Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Kortrijk stelt definitief ontwerp Palacehof voor

Gerelateerde onderwerpen :

Kortrijk stelt definitief ontwerp Palacehof voor

De stad Kortrijk en de landschapsarchitecten Mariëtte Claringbould en Hanneke Toes van bureau tlu landschapsarchitecten uit Utrecht hebben het definitieve ontwerp voor de Palacehof aan de Zwevegemsestraat voorgesteld aan de buurtbewoners.

Nadat op 13 oktober 2014 het schetsontwerp samen met enthousiaste buurtbewoners op ware grootte was 'uitgezet' in de tuin, werd het ontwerp uitgewerkt tot een definitief plan. In de tussentijd is er goed gekeken naar alle bruikbare ideeën die nog zijn aangereikt, om straks een 'tuin voor iedereen' te realiseren. Hiermee is de ontwerpfase afgerond. Het volgende is de uitvoering.

Deze maand start het vragen van de sloopvergunningen voor de bijgebouwen en de panden aan de Zwevegemsestraat nr 17 en 19 en aan de Slachthuisstraat 24 en 26.

De langgerekte binnentuin zal optimaal kunnen worden benut doordat de volle lengte en ook de volle breedte van het terrein deel uitmaken van het groenontwerp. Om die reden is ervoor gekozen om de bijgebouwen te verwijderen. Niet alleen het gebruik, maar ook het overzicht is daarbij gebaat.

Veiligheid

De toegangspoorten bij de Zwevegemsestraat en de Palacehof zijn 's avonds gesloten. De muren van de woningen grenzend aan de tuin zullen worden geïsoleerd en netjes afgewerkt. Ook worden ze waar nodig iets verhoogd. Minstens zo belangrijk voor de veiligheid is het gebruik van de tuin. Er zijn mensen bezig met tuinieren, kinderen spelen, er zijn verschillende houten toestellen en er is een speelroute en natuurlijk zijn er plekken waar mensen elkaar ontmoeten. Er komen enkele picknicktafels en losse, houten zitelementen. De tuin wordt een groene oase met behalve de hoge boom (esdoorn) die behouden blijft nog gras met fruitbomen, een zonnige kruidentuin en enkele lage bomen en struiken. De speeltoestellen staan in groene of zachte bodem en natuurlijk zullen tegen de muren ook klimplanten groeien.

Bijzondere muur

De tuinmuur zal worden verrijkt door een aantal panelen toe te voegen met bijzondere afbeeldingen: mozaïeken, een bord waarop met krijt mededelingen kunnen worden gezet, een spiegel voor 'het zien en gezien worden' en een paneel waarop projecties over de geschiedenis van de buurt en ook de huidige 'verhalen' kunnen worden getoond.

De verhardingen voor het centrale pad en de verbreding, de centrale ontmoetingsplek, worden gemaakt van hergebruikte materialen. Ook voor andere elementen, zoals de hemelwaterpomp en de verhoogde plantenbakken, worden duurzame en/of gebruikte elementen gezocht.

Nieuwe functies

De entree tussen de hogere muren van het nog te verbouwen CinePalace en de nieuwbouw aan de Zwevegemsestraat gaat over van pleinverharding naar een hof van hagen, bloeiende hortensia's en groenblijvende kruiden. Bij de nieuwbouw wordt gestreefd naar publieke functies met zicht op de buitenruimte, wat de sociale controle en levendigheid verhoogt.

Gedacht wordt aan horecazaak en bv. een kinderdagverblijf of een artsenpraktijk aan de andere zijde. De rooilijn van de nieuwbouw wordt iets naar achter gelegd waardoor meer ruimte bij de straat komt: dat maakt de entree naar de tuin meer uitnodigend.

Het centrale pad door de tuin, met een overdekte poortuitgang aan de Slachthuisstraat, verbindt alle sferen met elkaar. Daarnaast zal ook het ritme van de woningen zichtbaar terugkomen in de tuin. Alle lijnen zijn gebaseerd op de bestaande erfscheidingen en benadrukken tegelijk de samenhang en individualiteit

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vlaamse regering wil archeologie betaalbaar houden

Vlaamse regering wil archeologie betaalbaar houden

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele wil de kostprijs voor archeologisch onderzoek bij bouwwerken en verkavelingen verminderen. Er zijn momenteel reeds verschillende zaken in de Vlaamse regelgeving ingeschreven om de[…]

Definitief ontwerp Antwerpse Schuttershofstraat goedgekeurd

Definitief ontwerp Antwerpse Schuttershofstraat goedgekeurd

Bouw toegangscomplex De Ster in Sint-Niklaas start in 2023

Bouw toegangscomplex De Ster in Sint-Niklaas start in 2023

Nieuwbouwproject met 28 appartementen in Moerbeke

Nieuwbouwproject met 28 appartementen in Moerbeke

Meer artikels