Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Kortrijk lanceert Gulden Pand-prijs voor erfgoed

Gerelateerde onderwerpen :

Kortrijk lanceert Gulden Pand-prijs voor erfgoed

© ©dbrnjhrj - stock.adobe.com

De prijs ‘het Gulden Pand’ wordt op 1 december voor de eerste keer uitgereikt aan een eigenaar van een recent gerenoveerd, historisch waardevol pand in Kortrijk. De Abeko (Adviesraad Bouwkundig Erfgoed Kortrijk), het Erfgoedplatform Kortrijk en de stad Kortrijk reiken deze prijs samen uit.

De nieuwe prijs moet de eigenaars van dergelijke panden erkennen en feliciteren; toekomstige eigenaars van historische panden stimuleren en aanmoedigen;  alle inwoners van Kortrijk sensibiliseren en informeren over het rijke historisch erfgoed van hun stad.

Een dergelijke prijs bestaat reeds in een aantal andere erfgoedsteden, zoals Brugge, Gent, Mechelen en Oostende. Alle eigenaars van waardevolle Kortrijkse panden, die de jongste zeven jaar restauratie- of verbouwingswerken uitvoerden, kunnen zich tot en met 8 september inschrijven via de website www.kortrijk.be/guldenpand. Op deze website vinden ze ook het wedstrijdreglement.

Selectieprocedure

In een eerste selectieprocedure weerhoudt de Abeko vijf genomineerden. De leden van het Fotocollectief pXl. zorgen voor een fotoreportage van elke genomineerde. In november staan deze tentoon in de stadsbibiliotheek van Kortrijk. Hier kan het publiek op zijn favoriete pand stemmen. Een professionele jury, bestaande uit specialisten uit de architectuur-, restauratie- en erfgoedwereld, kent het Gulden Pand toe aan één van de vijf genomineerden. Die wordt samen met de publieksprijs uitgereikt tijdens een receptie in het Boekenhuis Theoria op 1 december.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Historische havenkraan verplaatst

Historische havenkraan verplaatst

De Haven van Brussel liet op 11 december een historische kraan verplaatsen in de voorhaven van Brussel, van de rechteroever naar de linkeroever van het kanaal. Deze verplaatsing gebeurde via het water. Om deze operatie uit te voeren, werd de 25[…]

14/12/2019 | MaterieelProjecten
Gesprekken over toekomst parochiekerken in Vlaanderen

Gesprekken over toekomst parochiekerken in Vlaanderen

Antwerpen restaureert hangbrug in Stadspark

Antwerpen restaureert hangbrug in Stadspark

Architect Juliaan Lampens overleden

Architect Juliaan Lampens overleden

Meer artikels