Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Kortrijk pompt 4 miljoen in gebouw op Conservatoriumplein

Gerelateerde onderwerpen :

Kortrijk pompt 4 miljoen in gebouw op Conservatoriumplein

De stad Kortrijk investeert bijna 4 miljoen ' in de complete vernieuwing van Muziekcentrum Track op het Conservatoriumplein. Het gebouw moet uitgroeien tot de centrale plaats in de stad waar muzikanten, muziekliefhebbers, studenten en creatieve geesten zich verenigen.

Het is de bedoeling om met de aanpassingen drie gebouwen in elkaar te integreren: de Concertstudio, Muziekcentrum Track en het Conservatorium. Deze drie centra functioneren los van elkaar. Het masterplan voor de site doet de grenzen echter vervagen. Voor het nieuwe geheel wordt een nieuwe naam gezocht.

Inhoudelijke samenhang

Het fysiek bundelen van verschillende muzikale en creatieve krachten, van muziekonderwijs, concerten in o.m. De Kreun en creatieplekken moet voor een kruisbestuiving zorgen die ook de bedrijven in de muziek- en entertainmentindustrie ten goede komt. De gebouwen van het Conservatorium, Muziekcentrum Track en de Concertstudio zijn weliswaar aan elkaar geklonken als drie onderscheiden blokken, maar missen een inhoudelijke samenhang: de drie entiteiten hebben een eigen ingang en missen transversale circulatiewegen.

De doelstelling van het masterplan is de grenzen te vervagen tussen de drie blokken en tot een grotere samenhang te komen, waarbij alle gebruikers en bezoekers over het volledige scala van mogelijkheden kunnen beschikken. Het einddoel is een geïntegreerd centrum voor muziekonderwijs, muziekondersteuning en muziekbeleving.

Centraal onthaal

Het plan van de architect voorziet om de huidige gebouwen, die dateren van 1967, beter met elkaar te verbinden, transparanter en eigentijds te maken. Er komt één centraal onthaal met één balie voor alle bezoekers. De verschillende muziekspecifieke en polyvalente lokalen kunnen door iedereen gebruikt worden. Muziekcafé Track blijft een verbindingsplek en ontmoetingsplek voor alle bezoekers, maar verhuist naar een andere plek in het gebouw.

Ontwerpbureau Dial Architects uit Nederzwalm startte zopas met het maken van de ontwerpdossiers. De aanbesteding van de werken volgt vermoedelijk dit najaar. De werkzaamheden zelf zullen dan begin volgend jaar starten. Als alles normaal verloopt, zijn de werken afgerond tegen de zomer van 2017. De bouwkost wordt door de ontwerpers geraamd op 3,9 miljoen ' (inclusief erelonen en btw).

Dial Architects

Het is niet de eerste keer dat Dial Architects ontwerpplannen tekent voor de site. In 2005 maakte het bureau reeds plannen voor de herbestemming van de voormalige Radio 2-studio op het Conservatoriumplein. Het tekende later ook de plannen voor de Concertstudio (in 2006) en voor concertzaal De Kreun (in 2007).

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Stadsvernieuwingsproject op vroegere Remco-site in Gent

Stadsvernieuwingsproject op vroegere Remco-site in Gent

Op de vroegere Remco-site in Gent begint de ontwikkeling van het stadsvernieuwingsproject Jardin G. Daarmee krijgt het Dr. Guislainmuseum een nieuwe overbuur. Cores Development ontwikkelt er een gevarieerd woonaanbod bestaande uit twee[…]

Beliris renoveert 80 appartementen in Anderlecht

Beliris renoveert 80 appartementen in Anderlecht

KU Leuven bouwt nieuwe campus in het Pachecogebouw in Brussel

KU Leuven bouwt nieuwe campus in het Pachecogebouw in Brussel

Geen vergunning voor gascentrale in Dilsen-Stokkem

Geen vergunning voor gascentrale in Dilsen-Stokkem

Meer artikels