Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Kristalpark Lommel bouwt mega-zonnepark

Gerelateerde onderwerpen :

,
Kristalpark Lommel bouwt mega-zonnepark

Op het industrieterrein Kristalpark III in Lommel wordt het grootste zonne-energiepark in de Benelux gerealiseerd, goed voor een oppervlakte van 110 ha. Er zullen naar schatting ongeveer 377.000 zonnepanelen worden geplaatst. De haalbaarheidsstudie is afgerond en de site blijkt uitermate geschikt voor een zonnepark van 100 MWp. Het zonnepark is een gezamenlijk project van de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM en het Autonoom Gemeentebedrijf van de stad Lommel (AGB).

De bouwvergunning zal in de loop van volgend jaar worden aangevraagd. De bouw van het zonnepark kan dan in 2018 beginnen. In 2020 zou het energiepark volledig in werking moeten zijn. Het zonnepark zal via een dambordpatroon worden gespreid over de bedrijvenzone.

Kristalpark III is een aaneengesloten reserve aan bedrijventerreinen van 258,75 ha waarvan 110 ha zal worden ingenomen door zonnepanelen. Uit de studie blijkt dat het vlakke terrein en het onderstation met voldoende capaciteit ervoor zorgt dat het Kristalpark de ideale locatie is voor de uitrol van het zonnepark. Uitgaande van een Oost-Westopstelling kan 100 MWp geplaatst worden met een vlakkere productiecurve. Hierdoor wordt de groene stroom bruikbaar voor een breed scala aan bedrijven die zich op Kristalpark vestigen.

“Na de oprichting van het Kristalpark in 2011 werd de nodige infrastructuur reeds aangelegd. Momenteel zijn reeds vijftien loten van de site klaar voor ontwikkeling. In 2017 worden de vergunningen voor het zonnepark aangevraagd. Begin 2018 kan de bouw starten”, zegt burgemeester Peter Vanvelthoven.

Een zonnepark van 100 MWp produceert voldoende om 25.000 gezinnen van groene stroom te voorzien en draagt ook bij tot de klimaatdoelstellingen van 2020. “Vlaanderen mikt op 6,4 miljoen zonnepanelen tegen 2020. Het zonnepark in Lommel kan met 377.000 panelen bijna 6% van deze ambitie invullen. Het is niet alleen een geweldig klimaatproject, maar toont ook aan dat onze doelstellingen ambitieus zijn maar niet onrealistisch. Burgers zullen bovendien de kans krijgen om mee te participeren in het zonnepark. Dit project krijgt hopelijk veel navolging in de rest van Vlaanderen”, zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein.

Investeringsmaatschappij LRM en de stad Lommel laten de buurtbewoners mee participeren in het project door zonnetuintjes. Dit gloednieuwe concept is geïnspireerd op de Vlaamse volkstuintjes.

“De volkstuintjes aan Corda Campus zijn al enkele jaren een vaste waarde in Hasselt. De mensen uit de buurt tuinieren er naar hartenlust en voelen zich betrokken bij de Corda Campus Community. Met de zonnetuintjes willen we hetzelfde effect creëren. Bewoners van appartementen of huizen waarvan het dak niet de juiste oriëntatie heeft, hebben immers niet de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen. Door het zonnepark in Lommel open te stellen voor de buurtbewoners  kan iedereen investeren in een eigen zonnetuintje”, besluit Stijn Bijnens, ceo van LRM.

 

Foto: Stad Lommel.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vergunningsproces is geen wondermiddel tegen ongekende lozingen

Vergunningsproces is geen wondermiddel tegen ongekende lozingen

Het huidige vergunningsproces is geen wondermiddel tegen ongekende lozingen van bedrijven. Dat zei de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) tijdens een hoorzitting in de onderzoekscommissie PFAS van het Vlaamse parlement. Volgens de[…]

10/09/2021 | waterzuiveringafvalwater
3,85 miljoen € om 200 extra scholen asbestveilig te maken

3,85 miljoen € om 200 extra scholen asbestveilig te maken

Robot reinigt het strand

Robot reinigt het strand

Btw-verlaging gevraagd voor heropbouw na watersnood

Btw-verlaging gevraagd voor heropbouw na watersnood

Meer artikels