Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Kortrijk: politiekantoor wordt woonblok

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Kortrijk: politiekantoor wordt woonblok

Foto's: Stad Kortrijk

Op de plaats van het voormalige politiekantoor in de Oude Vestingsstraat komt een appartementsgebouw met handelsruimte en 18 appartementen. Het schepencollege van Kortrijk heeft eind december de vergunning goedgekeurd. De werken starten dit voorjaar met de sloop van het gebouw. Het einde van de werken is voorzien tegen eind 2021.

Het oude politiegebouw staat tussen de Jan Persijnstraat en de Oude Vestingsstraat en werd sinds 1965 als hoofdcommissariaat van de politie van Kortrijk gebruikt. Door de verhuis van de diensten naar het nieuwe politiegebouw aan de 3 Hofsteden stond het gebouw leeg. De hele site omvat 810 m² en bestaat uit twee vleugels die met elkaar verbonden zijn. Het geheel is volledig onderkelderd. Het pand werd gekocht door Antonissen Project Management bvba uit Antwerpen. Ze namen architecten Tom Vandorpe (Linklab) en Kevin Huysentruyt (Markland) uit Kortrijk onder de arm voor het ontwerp.

Sloop

Omdat het pand niet meer voldoet aan de hedendaagse standaarden, zal het volledig gesloopt worden. Na de sloop wordt een nieuw bouwvolume gerealiseerd van vijf bouwlagen in de Oude Vestingsstraat en vier in de Jan Persynstraat, conform de voorschriften en in overeenstemming met de omgeving.Het nieuwe geheel zal opgedeeld zijn in vier gebouwen met verschillende bouwdieptes van 10 tot 13 m van de straatkant. Er komt een corridor die de inkom aan beide straatzijden verbindt. Op de gelijkvloerse verdieping komt een handelsruimte die zich uitstrekt tussen beide straten; er zal plaats zijn voor één of twee handelszaken.

Parkeren

Er komt een ondergrondse garage die toegankelijk is via de Oude Vestingsstraat. In totaal worden op de verdiepingen 18 appartementen gerealiseerd met een oppervlakte tussen 50 en 100 m². Langs de kant van de Jan Persijnstraat zullen dat er zes zijn. Het worden doorzon-appartementen die het binnengebied en de straatzijde verbinden. Aan de kant van de Oude Vestingsstraat komen twaalf appartementen met twee doorzon-appartementen en een kleiner éénslaapkamer-appartement per verdieping. Bovenop de handelsruimte komt een daktuin die dienst doet als binnengebied voor de appartementen van de eerste verdieping. Ook op de overige verdiepingen komen daktuinen en terrassen. Onder het geheel komt een ondergrondse parking met plaats voor 21 wagens.De gebouwen worden in een verschillende architectuur afgewerkt. De ene stijl bevat verticale rasterelementen in lichtgrijs metselwerk en bronskleurig schrijnwerk. Het andere gebouw zal meer horizontaal uitgewerkt worden met wit beton en een bronskleurige afwerking. Aan beide straatzijden komen dus twee verschillende maar complementaire gebouwen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

Kandidaat-ontwerpers kunnen zich vóór 6 september aanmelden om een binnengebied in de Sint-Andrieswijk in het stadshart van Antwerpen nieuw leven in te blazen. AG Vespa schrijft hiervoor een openbare aanbesteding uit. Tussen de[…]

11/08/2022 | ProjectenOntwerp
De Wapper wordt heraangelegd als stadsplein

De Wapper wordt heraangelegd als stadsplein

Vergunning voor containerterminal Port of Limburg

Vergunning voor containerterminal Port of Limburg

Bibliotheek maakt plaats voor 22 woningen

Bibliotheek maakt plaats voor 22 woningen

Meer artikels