Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

'Kragen' voor monopijlerfunderingen vergroten draagvermogen

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
'Kragen' voor monopijlerfunderingen vergroten draagvermogen

(c) DEME

Op het offshore windpark Kaskasi van RWE zal voor het eerst gebruik worden gemaakt van een innovatieve funderingstechnologie. Als primeur in de sector van hernieuwbare energie zullen speciale ‘collars’ (kragen) worden geïnstalleerd rond de monopijlerfunderingen op de zeebodem. Deze ‘collared monopiler’ is ontworpen op basis van een patent van RWE. De nieuwe technologie zal extra ondersteuning bieden bij zijdelingse belasting, zal het draagvermogen vergroten en de structurele integriteit van de hele fundering verbeteren, vooral op moeilijke ondergronden.
RWE Renewables heeft met DEME Offshore een contract ondertekend voor het transport en de installatie van de nieuwe funderingstechnologie bij het 342 MW offshore windpark Kaskasi van RWE, in de Duitse Noordzee, 35 km ten noorden van het eiland Helgoland. DEME Offshore is verheugd als partner te kunnen samenwerken met RWE bij dit baanbrekende project, dat illustreert dat beide bedrijven zich focussen op innovatieve technologieën en nieuwe concepten in de sector van hernieuwbare energie.
 
“Bij windpark Kaskasi gebruiken we innovatieve technologieën die de referentie zullen worden in de offshore windsector. De ‘collared monopijler’, een met een patent beschermde oplossing die intern werd ontwikkeld, zal de stabiliteit op moeilijke ondergronden helpen verbeteren. Bovendien zal Kaskasi het eerste commerciële offshore windpark ter wereld zijn waar een verbeterde installatiemethode wordt toegepast om alle monopijlerfunderingen tot op de gewenste diepte te heien. De trilheimethode zal zowel de installatieduur verkorten als het lawaai voor het zeeleven verminderen. Dit illustreert onze technische expertise als op één na grootste speler in offshore windenergie wereldwijd en betekent dat we koploper zullen blijven in technologische ontwikkelingen in deze sector”, zegt Sven Utermöhlen van RWE Renewables.
 
“Het installatieproject in Kaskasi is een mooi voorbeeld hoe we onze klanten meerwaarde kunnen bieden. Dankzij onze veelzijdige vloot van installatieschepen kunnen we het ideale schip inzetten bij dit project en, in nauwe samenwerking met onze klant, zorgen we voor installatietechnieken op maat, waarbij we risico’s tot het minimum beperken”, benadrukt Bas Nekeman, Business Unit Director Northern Europe bij DEME Offshore.

Structurele gedrag

Als de gewenste penetratie van de funderingen bereikt is, zullen de innovatieve collars of kragen op drie locaties worden toegepast. Het Duitse ingenieursbureau JBO stond in voor het gedetailleerde ontwerp, op basis van het patent van RWE. Voor de fabricage viel de keuze op Bladt Industries.
 
DEME Offshore zal de drie kragen transporteren van de fabrikant in het Deense Aalborg naar de werf bij Helgoland. Het team van DEME Offshore zal de stalen collars dan rond drie van de 38 monopijlerfunderingen installeren, waarvoor DEME Offshore het veelzijdige hefschip Neptune zal inzetten. De collar zal op de zeebodem worden geïnstalleerd op een diepte van 25 m. De ruimte tussen kraag en monopijlerfundering zal met grout worden gevuld om een stabiele verbinding te realiseren. RWE zal instaan voor de bijbehorende testen, om te verifiëren dat de collar het structurele gedrag verbetert in vergelijking met standaardmonopijlers.
 
Verwacht wordt dat de commerciële activiteiten van windpark Kaskasi van start zullen gaan in de zomer van 2022. Eens alle windturbines operationeel zijn, zal het windpark het equivalent van ruim 400.000 huishoudens voorzien van groene stroom.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

INEOS investeert 2 miljard € in groene waterstofproductie

INEOS investeert 2 miljard € in groene waterstofproductie

INEOS heeft aangekondigd dat het in de komende tien jaar 2 miljard € zal investeren in de productie van koolstofvrije, groene waterstof in heel Europa. De eerste productiesites zullen worden gebouwd in België, Duitsland en Noorwegen.[…]

19/10/2021 | Antwerpengroene energie
Antwerpen maakt plannen voor uitrol warmtenetten tegen 2030

Antwerpen maakt plannen voor uitrol warmtenetten tegen 2030

Gasunie en North Sea Port ontwikkelen samen waterstofnetwerk

Gasunie en North Sea Port ontwikkelen samen waterstofnetwerk

'Onze sector heeft een immense invloed op de energietransitie'

'Onze sector heeft een immense invloed op de energietransitie'

Meer artikels