Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Kortrijk zoekt nieuwe invulling voor ziekenhuizen

Gerelateerde onderwerpen :

Kortrijk zoekt nieuwe invulling voor ziekenhuizen

Door de fusie van de vier Kortrijkse ziekenhuizen komen twee campussen in de binnenstad vrij. De stad gaat samen met de ziekenhuisdirectie op zoek naar een nieuwe invulling. Er komt een herbestemmingsstudie voor de campus Maria's Voorzienigheid aan de Loofstraat (l.) en de site Sint-Maarten in de Burgemeester Vercruysselaan (r.). De site Loofstraat leent zich o.m. vanwege zijn goed bereikbare locatie en centrale ligging tot verschillende invullingen. Bij de herbestemming moet niet uitgegaan worden van een uitsluitend residentiële invulling. Ook woonzorg, hoger onderwijs en de mogelijkheid om arbeidsplaatsen in de stad te creëren, moeten volgens schepen Wout Maddens onderzocht worden.

De stad wil van bij de eerste stappen betrokken zijn en mogelijk ook participeren om een evenwichtige en kwalitatieve herbestemming te vinden voor de sites.

Zo kan er tijdig een verantwoorde maatschappelijke inbedding van de nieuwe bestemming komen. Bovendien bezit het SOK ook een aantal gronden aan de kant van de Doorniksewijk.

AZ Groeninge zal zich laten begeleiden door studiebureau Technum bij de verkoop. De stad zal intercommunale Leiedal aanstellen om als stedenbouwkundig ontwerper op te treden in een herbestemmingsstudie. Dit jaar wordt intensief overlegd met verschillende partners (stad, AZ Groeninge, Leiedal, SOK en geïnteresseerde projectontwikkelaars).

Beide studies en marktonderzoeken kunnen elkaar versterken om richting te geven aan de beste bestemming vanuit de noden van de stad, de marktpotentie, de stedenbouwkundige visie en de financieeleconomische haalbaarheid. De stad heeft een aantal randvoorwaarden opgelegd voor de site Loofstraat die prioritair behandeld wordt. Zo moet er rekening gehouden worden met de erfgoedwaarde van o.m. de tuin in Engelse parkstijl. Die is sinds 2003 beschermd als monument. De tuin met een vijver die overloopt in een beek, de mooie ornamenten en de prachtige vista's vormen belangrijke elementen van de site.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Werken aan site Verbeemen in Mechelen starten begin 2022

Werken aan site Verbeemen in Mechelen starten begin 2022

De site Verbeemen in Mechelen staat aan de vooravond van belangrijke veranderingen. Het gebied zal transformeren van een leegstaande industriële site, naar een kwalitatieve woonomgeving met buurtpark. De omgevingsvergunning voor de bouw van[…]

22/10/2021 | Mechelen
152 miljoen € voor Brussels politiegebouw

152 miljoen € voor Brussels politiegebouw

Marie Thumas-site aan Leuvense Vaart krijgt nieuwe bestemming

Marie Thumas-site aan Leuvense Vaart krijgt nieuwe bestemming

Evolutie bouwvergunningen eerste zes maanden van 2021

Evolutie bouwvergunningen eerste zes maanden van 2021

Meer artikels