
Aansluitend besprak prof. Arnold Janssens van UGent de schimmelvorming en de koudebrugproblematiek bij erfgoed. Als voorbeeld van energetische renovatie gaf hij het Technicum, een gebouw van de UGent, dat dateert uit het interbellum en rust op een staalstructuur.
Recent besliste de universiteit om twee gevels van dit gebouw grondig te renoveren, en daarbij bepaalde energetische vereisten na te streven. De gevels worden behouden, de lateien blijven zichtbaar in de gevel. Er werd destijds massief metselwerk toegepast, in de stalen raamframes is er enkelvoudig glas aanwezig, en er zijn betonnen vloeren.
'Om het energiegebruik te kunnen reduceren, moeten de gevels geïsoleerd worden, wat enkel kan via binnenisolatie. Alle koudebruggen oplossen is een utopie. Vooral het aspect vocht speelt hierbij een voorname rol. Er kan schimmelvorming optreden vanaf een bepaalde relatieve vochtigheid en temperatuur. Als ontwerpcriterium werd er van uitgegaan dat de oppervlakte relatieve vochtigheid niet meer dan 80% zou mogen bedragen gedurende één maand. De sleutel is de vochtbalans in het gebouw. Hierbij is de verhouding tussen de vochtproductie en de ventilatie belangrijk. Het is essentieel om, bij het doorvoeren van isolatie-ingrepen, ook ventilatiemaatregelen te nemen, en het totaalplaatje te bekijken. Bij het beoordelen van koudebruggen in bouwfysische termen is het kritische punt niet zozeer de temperatuur, wel het ongewijzigde binnenklimaat', stelt prof. Arnold Janssens – PDC