paal blijft weliswaar steeds in beide richtingen mogelijk, maar rijdt ter hoogte van de werfzone via een tijdelijke werfweg.
 
De Meldertsebaan wordt vanaf half augustus tot het jaareinde afgesloten ter hoogte van de Grote Baan. Wie van Meldert naar Tessenderlo wil, volgt een omleiding via de N717 in Lummen en de N29 in Beringen.
 
Het kruispunt ter hoogte van de kanaalbrug Beringen zou daar dan terug geopend zijn. Daar zijn werkzaamheden van De Vlaamse Waterweg aan de gang. Ook de Blanklaarstraat blijft afgesloten ter hoogte van het kruispunt Zwarte Ring; de huidige omleiding via Schaffen blijft gelden.
 
Vanaf midden augustus volgen ook de fietsers een omleiding. Tussen Vleugt en Meldert gebeurt dat via de Baanhuisstraat en een tijdelijke fietsverbinding via de Eekhoornstraat naar de Meldertsebaan. Voor fietsers tussen Schaffen en Paal wordt een nog nader te bepalen omleiding voorzien.
Plannetje: © Agentschap Wegen en Verkeer
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Tegen 2027 enkel nog ledverlichting op autosnelwegen

Tegen 2027 enkel nog ledverlichting op autosnelwegen

Vandaag telt Vlaanderen ongeveer 30.000 verlichtingspalen langs de autosnelwegen. 40% daarvan zijn op dit moment al uitgerust met ledverlichting. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters heeft het Agentschap Wegen en[…]

Tijdelijke invulling voor vrijgekomen ruimte Mechelse vesten

Tijdelijke invulling voor vrijgekomen ruimte Mechelse vesten

Vlaanderen verhoogt budget voor wegen- en fietspadenonderhoud

Vlaanderen verhoogt budget voor wegen- en fietspadenonderhoud

Nieuwe fietsbrug over Vijfstraten in Sint-Niklaas

Nieuwe fietsbrug over Vijfstraten in Sint-Niklaas

Meer artikels