Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Kortrijk start met circulaire verlichting

Gerelateerde onderwerpen :

,
Kortrijk start met circulaire verlichting

20161206, Kortrijk. In de stadsbibliotheek van Kortrijk wordt de samenwerking tussen Stad Kortrijk en Philips voorgesteld waarbij de verlichting van de bibliotheek aangepast zal worden naar een circulair systeem waarbij gebruikte verlichting door Philips milieuvriendelijk gerecycleerd zal worden. VLNR Koen Byttebier (schepen van Facility Kortrijk), Gert Roeckx (Country Manager Philips Lighting België) en Bert Herrewyn (schepen van Klimaat, Kortrijk).

© © Jonas Roosens - Philips Belgium

Belgische primeur gaat naar de bib

Verlichtingsspecialist Philips Lighting introduceert in België het principe van circulaire verlichting. Begin volgend jaar zal er in de bibliotheek van Kortrijk een kostenbesparend led-verlichtingssysteem worden geïnstalleerd dat volledig voldoet aan de principes van de circulaire economie. Zo zetten de stad Kortrijk en Philips Lighting samen een stap op weg naar een duurzame oplossing die een antwoord helpt te bieden op de toenemende vraag van de maatschappij naar energie en grondstoffen.

‘Circular lighting’ of circulaire verlichting is gebaseerd op het principe van de circulaire economie. In dit businessmodel ziet Philips Lighting zichzelf als partner van de klant voor het leveren van licht. “Het principe is simpel: de stad Kortrijk koopt licht als een dienst voor haar bibliotheek en Philips Lighting blijft eigenaar van de lichtinstallatie. Er wordt een prestatiecontract van tien jaar afgesloten. Dat houdt in dat wij de beste verlichting leveren en de bibliotheek voorzien van de nieuwste updates zodra die beschikbaar zijn”, legt Gert Roeckx, country manager Philips Lighting België, uit.

Philips Lighting verbindt zich ertoe om na afloop van het contract een nieuwe bestemming te zoeken voor de armaturen. Een verlenging van het contract of een overname van de installatie door de stad is ook mogelijk.

Dankzij de innovatieve led-verlichting en de aangepaste armaturen wordt de bibliotheek van Kortrijk als eerste gebouw in België uitgerust met circulaire verlichting. De mogelijkheid tot het programmeren van verlichtingsschema’s, dag- en nachtherkenning en aanwezigheidsdetectie bij led van hoge kwaliteit maken de verlichting slim en zorgen bovendien voor een energiebesparing tot 80%. De armaturen zijn eenvoudig te installeren, te onderhouden en te vervangen.

“Dit project past in een oproep ‘Innovatieve projecten Duurzaam Materialenbeheer’ van de OVAM in samenwerking met de Bond Beter Leefmilieu. Het is op vele vlakken vernieuwend omdat het stappen zet op onbekend terrein. Deze stap is cruciaal in de transitie naar een materiaalefficiënte economie. Een bijkomende doelstelling van de stad was om dit project te realiseren zonder investeringsbudget. De betaling gebeurt met het geld dat vrijkomt door de forse energiebesparing en het feit dat er veel minder materiaalvervangingen noodzakelijk zijn”, verklaart Koen Byttebier, schepen van Facility in Kortrijk.

“Met dit project voor zowel verlichting als meubilair onderstreept de stad Kortrijk haar ambitie van klimaatstad. We besparen 80% op ons energieverbruik, een jaarlijkse besparing van 49.600 kWh. Dit komt overeen met een daling van 11,5 ton C02 per jaar, of het jaarlijkse verbruik van 14 gezinnen. Daarenboven lever de circulaire aanpak een zuinig gebruik van grondstoffen op”, pikt schepen van Klimaat Bert Herrewyn in.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Aster plaatst 650.000 zonnepanelen op sociale woningen

Aster plaatst 650.000 zonnepanelen op sociale woningen

Deze week tekenden veertig Vlaamse sociale huisvestingsmaatschappijen (shm’s) de oprichtingsakte van de coöperatieve vennootschap Aster, een initiatief van de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen (VVH). Aster wil de[…]

VMM bouwt dijken in Wingevallei tegen overstromingsschade

VMM bouwt dijken in Wingevallei tegen overstromingsschade

Regering investeert in duurzame energie

Regering investeert in duurzame energie

Antwerpen stimuleert verwijderen van asbest uit woningen

Antwerpen stimuleert verwijderen van asbest uit woningen

Meer artikels